Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Újságíró-gyilkosság: szétesőben a máltai kormány, megszólalt az Európa Tanács emberi jogi biztosa is

Sorra mondanak le a miniszterek Máltán, miután letartóztatták a miniszterelnök pár napja távozó kabinetfőnökét. Eközben az Európa Tanács független vizsgálatot követel a két éve felrobbantott Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró gyilkossági ügyében. A Times of Malta szerint hamarosan a miniszterelnök is lemondásra kényszerülhet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerint biztosítani kell a két éve meggyilkolt Daphne Caruana Galizia ügyében folytatott vizsgálat függetlenségét, erről Joseph Muscat máltai miniszterelnöknek címzett levelében írt, egyúttal aggodalmát fejezte ki azon állítások miatt, amelyek szerint a kormány politikai nyomást gyakorol a nyomozás menetére.

Az emberi jogi biztos az MTI beszámolója szerint arra szólította fel a máltai miniszterelnököt, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely megakadályozhatja a nyomozás teljes függetlenségét vagy átláthatóságát. Ahhoz, hogy egy ilyen vizsgálat eredményes legyen, a vizsgálatot végző minden szervnek minden politikai befolyástól vagy beavatkozástól teljes mértékben függetlennek kell lennie – húzta alá.

„Felszólítom önt és kormányát, gondoskodjon arról, hogy a független nyomozócsoport az újságíró családja és a máltai társadalom egésze számára igazságot szolgáltasson” – fogalmazott az Európa Tanács munkatársa.

Az emberi jogi biztos hozzátette, hogy végig követte az ügy fejleményeit, és továbbra is szorosan figyelni fogja a nyomozás folyamatát.

Sorra távoznak a máltai kormány tagjai, de a miniszterelnök nem teszi meg

A Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke, Keith Schembri keddi távozása után csütörtökön Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter, volt energiaügyi miniszter is bejelentette lemondását.

Keith Schembrit a rendőrség még aznap kihallgatta, majd letartóztatta. Christian Cardona gazdasági miniszter is azt közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele.

Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, a kabinetfőnöknek és Konrad Mizzi miniszternek.

Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

(MTI nyomán)

Frissítés 15:46 – Bukhat a miniszterelnök is

Eközben a Times of Malta arról ír, hogy várhatóan Muscat miniszterelnök hamarosan ugyancsak távozni kényszerül. Muscat pár napja, kabinetfőnöke lemondásakor még azt mondta, nincs ilyen terve.

 

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő a The Guardian videóriportjában

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.