fbpx
atlatszo.hu

Kiszáll az Átlátszó egyik alapítója

Tordai Csaba, az Átlátszó társtulajdonosa eladta az üzletrészét, és a jövőben Karácsony Gergely főpolgármester munkáját segíti.

Karácsony Gergely lenyúlta az ügyvédemet”

– ezzel a viccelődő megjegyzéssel jelentette be kedden a nyilvános Facebook-oldalán Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője és alapítója, hogy kiszáll az oknyomozó portált működtető atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ből Tordai Csaba, aki az elmúlt években egyrészt jogi támogatással segítette az oknyomozó portál működését, másrészt társtulajdonosa is volt a nonprofit alapon működő médiacégnek, melynek létrejöttében is fontos szerepe volt alapítóként.

Az újságírás bevetett módszere lett a közérdekű adatigénylés

Tordai az Átlátszón cikkben búcsúzott az oldaltól. Felidézte, hogy nyolc és fél éve a Gödör lépcsőjén fröccsözve győzködte Bodoky Tamást, hogy nulla forinttal is merje elindítani az atlatszo.hu-t, kezdetben csinálják pro bono, majd ha már lesz tartalom, gyűjtsenek olvasói adományokat. Tordai úgy emlékszik, ekkor találkozott életében másodjára Bodokyval, aki mégis mert kockáztatni, és bár sok támadást is kapott amiatt, hogy egy volt kormányzati vezető az ügyvédje, de végül hármasban Maróy Ákossal belevágtak a dologba.

„Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. Szinte az összes fontos, addig megoldatlan információszabadsági stratégiai kérdést el tudtuk juttatni az Alkotmánybíróság elé, ahol szép sikereket értünk el. Jogvédő szervezetek hihetetlenül tiszteletre méltó stratégiai pereskedési előzményeit követően, velük együtt elértük, hogy az újságírás bevett eszközévé vált az adatigénylés és a közérdekű adatokért való perlés” – értékelte az átlátszós elmúlt éveket Tordai, hozzátéve, hogy az elsők között honosították meg a szabad szemmel is látható nagyságú közösségi finanszírozást, melynek köszönhetően a kiadó büdzséjének jelentős részét rendszeres mikroadományokból tudják előteremteni.

Tordai Csaba üzletrészét Tóth Balázs jogász vette át

Tordai Csaba a legfontosabb eredménynek azonban azt tartja, hogy minden politikai vagy gazdasági érdektől független, szabad oknyomozó portálként működik az atlatszo.hu, amire a legkülönbözőbb politikai szereplők szórnak átkot nap mint nap.

Tordai a jövőbeni munkájáról azt írta ,hogy Karácsony Gergely főpolgármestert jogi tanácsadóként fogja segíteni, illetve egy fővárosi tulajdonú gazdasági társaságnál is tisztséget fog betölteni, ez pedig nem lenne összeegyeztethető azzal, hogy egy független oknyomozó portál kiadójában tulajdonrésze legyen.

„Az Átlátszó portált kiadó atlatszo.hu Kh. Nonprofit Kft.-ben Gáli Csabával és Sepsi Tiborral egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban közösen birtokolt 30,66%-os társasági részesedésből rám jutó részt ezért a portál egy másik állandó jogászának, Tóth Balázsnak adtam el. Az atlatszo.hu Kh. nonprofit Kft. tulajdonosai így jelenleg Bodoky Tamás (44%), Maróy Ákos (25,33%), és Gáli Csaba, Sepsi Tibor és Tóth Balázs közösen (30,66%)”

Tordai Csaba végül azzal búcsúzott, hogy biztos benne, hogy a portál ugyanazzal a kérlelhetetlenséggel fogja számon kérni a fővárosi vezetésen az átláthatóság és a korrupció elleni küzdelem értékeit, ahogyan azt mindenkivel szemben teszi.

„A majd évtizedes közös munka után ezt el is várom tőlük” – írta az Átlátszó volt alapítója.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások