fbpx
Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

A Fidesz megmagyarázza, miért nem támogatta a máltai újságírógyilkosság feltárásáról szóló határozatot

Az Euronewsnak adott nyilatkozatot a Fidesz arról, ők miért szavaztak nemmel az Európa Tanácsban Málta leghíresebb oknyomozójának, Daphne Caruana Galizia 2017-es meggyilkolásának ügyében született határozat kapcsán.

A 444 nyomán a Media1 is beszámolt arról pénteken, hogy az Európa Tanácsban a Fidesz képviselői leszavaztak egy határozatot, ami független vizsgálatot követelt a 2017-ben Máltán felrobbantott máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia ügyében.

Bár a határozatot a Fidesz nélkül is simán megszavazta az Európa Tanács, nagy felháborodást váltott ki, hogy a határozat elleni szavazatával a Fidesz Joseph Muscat máltai miniszterelnök és feleségének gyanús pénzmozgásaival is foglalkozó újságíró elleni merénylet körülményeinek feltárása ellen voksolt, és ezzel egyes vélemények szerint bűnözők és korrupt politikus pártjára állt.

Az Euronews időközben megszólaltatta a Fideszt, mely előállt egy magyarázattal, miért szavaztak nemmel a Daphne Caruana Galizia ügyében született határozat kapcsán.

A Fidesz sajtóosztálya a hírcsatornával azt közölte, hogy ők „ugyanúgy sürgetik Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának kivizsgálását, mint mások”. A kormánypártnál azonban felháborítónak tartják, hogy  a határozati javaslat szerintük „arra használja ki ezt a tragikus esetet, hogy támadást indítson az Európa Tanács egyik tagállama, Málta ellen. A szövegnek alig ötöde foglalkozik az újságírónő meggyilkolásával, ami csak ürügy arra, hogy politikai támadást intézzenek a szigetország ellen, megkérdőjelezzék jogállamiságát” – közölték.

A  47 államot, köztük Oroszországot és a kaukázusi országokat is tagjai között tudó Európa Tanács szerdai döntését 72 igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett szavazták meg a Tanács tagjai. A Fidesz négy képviselője,  Németh ZsoltCsöbör KatalinTilki AttilaNacsa Lőrinc mellett a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártja egy-egy képviselője, egy ciprusi szocialista, négy török Erdogan pártjából, valamint hat azerbajdzsáni képviselő nyomott még nemet a javaslatra.

Ha valaki nem követte volna a híreket, mi történt 2017-ben Máltán, a Guardian és a BBC alábbi videóiból tájékozódhat az 53 éves máltai oknyomozó elleni gyilkosság részleteiről.

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő a Guardian riportjában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások