A Magyar Parlament

Tovább korlátozódik a parlamenti tudósítók munkája

Mostantól tilos például a Parlamentben a kérdések elől menekülő képviselőket követni, vagyis kitartónak lenni, élni a nyilvánosság erejével, tehát tovább szűkülnek a média lehetőségei.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Az őszi ülésszak kezdetétől újra változnak az országgyűlési tudósítás szabályai. Az újabb szabályozások a korábbiaknál részletesebb és egységesebb szerkezetű szabályozás kidolgozására, valamint átépítések miatti helyszínváltozásokra hivatkozik.

Az Országgyűlés honlapján megjelent, módosított rendelet szerint az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén (azaz az ülésterem felé eső részen) legfeljebb a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak – számolt be az MTI az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye nyomán szerdán.

Ezután a sajtó számára biztosított üléstermi páholyt csak az erre kijelölt útvonalon, az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől szabad megközelíteni.

Korlátozzák a parlamenti belépők érvényességi időszakát is, azok a jövőben csak az Országgyűlés rendes időszakában érvényesek, amúgy az újságíróknak napi belépőt kell vásárolniuk, ha be kívánnak jutni az épületbe.

Egy új, sokféleképp értelmező szabály is életbe lép, miszerint a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát. De hogy kinek mit jelent a zavarás, az persze eléggé tág fogalom.

Németh Szilárd háta közepe a Parlament folyosóján
Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő háta közepe a Parlament folyosóján

Ezután nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, a biztonsági berendezések által védett részeken (ez azért különösen érdekes, mert az épületben szinte mindenütt vannak biztonsági berendezések). Nem készíthető továbbá felvétel a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem. A korlátozás a hang- és képrögzítés összes formájára vonatkozik.

További változás, hogy ezentúl csak az Országház sajtótermében, a frakciók sajtótermeiben vagy az északi, úgynevezett kék társalgóban lehetséges sajtótájékoztatót tartani. Ugyanakkor a sajtótájékoztató, ha az valamelyik bizottsági üléshez kapcsolódik, a bizottság elnökének döntésétől függően az adott ülésteremben is megtartható.

Érdekesség, hogy a kormány képviselői csak a kék társalgóban tarthatnak tájékoztatót, máshol ez engedélyhez kötött. Ha a kormány tagjai nem az Országgyűlés munkájához kapcsolódóan tartanak tájékoztatót, azt csak a házelnök engedélyével tehetik meg.

A rendelet az Országgyűlés Irodaházával is foglalkozik, ugyanis az interjúkészítésre kijelölt helyszínek között felsorolja az Országgyűlés Irodaházának auláját.

A sajtó munkáját szabályozó rendelet legfontosabb része, hogy az rögzíti, hogy az interjúalany bármikor visszautasíthatja vagy befejezheti az interjút, amit a média munkatársainak tiszteletben kell tartaniuk.

A sajtóiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében azt állítja egyébként, hogy a módosítás összhangban van a nyugat-európai országok parlamentjeinek gyakorlatával és az Európai Parlament intézményeiben érvényes rendelkezésekre épülnek.

A sok korlátozás ellenére a közlemény azzal zárul, hogy az Országgyűlés Hivatala ezután is biztosítani fogja, hogy a nyilvánosság akadálytalanul követhesse a törvényhozásban zajló munkát.

Az Országgyűlés épületében lévő szabályozás miatt egyébként már eddig is sok kritika fogalmazódott meg, ugyanis például a plenáris ülésekről a tévétársaságok nem készíthettek felvételeket, és eddig is olyan korlátozás volt érvényben, mely egy rendkívül szűk területre terelte be a médiamunkásokat. Kövér László házelnök pedig rendszeresen, akár hónapokra is kitiltott újságírókat. Idén júliusban például az Index tudósítóját azért tiltották ki egészen 2019 végéig, mert interjút készített a Parlament egyik folyosóján.

Borító: A Magyar Parlament épülete. Fotó: Unsplash

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti