A Magyar Parlament

Tovább korlátozódik a parlamenti tudósítók munkája

Mostantól tilos például a Parlamentben a kérdések elől menekülő képviselőket követni, vagyis kitartónak lenni, élni a nyilvánosság erejével, tehát tovább szűkülnek a média lehetőségei.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az őszi ülésszak kezdetétől újra változnak az országgyűlési tudósítás szabályai. Az újabb szabályozások a korábbiaknál részletesebb és egységesebb szerkezetű szabályozás kidolgozására, valamint átépítések miatti helyszínváltozásokra hivatkozik.

Az Országgyűlés honlapján megjelent, módosított rendelet szerint az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén (azaz az ülésterem felé eső részen) legfeljebb a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak – számolt be az MTI az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye nyomán szerdán.

Ezután a sajtó számára biztosított üléstermi páholyt csak az erre kijelölt útvonalon, az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől szabad megközelíteni.

Korlátozzák a parlamenti belépők érvényességi időszakát is, azok a jövőben csak az Országgyűlés rendes időszakában érvényesek, amúgy az újságíróknak napi belépőt kell vásárolniuk, ha be kívánnak jutni az épületbe.

Egy új, sokféleképp értelmező szabály is életbe lép, miszerint a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát. De hogy kinek mit jelent a zavarás, az persze eléggé tág fogalom.

Németh Szilárd háta közepe a Parlament folyosóján
Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő háta közepe a Parlament folyosóján

Ezután nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, a biztonsági berendezések által védett részeken (ez azért különösen érdekes, mert az épületben szinte mindenütt vannak biztonsági berendezések). Nem készíthető továbbá felvétel a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem. A korlátozás a hang- és képrögzítés összes formájára vonatkozik.

További változás, hogy ezentúl csak az Országház sajtótermében, a frakciók sajtótermeiben vagy az északi, úgynevezett kék társalgóban lehetséges sajtótájékoztatót tartani. Ugyanakkor a sajtótájékoztató, ha az valamelyik bizottsági üléshez kapcsolódik, a bizottság elnökének döntésétől függően az adott ülésteremben is megtartható.

Érdekesség, hogy a kormány képviselői csak a kék társalgóban tarthatnak tájékoztatót, máshol ez engedélyhez kötött. Ha a kormány tagjai nem az Országgyűlés munkájához kapcsolódóan tartanak tájékoztatót, azt csak a házelnök engedélyével tehetik meg.

A rendelet az Országgyűlés Irodaházával is foglalkozik, ugyanis az interjúkészítésre kijelölt helyszínek között felsorolja az Országgyűlés Irodaházának auláját.

A sajtó munkáját szabályozó rendelet legfontosabb része, hogy az rögzíti, hogy az interjúalany bármikor visszautasíthatja vagy befejezheti az interjút, amit a média munkatársainak tiszteletben kell tartaniuk.

A sajtóiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében azt állítja egyébként, hogy a módosítás összhangban van a nyugat-európai országok parlamentjeinek gyakorlatával és az Európai Parlament intézményeiben érvényes rendelkezésekre épülnek.

A sok korlátozás ellenére a közlemény azzal zárul, hogy az Országgyűlés Hivatala ezután is biztosítani fogja, hogy a nyilvánosság akadálytalanul követhesse a törvényhozásban zajló munkát.

Az Országgyűlés épületében lévő szabályozás miatt egyébként már eddig is sok kritika fogalmazódott meg, ugyanis például a plenáris ülésekről a tévétársaságok nem készíthettek felvételeket, és eddig is olyan korlátozás volt érvényben, mely egy rendkívül szűk területre terelte be a médiamunkásokat. Kövér László házelnök pedig rendszeresen, akár hónapokra is kitiltott újságírókat. Idén júliusban például az Index tudósítóját azért tiltották ki egészen 2019 végéig, mert interjút készített a Parlament egyik folyosóján.

Borító: A Magyar Parlament épülete. Fotó: Unsplash

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!