fbpx
Daphne Caruana Galizia halála utáni tisztelgés Valettában, Málta fővárosban

A Fidesz képviselői a máltai újságírógyilkosság körülményeinek feltárása ellen voksoltak

A Fidesz képviselői az ellen szavaztak az Európa Tanácsban, hogy ki kell vizsgálni a Máltán felrobbantott oknyomozó újságírónő, Daphne Caruana Galizia megölésének körülményeit. A Tanács azért a Fidesz nélkül is simán megszavazta a határozatot.

72 igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett szavazta meg még szerdán az Európa Tanács, hogy vizsgálatot kell indítani az autójában még 2017 meggyilkolt máltai oknyomozó újságíró,  Daphne Caruana Galizia megölésének ügyében.

A 444.hu megnézte, hogy a 47 államot, köztük Oroszországot és a kaukázusi országokat is tagjai között tudó Európa Tanács szerdai döntését kik támogatták és kik nem.

Így bukott ki, hogy négy fideszes képviselő, Németh Zsolt, Csöbör Katalin, Tilki Attila, Nacsa Lőrinc nem szavazta meg a határozatot. Vagyis egyetlen jelenlévő fideszes sem támogatta azt.

Rajtuk kívül a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártja egy-egy képviselője, egy ciprusi szocialista, négy török Erdogan pártjából, valamint hat azerbajdzsáni képviselő nyomott még nemet a javaslatra, a 444 szerint.

Az Európa Tanács határozata szerint „a máltai jogállamiságot komolyan aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengesége”, ezért az Európa Tanács arra szólította fel Máltát, hogy vizsgálja ki az esetet, valamint mindenre kiterjedően alkalmazza az Európa Tanács alá tartozó Velencei Bizottság és a Korrupcióellenes Államok Csoportja (a GRECO) ajánlásait.

Málta leghíresebb oknyomozóját, az 53 éves Daphne Caruana Galiziát 2017-ben felrobbantották. A korrupciós ügyeket feltáró Galizia halála előtt arról írt banki dokumentumok alapján, hogy a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat felesége egy panamai offshore cég tulajdonosa volt, és jelentős pénzösszegek mozogtak a cég, illetve azerbajdzsáni bankszámlák között. A miniszterelnök és felesége azonban tagadta, hogy visszaélésről lenne szó. Később Muscat bizalmi szavazást is kért maga ellen, amit megnyert. Muscat a gyilkosságot elítélte, de sokan bírálják a kormányát, amiért az ügy nyomozása nem az elvárt módon halad, illetve különböző függetlenségi aggályok is felmerültek.

A miniszterelnök kritikusai úgy gondolják, az ő személyes védelmének köszönhetően egyes érintettek megúszhatják az ügyet.

Korábban fideszesek még a meggyilkolt újságíró esetével példálóztak

A Fidesz képviselőinek a Daphne Caruana Galizia megölésének feltárása ellen szavazó döntése már csak azért is érdekes, mivel korábban, amikor a Fidesz épp amiatt kényszerült magyarázkodásra, hogy miért kapott a hazájában bűncselekmény elkövetése miatt elítélt Nikola Gruevzki menedékjogot és segítséget Magyarországtól, a nemzetközi felháborodásra reagálva a Fidesz  párhuzamot vont Gruevski állítólagos állami üldöztetése és  Daphne Caruana Galizia halála közé:

„Vannak szocialista kormányok, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg…” – hangoztatták.

Vagyis mint a 444 írja, amikor a Fidesz retorikailag az újságíró halálával tudott érvelni, akkor a Fidesz kész volt kihasználni az újságíró halálát. Most azonban a párt képviselői mégis az igazság feltárásáért küzdő újságíróval történtek feltárása ellen voksoltak.

Frissítés 12:37

A miniszterelnökhöz fordul a Jobbik

Közleményben tiltakozik a történtek miatt a Jobbik. Az ellenzéki párt a Media1-hez is eljuttatott közleményében azt írja: „most már nemcsak hazai, hanem nemzetközi színtéren is következetesen a bukott korrupt politikusok, bűnözők és gyilkosok védelme mellett teszi le voksát a Fidesz.” A Jobbik közleménye szerint a máltai tényfeltáró újságírónő maffiaszerű kivégzésének független kivizsgálása ellen szavazni teljességgel szemben áll az egyetemes emberi értékekkel. „Erőszakos halált halt egy igazságkereső, ártatlan újságíró, s ez a tragédia a fideszes Európa Tanács tagok szerint rendben van, nem kiált független eljárás, vizsgálat után. Ismét szégyent hozott Magyarországra a Fidesz az azeri baltás gyilkos kiadatása, és az észak-macedón politikusbűnöző Gruevszki titkos befogadása után.”

A Jobbik bejelentette, hogy mindezek miatt azzal kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a kormánypártok képviselői miért próbálnak segédkezni egy gyilkosság eltussolásában. A párt közleménye hozzáteszi: még szerencse, hogy a 2017-ben Máltán meggyilkolt újságírónő ügyében az Európa Tanács közgyűlésének többsége a független vizsgálat megindítása mellett döntött.

„Bár a fideszes Németh Zsolt, Csöbör Katalin és Tilki Attila, valamint a KDNP-s Nacsa Lőrinc az orosz és azeri barátaikkal nem tudták megakadályozni a Tanács döntését, Magyarországot sikerült lejáratniuk. A Jobbik szerint az a legkevesebb, hogy a négy kormánypárti delegáltat haladéktalanul visszahívják tisztségükből” – zárul a közlemény.

Frissítés 2: Megszólalt a Fidesz

A Fidesz is megszólalt az ügyben, azt mondják, nem az ügy feltárása ellen vannak. A Fidesz reagálásáról ide kattintva olvashatnak.

Borítókép: Daphne Caruana Galizia halála utáni megemlékezés Valettában, Málta fővárosban. Fotó: Szalay Dániel (mobiltelefonos felvétel)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások