fbpx
Telekom

Korlátozta a Telekom a korlátlan internetet, az NMHH cselekedett

A hálózatsemlegességi szabályok megsértése, az internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság lépett fel a Magyar Telekom ellen.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Újra a hálózatsemlegesség elvének védelmében volt kénytelen eljárni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az NMHH tájékoztatása szerint internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt még augusztusban a hálózatsemlegességi szabályok betartására kötelezte a Magyar Telekom Nyrt.-t a Net Korlátlan és a Korlátlan Net fantázianevű mobilinternet-díjcsomagjai kapcsán.

A mobilinternetes csomagjai közül a szolgáltató a Net Korlátlan elnevezésű csomagot még tavasszal megszüntette – a már leszerződött ügyfeleinek viszont továbbra is elérhető –, ám azzal egy időben elindította Korlátlan Net néven új csomagját, a megszüntetett díjcsomag változatlan feltételeivel.

Hiába volt korlátlan a csomag, a Telekom lejjebb vehette a sebességet

Az NMHH-nak azzal támadt gondja, hogy a csomagok bár belföldön korlátlan internetezést ígérnek, de biztonsági okokra hivatkozva bizonyos típusú forgalmak használatát a szolgáltató a díjcsomag kínált sebességéhez képest jóval kisebb sebességgel tette lehetővé, ezzel megkülönböztetve az egyes forgalmakat és alkalmazásokat.

Ilyen megkülönböztetett forgalom a P2P (peer-to-peer, azaz az olyan hálózaton működő szolgáltatás, ahol a résztvevő felhasználók számítógépei szerverek használata nélkül, egyenrangú kapcsolatban vannak egymással. Tipikus felhasználási területei közé tartoznak a fájlcserélő hálózatok, de részben így működik például a Skype is) és a VPN (Virtual Private Network; a nyílt interneten virtuálisan létrehozott zárt kapcsolat, titkosított és biztonságos csatorna két vagy több hálózati végpont között).

Nem működött a SIM, csak telefonban

További problémaként észlelte az NMHH, hogy a szolgáltató akadályozta a szabad eszközválasztást, ugyanis a két díjcsomaghoz tartozó SIM-kártyákat kizárólag mobiltelefonban engedte használni, táblagépben vagy laptopban például már nem.

Uniós rendeletet sértett a Telekom

A hírközlési hatóság augusztus 28-i határozatában kötelezte a szolgáltatót, hogy a díjcsomagokra csak a nyílt internet-hozzáférésről szóló európai uniós (TSM-rendelet) előírásoknak megfelelően alkalmazza a forgalomszabályozást, és tegye lehetővé, hogy előfizetői a SIM-kártyát az általuk szabadon választott végberendezésbe helyezhessék. A szolgáltató fellebbezésében a peer-to-peer forgalomtípusra vonatkozó megállapításokat és kötelezést vitatja.

Az NMHH emlékeztetett: már többször eljárt a hálózatsemlegesség védelmében, korábban a Telekom TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán és a Telenor MyChat és MyMusic csomagjai miatt folytatott le eljárást.

Ezért fontos a hálózatsemlegesség

Az uniós előírások szerint a szolgáltatóknak minden internetes forgalmat megkülönböztetéstől, korlátozástól vagy beavatkozástól mentesen, egyenlő bánásmódot biztosítva kell kezelniük.

A szolgáltatók csak olyan észszerű, időszakos forgalomszabályozási intézkedéseket alkalmazhatnak, amelyek átláthatóak, megkülönböztetésmentesek, arányosak és nem kereskedelmi megfontoláson alapulnak.  A rendelet azt is előírja, hogy a végfelhasználók szabadon választhatják meg a végberendezést, amin a szolgáltatást igénybe szeretnék venni – emlékeztet az NMHH.

mobiltelefon
Fotó: pexels.com

A hálózatsemlegesség fenntartása a kulcs ahhoz, hogy az előfizetők megkülönböztetéstől mentesen férjenek hozzá bármilyen általuk – és nem az internetszolgáltatók vagy más harmadik személy által – választott tartalmakhoz vagy információkhoz, és azokat szabadon terjeszthessék a világhálón keresztül úgy, hogy abban jogszerű indok nélkül senki ne korlátozza őket – húzta alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Túltelített Telekom-hálózat

A Telekom mobilinternetes hálózatán mostanában más problémák is voltak. Mint arról még korábban beszámoltunk, a nyár folyamán hétvégente rendszeresen nem ritkán 0 megabit volt a mobilinternet sebessége a Velencei-tó egyes területein. Sajnos személyes tapasztalat is, hogy még egy e-mail elküldése is problémát okozott a térségben tartózkodók számára, mivel a Telekom nem biztosított a területen akkora 4G-s hálózati kapacitást, ami a turisztikailag kiemelt területre érkezők nyáron prognosztizálhatóan megugró igényeit jó színvonalon képes lett volna kiszolgálni. A szolgáltató a megugrott hálózati igényekkel, adatrobbanással magyarázta a történteket, és azt mondta, magas színvonalra törekszik, nem szándékosan tervezte alul a rendszerét.

Az ügyfélpanaszokat, kötbérre vonatkozó igényt azonban azzal söpörték le, hogy ők az általános szerződési feltételeikben másodpercenkénti 0 megabites sebességre tesznek vállalást. Így fordulhat elő az, hogy hiába fizet elő valaki drága, akár korlátlan mobilinternetes csomagra, tényleges egyáltalán nem tud internetezni a pénzéért.

Később ennek az ügynek az apropóján derült ki az is, hogy az NMHH úgy üzemeltet évente 14 millió forintért egy Tantusz nevű internetszolgáltatás-kereső oldalt, hogy azon sok elavult, illetve hibás adat szerepel.

Jó kérdés, hogy ha a Telekom nem korlátozná a korlátlan mobilinternetes csomagjait használók P2P és VPN kapcsolatait, akkor a hálózati korlátozás nélkül a hálózatra rászabaduló többletigényt hogyan tudta volna kiszolgálni, hiszen sokszor még egy egyszerű böngészés vagy levelezés sem ment egyes területeken.

Frissítés 18:22

Megszólalt a Telekom

Azt írja a Telekom, hogy fellebbez az NMHH határozata ellen, nem értenek egyet annak tartalmával. Jelezték azt is, hogy a hálózat védelme érdekében vezették be a P2P-re vonatkozó korlátozást. További részletek a Telekom közleményében olvashatók.

Borító: Telekom-üzlet Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!