fbpx
A Rádió 1 honlapja

Eljárás indult Balázsék ellen

Az NMHH Médiatanács múlt hét keddi döntését senki, így maga a médiahatóság sem verte nagy dobra.

A Media1 értesülése szerint eljárást indít a Rádió 1 Balázsék című műsora ellen az NMHH Médiatanács. Erről a grémium még múlt hét kedden döntött, de a testület kihagyta az eljárás megindítására vonatkozó döntést a testület a sajtóhoz eljuttatott heti összefoglalójából. A november 19-i ülés jegyzőkönyve jelen hírünk élesítésekor még mindig nem érhető el a médiahatóság weboldalán. A Rádió 1-et érintő témára pusztán egy napirendi pont utalt az NMHH weboldalán, egy eldugott PDF állományban, a konkrét döntésre pedig semmi. (Az NMHH újabban a sajtónak kiadott összefoglalóban egyébként utalni szokott rá, hogy döntéseinek csupán egy részéről számol be, de azt állítja, hogy a jegyzőkönyvekből mindenki tájékozódhat, csakhogy a sajtónak kiadott összefoglalókból kihagyott döntések a lassú közzététel miatt utóbb gyakran elkerülik már a sajtó figyelmét.)

Panaszra indult az eljárás

Amikor a Media1 rákérdezett múlt pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatóságán, hogy mit is takar a múlt keddi napirendi pontok között szereplő

„15.654/2019.Kérelem és bejelentés a Radio Plus Kft. Rádió 1 adóján 2019. augusztus 30-án 6 órától sugárzott Balázsék című műsorszámmal kapcsolatban [az Smtv. 14. § (1) bekezdés, az Mttv. 9. § (5) bekezdés és a 10. § (1) bekezdés c) pont érvényesülésének vizsgálata]”,

az NMHH pénteken először nem, most hétfőn azonban, ha csak szűkszavúan is, de végül reagált. Azt írják, hogy a Médiatanácshoz beérkezett beadvány tárgya az volt, hogy az augusztus 30-i adásban a Balázsék című műsorban személyiségi jogokat sértő kijelentések hangoztak el, emellett kiskorúakat védő rendelkezések sérelmét vélelmezték.

A Médiatanács a múlt heti ülésen egyetértett a panaszbeadvány tartalmával, ezért úgy döntött, eljárást indít a Rádió 1 üzemeltetőjével szemben.

Bár erre már nem tér ki a válasz, az ilyen eljárások esetében az a bevett szokás, hogy az eljárás alá vont médiaszolgáltatót, jelen esetben a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-t írásban megkeresik, és előadhatja védekezését. Ezt követően hoz a Médiatanács döntést az esetleges szankciókról, a bírság mértékéről.

Az NMHH egyébként korábban más esetekben még nem csinált titkot abból, ha egy médiaszolgáltató ellen eljárást indított. Érthetetlen, hogy a Rádió 1 esetében ez miért történt így, hisz az egyik jelentős hallgatottsággal bíró rádió egyik ismert műsoráról van szó.

Mi lesz a miskolci Rádió 1 frekvenciájával?

A Médiatanács múlt heti ülésén egy másik, a sajtónak kiadott összefoglalóból kihagyott rejtélyes ügy is szerepelt a napirendi pontok között:

„13.663/2019.Az M-Lite Kft. (96,3 Rádió 1) Miskolc 96,3 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási jogosultsággal kapcsolatos kérelme”.

Mivel a miskolci Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultsága 2020-ban lejár, ezért sejtettük, hogy a frekvencia megújítására irányuló kérelemről lehet szó, ezért is volt különös, hogy a Médiatanács döntései között az NMHH ezt nem kommunikálta. Ugyanakkor mivel csak 2020. június közepén jár le a rádió jogosultsága, ezért a hosszabbításra irányuló kérelem ügyében még idő előttinek tűnt volna a döntés, így furcsa is volt, hogy az M-Lite Kft. ügye miért szerepel napirenden. Az NMHH kommunikációs igazgatósága a Media1 ezzel kapcsolatos kérdésére azt közölte hétfőn, hogy

„a Médiatanács megszüntette eljárását, mivel a szolgáltató visszavonta médiaszolgáltatási jogosultságának megújítási kérelmét.”

A Media1 most megkeresi a Rádió 1-et, miért vonták vissza a miskolci médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló kérelmet, illetve érdeklődünk a miskolci terveikről, valamint a Rádió 1 ellen elindított médiatanácsi eljárás kapcsán is. Ha válaszolnak, arról még beszámolunk.

Borító: A Rádió 1 honlapjának egy részlete, rajta a Balázsék című műsor stábjával

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások