fbpx
Karas Monika, az NMHH elnöke néhány nappal ezelőtt

Milliós bírság a TV2-nek és az RTL Klubnak

Nem megfelelő korhatári besorolások miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén összesen 4,87 millió forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára egy állampolgári bejelentés alapján lefolytatott eljárásban, amiért a TV2 júliusban a Bridget Jones babát vár című filmet eggyel alacsonyabb – 12-es – korhatár-kategóriába sorolta, és azt, valamint előzeteseit pedig több alkalommal nem az előírt időben mutatta be.

Felülvizsgálták az RTL Klub korábbi büntetését

A testület egy bírósági felülvizsgálat után lefolytatott új eljárásában az RTL Klub szolgáltatójára 1,42 millió forintos bírságot rótt ki egy 2015. szeptemberi Éjjel-nappal Budapest-epizód és előzeteseinek szintén rossz korhatár-besorolásai miatt.

A Médiatanács a bírósági ítéletnek megfelelően, a bírság összegének meghatározásakor előzményként figyelembe vehető korábbi jogsértések körét szűkítve állapította meg a bírság mértékét.

A Médiatanács közölte: a műsorok és előzeteseik a TV2 és az RTL Klub esetében is kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 órakor kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő, szexualitásra utaló elemek kedvezőtlenül befolyásolhatják az érintett korosztály személyiségfejlődését.

A hatóság jelezte: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A Médiatanács e heti ülésén egyébként meghosszabbította a Rádió 1 néhány vidéki frekvenciáját, valamint győztesnek nyilvánította a Szent István Rádió üzemeltetőjét egy pályázaton. Erről külön hírben számoltunk be.

Borító: Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke. Fotó: NMHH (archív)

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások