fbpx
Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Mégis nyilvános vizsgálat lehet a felrobbantott máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia ügyében

Úgy tűnik, a máltai kormány hajlandó eleget tenni az Európa Tanács döntésének Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő meggyilkolásának ügyében, így végül annak ellenére lehet nyilvános vizsgálat, hogy Joseph Muscat máltai miniszterelnök korábban ellenezte azt.

Carmelo Abela máltai külügyminiszter a The Global Conference for Media Freedom című, sajtószabadsággal foglalkozó londoni konferencián arról beszélt, hogy a kormánya elfogadja az Európa Tanács vonatkozó jelentésének ajánlását, és az elkövetkezendő három hónapban vizsgálatot indít arról, hogy Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolása megelőzhető lett volna-e, tudósított az MTI.

Az Európa Tanács jelentése három hónapot adott a máltai kormány számára a vizsgálat megkezdésére. (Az Európa Tanács jelentését a Fidesz képviselői elutasították a szavazáson, ami miatt nem sokkal később magyarázkodásra kényszerült a párt.)

A korrupcióellenes blogot vezető Daphne Caruana Galiziát, Málta legismertebb oknyomozóját a gépkocsijára rejtett pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében.

Galizia halála előtt épp arról közölt cikket banki dokumentumok alapján, hogy a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat felesége egy panamai offshore cég tulajdonosa volt, és jelentős pénzösszegek mozogtak a cég, illetve azerbajdzsáni bankszámlák között. A miniszterelnök és felesége tagadta, hogy visszaélésről lenne szó. Később Muscat bizalmi szavazást is kért maga ellen, amit megnyert. Muscat a gyilkosságot elítélte, de sokan bírálják a kormányát, amiért az ügy nyomozása nem az elvárt módon halad, illetve különböző függetlenségi aggályok is felmerültek.

A miniszterelnök kritikusai úgy gondolják, az ő személyes védelmének köszönhetően egyes érintettek megúszhatják az ügyet.

A gyilkosság megrázta egész Európát és sokan megkérdőjelezték, hogy az EU-tag Málta egyáltalán jogállamnak számít-e még.

A máltai kormány korábban azzal érvelt, hogy egy nyilvános vizsgálat károkat okozhat a bűnügyi nyomozás eredményében, Muscat miniszterelnök pedig arról beszélt: a kormány jogi tanácsot kér a kérdés eldöntéséhez.

Csütörtökön a külügyminiszter közölte: „Azt a jogi tanácsot kaptuk, hogy a bűnügyi nyomozással egy időben lefolytatott nyilvános vizsgálat hatást gyakorolhat egymásra. Megvannak a fenntartásaink az Európa Tanács jelentésével kapcsolatban, de tiszteletben tartjuk az intézményeket és nem bocsátkozunk semmibe vezető csatákba”.

A gyilkosság végrehajtásával egyébként három férfit gyanúsítanak, de a bíróságra benyújtott bizonyíték szerint a három férfi megrendelésre hajtotta végre a merényletet és helyezte el a pokolgépet az 53 éves újságírónő kocsijában, és ők hozták működésbe egy sms segítségével. A gyilkosság indítékára továbbra sem derült fény.

Jelentősen megnőtt a világban az újságírók ellen elkövetett merényletek és bebörtönzések száma az elmúlt években. Legutóbb szerdán történt újságírógyilkosság, akkor a Fülöp-szigeteken egy rádiós újságírót 5 lövéssel agyonlőttek, amint hazafelé tartott a hírrádióból, ahol dolgozott. Néhány hete a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában történt újságírógyilkosság, de nagy port kavart a szlovákiai fiatal újságíró, Jan Kuciak és feleségének megölése is. A szlovák és a máltai esetek különösen nagy hírverést kaptak, miután az esetek az Európai Unió területén történtek.

Épp tegnap jelentették be, hogy Nagy-Britannia és Kanada nemzetközi tőkealapot hoz létre a médiaszabadság védelmében. A konferencián ezenkívül létrejött egy neves szakértőkből álló nemzetközi médiaszabadság-védelmi testületet is, melynek célja egyebek mellett visszavonatni a médiaszabadságot korlátozó kormányokkal a problémás törvényeiket,.

(MTI nyomán)

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő a The Guardian róla szóló riportjában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások