Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

A Fidesz megmagyarázza, miért nem támogatta a máltai újságírógyilkosság feltárásáról szóló határozatot

Az Euronewsnak adott nyilatkozatot a Fidesz arról, ők miért szavaztak nemmel az Európa Tanácsban Málta leghíresebb oknyomozójának, Daphne Caruana Galizia 2017-es meggyilkolásának ügyében született határozat kapcsán.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A 444 nyomán a Media1 is beszámolt arról pénteken, hogy az Európa Tanácsban a Fidesz képviselői leszavaztak egy határozatot, ami független vizsgálatot követelt a 2017-ben Máltán felrobbantott máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia ügyében.

Bár a határozatot a Fidesz nélkül is simán megszavazta az Európa Tanács, nagy felháborodást váltott ki, hogy a határozat elleni szavazatával a Fidesz Joseph Muscat máltai miniszterelnök és feleségének gyanús pénzmozgásaival is foglalkozó újságíró elleni merénylet körülményeinek feltárása ellen voksolt, és ezzel egyes vélemények szerint bűnözők és korrupt politikus pártjára állt.

Az Euronews időközben megszólaltatta a Fideszt, mely előállt egy magyarázattal, miért szavaztak nemmel a Daphne Caruana Galizia ügyében született határozat kapcsán.

A Fidesz sajtóosztálya a hírcsatornával azt közölte, hogy ők „ugyanúgy sürgetik Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának kivizsgálását, mint mások”. A kormánypártnál azonban felháborítónak tartják, hogy  a határozati javaslat szerintük „arra használja ki ezt a tragikus esetet, hogy támadást indítson az Európa Tanács egyik tagállama, Málta ellen. A szövegnek alig ötöde foglalkozik az újságírónő meggyilkolásával, ami csak ürügy arra, hogy politikai támadást intézzenek a szigetország ellen, megkérdőjelezzék jogállamiságát” – közölték.

A  47 államot, köztük Oroszországot és a kaukázusi országokat is tagjai között tudó Európa Tanács szerdai döntését 72 igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett szavazták meg a Tanács tagjai. A Fidesz négy képviselője,  Németh ZsoltCsöbör KatalinTilki AttilaNacsa Lőrinc mellett a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártja egy-egy képviselője, egy ciprusi szocialista, négy török Erdogan pártjából, valamint hat azerbajdzsáni képviselő nyomott még nemet a javaslatra.

Ha valaki nem követte volna a híreket, mi történt 2017-ben Máltán, a Guardian és a BBC alábbi videóiból tájékozódhat az 53 éves máltai oknyomozó elleni gyilkosság részleteiről.

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő a Guardian riportjában

Szóljon hozzá!

Köves Slomó rabbi

Köves Slomóék is érdeklődtek a Hatoscsatorna megvásárlása iránt, de az eddigi tulajdonos az ATV-vel és több más szereplővel is tárgyalt

Paor Lilla, a Hatoscsatorna tulajdonosa és főszerkesztője a Media1-nek azt mondta, balról, jobbról és középről is vannak érdeklődőik, és ezek száma az elmúlt napokban tovább nőtt. Szavai szerint a leendő tulajdonos kilétéről egy hónapon belül döntenek, de más forrásból úgy hallottuk, hogy a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijának környezetében úgy gondolják, övék lesz a csatorna.

tévé, távkapcsoló, tv

Soron kívüli vizsgálatot indít a műsorszolgáltatás és a műsorterjesztés piacán a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH-hoz beérkezett jelzések szerint a televíziós műsorszolgáltatók a jelentősebb méretű műsorterjesztő vállalkozások számára kedvezőbb díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat, mint a kisebb műsorterjesztőknek. Így a hatóság szerint a kisebb műsorterjesztők hátrányos helyzetbe kerülnek a nagy kábeles és műholdas szolgáltatókhoz képest, vagyis torzulhat a műsorterjesztési piac. Korábban a kis- és közepes hazai hírközlési szolgáltatók Orbán Viktornak is írtak levelet a problémáról.