fbpx
Joseph Muscat máltai miniszterelnök bejelenti jövő évi lemondását

Bejelentette lemondását a máltai miniszterelnök, de még kivárna a távozással

Joseph Muscat még legalább jövő január közepéig a helyén maradna. Az ellenzék bojkottálni készül a két évvel ezelőtt történt újságíró-gyilkossággal összefüggésben lemondani kényszerülő miniszterelnököt, mivel illegitimnek tartja őt.

Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke negyedórás beszédet mondott vasárnap az uniós szigetország állami televíziójában, ahol bejelentette, hogy az általa vezetett kormányzó pártot, a Munkáspártot arra kéri, hogy kezdje meg 2020. január 12-én az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha ez sikeres volt, akkor Muscat a kormány és a pártja éléről is távozni fog. Muscat azt mondta, hogy az ország stabilitása miatt, hazája érdekében vár ki a tényleges lemondással.

Közölte azt is, hogy döntéséről már tájékoztatta az államelnököt.

Az ellenzék szerint Muscat nem érti a helyzetet

A várható távozást már a múlt héten megszellőztető Times of Malta friss tudósítása szerint az ellenzéki Nemzeti Párt nevében Adrian Delia kijelentette, hogy már nem tekintik legitimnek a jelenlegi miniszterelnököt, ezért a lemondásáig hátralévő időszakra teljes bojkottot hirdet az ellenzék vele szemben.

Delia szerint a miniszterelnök nem értette meg, hogy az emberek rendkívül dühösek rá, illetve nem érti, hogy a politikai stabilitás Máltán személyével már elképzelhetetlen.

Ezrek követelték az utcákon a távozását

Muscat a lemondását azután nyújtotta be, hogy több ezer fős tömeg, maffia feliratú táblával kezében követelte a távozását, hozzátéve, hogy megrendült a bizalmuk a Muscat-kormányban.

Az elmúlt napokban a Muscat-kormány több tagja is benyújtotta a lemondását a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás fejleményei miatt. A fő gyanúsított, Málta egyik leggazdagabb embere, Yorgen Fenech, aki ellen azóta már vádemelési szakba került az eljárás, terhelő vallomást tett Muscat miniszterelnök volt kabinetfőnökére, aki ezután lemondott, nem sokkal később pedig le is tartóztatták. Fenech az első bírósági tárgyalásán egyébként tagadta a felrótt bűncselekményeket.

Galizia halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került az újságíró birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Keith Schembrinek, a miniszterelnöki kabinetfőnöknek és Konrad Mizzi miniszternek, aki korábban az energia ügyekért felelt Máltán, napokban bekövetkező lemondásakor pedig a turisztikai ügyekkel foglalkozott az európai uniós szigetországban.

Mizzi és Schembri is tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

Az oknyomozó újságíró, mielőtt 2017-ben maffiszerű leszámolás keretében, pokolgéppel végeztek volna, több más, a máltai kormányt kínosan érintő ügyről rántotta le a leplet. Beszámolt a máltai miniszterelnök és családjának gyanús üzleti ügyeiről, offshore pénzmozgásairól is.

A miniszterelnök bírálói szerint a nyomozás sokáig nem az elvárható módon, sőt inkább döcögősen haladt és a miniszterelnök felelősségét firtatták emiatt.

Az újságíró-gyilkosságról, illetve a miniszterelnök várható távozásához vezető ügyben megjelent valamennyi korábbi írásunk elérhető ide kattintva.

Borító: Joseph Muscat máltai miniszterelnök bejelenti jövő évi lemondását a máltai állami televízióban

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások