Vadim Komarov

Meghalt az ukrán újságíró, akit fényes nappal ütöttek le egy utcán

Vadim Komarov ukrán újságírót a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában, Cserkaszi városában bántalmazták.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Elhunyt Vadim Komarov, akit még május 4-én ütöttek le az Ukrajna középső részén lévő Cserkaszi városában, fényes nappal az utcán.

Az MTI tudósítója szerint a férfit betört fejjel, eszméletlenül fekve találták meg járókelők, akik riasztották a mentőket. A férfit a kórházban megműtötték, de nem tért magához, kómába esett, végül a támadás után több mint negyven nappal halt meg.

Annak idején szemtanúk arról számoltak be a rendőrségnek, hogy egy ismeretlen férfi támadt ütlegekkel az utcán haladó újságíróra, majd eltűnt a helyszínről.

Szerhij Tomilenko, az ukrán újságíró szövetség vezetője a Facebookon írt bejegyzésében egyértelműen Komarov újságírói tevékenységével hozta összefüggésbe az ellene elkövetett támadást, és – mint írta – ugyanezen az állásponton vannak az áldozat kollégái is.

„Komarov több helyi politikus számára lehetett kényelmetlen. Kínos kérdéseket tett fel a helyi szinten zajló korrupcióról, és több nagy visszhangot kiváltó üggyel foglalkozott” – említette meg Tomilenko. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában gyakori az újságírók ellen elkövetett fizikai agresszió, és mivel a tettesek rendre büntetlenül ússzák meg, ez újabb támadásokat ösztönöz.

Közölte, hogy az újságíró-szövetség parlamenti meghallgatásokat követel az újságírók biztonságának kérdéséről és a szólásszabadságról.

„Tényleges és nem pusztán deklaratív védelmet követelünk az újságíróknak” – tette hozzá Tomilenko az MTI beszámolója szerint.

A 112.international beszámolt arról is, hogy Vadim Komarovot 2016-ban egyszer már megpróbálták lelőni.

Ukrajna a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságírószervezet a világ 180 országát sajtószabadság szempontjából rangsoroló listáján a 102. helyen van.

Gyilkosságok és bebörtönzések

Mindössze néhány napja, hogy Mexikóban megölték Norma Sarabia újságírót, illetve Oroszországból is aggasztó hírek érkeztek arról, hogy őrizetbe vették Ivan Golunov oknyomozót. Később őt ugyan a hatóság kénytelen volt szabadon bocsátani, miután lelepleződött, hogy koholt volt az újságíró elleni vád és nagyszabású nemzetközi tiltakozással gyakoroltak nyomást Putyin elnökre, de az újságíró-szervezetek arra figyelmeztettek, hogy Oroszországban jelenleg is legalább 6 újságírót tartanak fogva börtönben.

Az RSF honlapján lévő barométer alapján idén eddig világszerte legalább 17 professzionális és 2 nem hivatásos (civil) újságírót (bloggereket stb.), valamint egy asszisztens gyilkoltak meg a munkájával összefüggésben. Idén ezenkívül 174 hivatásos és 146 nem hivatásos újságírót börtönöztek be, de további 17 segítő is fogságban van.

(MTI, Media1, 112.international, RSF)

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője

Pert vesztett a PestiSrácok

A Ripost után a PestiSrácokról is azt állapította meg a bíróság, hogy valótlanul vádolta zaklatással Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselőt.

Dr. László Imre

Ismét pert vesztett az Origo

A KESMA portálja a másodfokú bírósági ítélet szerint is alaptalanul vádolta meg szexuális zaklatással László Imre orvost, a DK polgármesterjelöltjét a 2019-es önkormányzati választások során.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!