fbpx
Joseph Muscat elleni tömegdemonstráció vasárnap Máltán. sokan érkeztek maffia feliratú táblával.

Ezrek követelték a miniszterelnök lemondását vasárnap Máltán

A Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása körüli botrány miatt vasárnap ezrek vonultak utcára az uniós szigetországban a miniszterelnök lemondását maffia feliratú táblákkal követelve.

Január közepén lemond tisztségéről Joseph Muscat máltai miniszterelnök, akivel szemben felmerült az a vád, hogy politikai eszközeivel beavatkozott a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása ügyében folyó vizsgálatba – írta a miniszterelnök névtelenséget kérő párttársára hivatkozva az AFP francia hírügynökség. Néhány napja a The Times of Malta című helyi lapban is hasonló információ jelent meg szintén Muscat párttársainak várakozásaira hivatkozva.

Az AFP azt írta a hétvégén, hogy a kormányfő egyelőre meg nem határozott időpontban be fogja jelenteni, hogy pártja január 18-án új vezetőt választ. Nem lesz szükség ideiglenes vezető kinevezésére, mert majd akkor mond le, ha az új pártvezetőt megválasztották. Más hírforrások egyébként arról szóltak, hogy már vasárnap bejelentheti a lemondását. (Frissítés 2019.12.02: ez végül vasárnap este be is következett, de Muscat azt is jelezte, hogy csak azután távozik, hogy pártja megtalálta az új vezetőjét, tehát még január 12-ig helyén maradna.)

A Times of Malta nem sokkal ezelőtt látványos fotókat közölt arról a vasárnapi tömegdemonstrációról, ahol ezrek követelik a máltai kormányfő mielőbbi távozását. A tüntetők maffia feliratú táblákat tartottak a levegőbe, sokan a meggyilkolt tényfeltáró újságíró fotóját is magukkal vitték. Az eseményt civilek szervezték, akik nem hisznek Muscat miniszterelnöknek.

A Twitteren videót is találtunk a demonstrációról.

Gyanús pénzmozgásokról cikkezett a meggyilkolt újságíró

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónőt több mint két évvel ezelőtt maffiaszerű leszámolás keretében, autójában pokolgéppel ölték meg. Az újságíró elleni gyilkossági ügyből pillanatokon belül nemzetközi botrány robbant ki, az Európai Unión belül a sajtószabadság elleni súlyos támadások egyik szimbólumává vált, több jelentős európai konferenciának volt témája.

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából
Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Több nemzetközi szervezet is független és nyilvános vizsgálatot követelt a miniszterelnöktől. Többek között a 47 államot tagjai között tudó Európa Tanács is többször hallatta a hangját, de a független nyomozást követelő határozat szavazásán a Magyarországot képviselő Fidesz szembe menve a többséggel, júniusban nem szavazta meg az erről szóló ET-határozatot, mondván egyesek csak kihasználják a szörnyű tragédiát a máltai vezetés elleni hangulatkeltésre. Azt állították ugyanakkor, hogy egyetértenek azzal, hogy ki kell vizsgálni, mi történt.

Daphne Caruana Galizia halála utáni tisztelgés Valettában, Málta fővárosában
Daphne Caruana Galizia halála utáni tisztelgés Valettában, Málta fővárosában korábban.  Fotó: Szalay Dániel (Media1) / mobiltelefonos felvétel

A máltaiak körében nagy elismertségnek örvendő oknyomozó újságíró korábban a máltai miniszterelnök és családjának gyanús üzleti ügyeiről, offshore pénzmozgásairól is közölt terhelő információkat. A miniszterelnök bírálói szerint a nyomozás sokáig nem az elvárható módon, sőt inkább döcögősen haladt és a miniszterelnök felelősségét firtatták emiatt. Nemrégiben a nyomozók már a miniszterelnök kabinetfőnökéhez is eljutottak, akit nem sokkal azután, hogy kénytelen volt lemondani posztjáról, le is tartóztattak. A máltai kormányból többen is távoztak az üggyel összefüggésben.

Egy erőmű-beruházás gyanús pénzmozgásai lehetnek a gyilkosság mögött

Galizia halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került az újságíró birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Keith Schembrinek, a miniszterelnöki kabinetfőnöknek és Konrad Mizzi miniszternek, aki korábban az energia ügyekért felelt Máltán, lemondásakor pedig a turisztikai ügyekkel foglalkozott az európai uniós szigetországban.

Mizzi és Schembri egyébként egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el. Az ügy Yorgen Fenecht esetében már vádemelésnél tart. Azzal gyanúsítják, hogy egy bűnszervezet tagja, de a bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

A vasárnapi demonstrációról ide kattintva láthatók a The Times of Malta képei.

Frissítés

Nem sokkal fenti írásunk megjelenését követően, december 1-jén, vasárnap este, nem sokkal a demonstrációt követően negyedórás tévébeszédben bejelentette lemondását Muscat, azonban jelezte, hogy legalább 2020. január 12-ig még a helyén maradna az ország politikai stabilitása érdekében. Az ellenzék bojkottot hirdet ellene, illegitimnek tartja őt.

Borító: Joseph Muscat elleni tömegdemonstráció vasárnap Máltán. sokan érkeztek maffia feliratú táblával. fotó: Twitter

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások