fbpx
Gárdony, Velencei-tó

Ezért hal le a Velencei-tónál és sokszor a Balatonnál a mobilinternet hétvégente

A most még a T-csoporthoz tartozó, a Telekom vállalati ügyfeleket kiszolgáló leányvállalata, a T-Systems írásba adta, hogy nem tud mit kezdeni vele, hogy hétvégente sokszor 0 közelébe zuhan a mobilinternet sebessége a turisztikailag kiemelten fontos Velencei-tó egyes területein. A cégnél időnként a főnökséget okolják, és azzal próbálják vigasztalni az érintetteket, hogy a Balatonnál is gondok vannak a hálózat alultervezettsége miatt.

Az első melegebb nyári nap, illetve a nyári strandszezon beköszönte óta képtelen megfelelő módon kiszolgálni ügyfeleit egyes Velencei-tó környéki települések, például Gárdony bizonyos területein hétvégente a Magyar Telekom. A Media1 mérése szerint a távközlési óriás 4G mobilinternet-szolgáltatásának sebessége, különösen hétvégente olyan alacsony szintre zuhan például Gárdony Tópart nevű részében, hogy sokszor még egy e-mail elküldése vagy letöltése sem lehetséges, az ismert híroldalak betöltésekor pedig vagy hibaüzenet jelentkezik, vagy a letöltési sebesség olyan alacsony, hogy egy-egy, képet is tartalmazó híroldal betöltése akár hosszú perceket igényelhet, a képek szinte pixelenként töltődnek.

Videós streaming-szolgáltatások, vagy akár egy cikkbe beágyazott videó megtekintése sokszor teljességgel reménytelen hétvégente, amikor Gárdonyt és a Velencei-tó népszerű településeit birtokba veszik a pihenni vágyók. A videó ugyanis vagy elakad, vagy el sem indul, már ha a weboldal egyáltalán betöltődik.

Sokaknak nem nagyon van más alternatíva

A helyiek számára a Telekom mobilinternet-szolgáltatásának alacsony színvonala azért okoz különösen sok fejfájást, mert a térségben a vezetékes internet kiépítettsége erősen korlátozott.

Van olyan része a Fejér-megyei, 11 ezer bejelentett állandó lakost számláló városnak, ahol széles sávú vezetékes internet helyett még csak az évekkel ezelőtt is elavultnak számító ADSL szolgáltatás érhető el, az is rendkívül magas áron és csak meglehetősen limitált sebességgel. Ezért nagyon sokan az elvben több tíz megabites sebességre képes, hétvégente azonban sokszor 0 közeli sebességet biztosító 4G mobilinternet szolgáltatásra vannak kényszerülve.

A kormány ugyan évekkel ezelőtt megígérte, hogy az állami Szupergyors Internet Program (SZIP) segítségével mindenhová elviszi a szélessávú vezetékes internetet az országban, ahol erre igény van (sőt tavaly azt közölte, hogy ez már teljesült is), de ez a Budapesttől mindössze 50 km-re fekvő Gárdony érintett részén még nem valósult meg.

A vezetékes szolgáltatók Gárdony ezen területén évek óta nem végeztek fejlesztéseket, feltehetőleg épp a SZIP-re várnak, hátha állami támogatással olcsóbb lehet a hálózat kiépítése, de vannak olyan nem hivatalos információk is, hogy a Velencei-tó melletti vasúti sínek miatt az engedélyezés húzódik. Ami mindenesetre a Telekomot illeti, a szolgáltató biztosítja ugyan a 4G lefedettséget, látszik a készülékeken az akár maximális térerő, de – és ez sajnos saját tapasztalat is – a hálózat hétvégente sokszor teljesen használhatatlanná válik, és ezt túlzás nélkül lehet kijelenteni.

0 megabit másodpercenként a garantált

Volt, hogy a Telekom a reklamálókat elhessegette azzal, hogy a cég általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) a mobilinternet-szolgáltatás garantált sebességeként 0, azaz nulla megabit/sec sebességet tüntetett fel. Így aztán a vállalat kötbért nem fizet, a kifizetett mobilinternet árát még időarányosan sem téríti vissza a szolgáltatás körüli súlyos problémák ellenére.

Máskor a Telekom hajlandó ugyan egy úgynevezett resetet ráküldeni a hálózatra, de legtöbbször ez sem jelent érdemi segítséget, a hálózati sebesség nem javul meg ettől.

Telekom üzlet a Duna Plazában. Fotó: Ladányi András, Media1
Telekom üzlet a Duna Plazában. Fotó: Ladányi András, Media1

Nem nyári csúcsra tervezték a hálózatot

Van olyan ügyfélszolgálati munkatárs is, aki a Telekom vállalati ügyfeleket kiszolgáló leányvállalatánál, az egyébként épp tulajdonost váltó, Mészáros Lőrinchez közeli körökhöz kerülő T-Systems rögzített vonalán elismerte, hogy a cég a 4G hálózat kiépítésekor nem a nyári csúcsszezonra, hanem az őszi-téli-tavaszi, általában jóval kisebb lélekszámra tervezte meg a hálózati kapacitásait, így hiába van térerő a készülék kijelzőjén feltüntetve, a nyári hétvégéken a bázisállomások (cellák) telítetté válnak, és azok nem képesek a Velencei-tónál lévőket kiszolgálni.

A Balaton egyes részeinél sem megfelelő a kapacitás

Az érintett munkatárs azt is mondta, hogy a probléma nem csak a Velencei-tónál, de a Balaton egyes részein is gondokat okoz, ugyanis a Telekom csoport ott sem a valós nyári igényekhez igazította a hálózat kapacitásait, hanem a csúcsszezonon kívüli terhelésre.

Ahogy a T-Systems ügyfélszolgálatánál az egyik munkatárs fogalmazott: „odafent, a főnökök is tudnak a problémáról”, de mégsem történik semmi a probléma megoldása érdekében.

Pedig egyébként elvben létezhetne erre megoldás, hiszen például a fesztiválokon és más, sok embert vonzó eseményeken a szolgáltatók álló kamionok tetején lévő antennával segítségével képesek ideiglenes bázisállomásokat is üzembe helyezni, így bővítve az alaphálózat kapacitásait. A legjobb megoldás persze a kellő számú bázisállomás, a cellák bővítése lenne. Ez persze nyilván pénzbe kerülne.

Telekom: a cella bővítésére nincs lehetőség

Gárdonyiként egyébként magam is több alkalommal kísérletet tettem a Telekomtól választ kérni a problémával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban ma a következő írásos választ kaptam a T-Systemstől e-mailben:

„Hivatkozva (…) bejelentésére, engedje meg, hogy az alábbi visszajelzést adjuk. Ezúton tájékoztatjuk, hogy a műszakis kollégától kapott információ szerint sajnos a megnövekedett hétvégi forgalom miatt esik vissza az elérhető sebesség. A kiszolgáló cella hétvégén gyakorlatilag tele van, ezért fokozódik 1Mbps alatti letöltési sebességben. A cella bővítésére jelenleg sajnos nincs lehetőség.”

Vagyis a válaszából úgy tűnik, tényleg az ügyfelek a hibásak, mert túl sok van belőlük, és ezzel nem tud megbirkózni a Telekom.

Magyarország a világ élvonalában

A Telekom/T-Systems válaszával szinte egyidejűleg landolt a Media1 elektronikus postafiókjában a Telekomtól egy másik e-mail, amit ezúttal szerencsére még le tudtam tölteni az immáron szokásosnak mondható hálózati probléma előtt, bár péntek délután már ez az üzenet is meglehetősen lassan töltődött le.

Ebben a Telekom megemlíti az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmányát, mely szerint Magyarországon a hálózati sebesség a világ élmezőnyébe tartozik, majd arról ír, hogy a Telekom saját adatai szerint 4G hálózatának kültéri lakossági lefedettsége meghaladja a 99 százalékot, beltéri lakossági lefedettsége közel 89 százalék, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek, a szolgáltatása pedig 2700, hatezer főnél kisebb magyarországi településen is elérhető. A 2-300 Mbps névleges maximális sebességű 4G+ szolgáltatás a lakosság közel 40 százaléka számára elérhető, teszi hozzá a közlemény, mely idézi Rékasi Tibort, a Telekom vezérigazgatóját is, aki így nyilatkozott:

„A Magyar Telekom 2014 és 2018 között közel 240 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére, örülünk, hogy ennek eredményei az ügyfelek számára is érezhetők. A hálózatok folyamatos fejlesztése továbbra is nélkülözhetetlen lesz ahhoz, hogy a hazai mobilhálózatok minősége a jövőben is világszínvonalú maradhasson, és ezáltal Magyarország meghatározó szereplője lehessen a digitális versenynek.”

Mi itt, a Velencei-tónál tartózkodók időnként néhány megabittel is megelégednénk hétvégén, a digitális verseny érdekében. Vagy ha Telekom vagy bármely más szolgáltató az ADSL helyett végre beléptetné Gárdonyt a XXI. századba, állami támogatással vagy anélkül, mindegy, és végre kiépítené a Gárdony Tópart környékén lévő utcákban is a széles sávú internetet.

Hasznavehetetlen Tantusz

Egyébként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak van egy ilyen helyzetekre elvileg hasznos honlapja, úgy hívják, hogy Tantusz, ami utcaszintű szolgáltatókeresést tesz lehetővé. Ennek segítségével utcára lebontva lehet(ne) szolgáltatókat keresni.

A probléma ezzel csupán az, hogy sokszor olyan szolgáltatókat is kínál a weboldal, amelyek az adott utcában ténylegesen nem is nyújtanak internetet.

A téves adatközlést nagyon régen jeleztem is az NMHH-nak, de a hírközlési hatóság válaszra sem méltatta az észrevételt, hogy megköszönje és korrigálja a téves adatközlést, amivel egy olyan fehérvári székhelyű szolgáltatóhoz irányított, aki írásba adta, hogy ők a Tantuszon lévő információ ellenére nincsenek jelen az utcában, nagyon sajnálják.

A miniszter a T-csoport rendezvényén tavaly azt mondta, minden háztartásban elérhető a szupergyors internet

Végül idézzük fel a kormányközeli (a Mediaworks/KESMA alá tartozó) sonline.hu 2018 novemberi tudósítását Palkovics László innovációs miniszter tavalyi, a T-csoport rendezvényén elhangzott szavairól:

Minden magyar háztartásban elérhető a szupergyors internet

A kormány eleget tett a két évvel ezelőtti vállalásának, miszerint – ahol erre igény van – teljes szélessávú internet lefedettséget biztosít 2018 végére – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a T-System Symposium konferencián mondott nyitóelőadásában kedden Budapesten.

Frissítés

Reagált a Telekom a sajtóosztálya

Reagált cikkünkre a Telekom-csoport sajtóosztálya. Azt írják, elkötelezettek az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálásában, hálózatuk nem szándékosan alultervezett (mi szándékosságot nem feltételeztünk), és a cég a megnövekedett felhasználással magyarázza a problémákat. Teljes válaszuk elérhető ide kattintva.

További, a mobil piaccal kapcsolatos híreket, cikkeket találnak a Media1 mobil rovatában.

Borító: Naplemente a Velencei-tónál, Gárdonyban. Fotó: a szerző saját felvétele
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások