fbpx
Vadim Komarov

Meghalt az ukrán újságíró, akit fényes nappal ütöttek le egy utcán

Vadim Komarov ukrán újságírót a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában, Cserkaszi városában bántalmazták.

Elhunyt Vadim Komarov, akit még május 4-én ütöttek le az Ukrajna középső részén lévő Cserkaszi városában, fényes nappal az utcán.

Az MTI tudósítója szerint a férfit betört fejjel, eszméletlenül fekve találták meg járókelők, akik riasztották a mentőket. A férfit a kórházban megműtötték, de nem tért magához, kómába esett, végül a támadás után több mint negyven nappal halt meg.

Annak idején szemtanúk arról számoltak be a rendőrségnek, hogy egy ismeretlen férfi támadt ütlegekkel az utcán haladó újságíróra, majd eltűnt a helyszínről.

Szerhij Tomilenko, az ukrán újságíró szövetség vezetője a Facebookon írt bejegyzésében egyértelműen Komarov újságírói tevékenységével hozta összefüggésbe az ellene elkövetett támadást, és – mint írta – ugyanezen az állásponton vannak az áldozat kollégái is.

„Komarov több helyi politikus számára lehetett kényelmetlen. Kínos kérdéseket tett fel a helyi szinten zajló korrupcióról, és több nagy visszhangot kiváltó üggyel foglalkozott” – említette meg Tomilenko. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában gyakori az újságírók ellen elkövetett fizikai agresszió, és mivel a tettesek rendre büntetlenül ússzák meg, ez újabb támadásokat ösztönöz.

Közölte, hogy az újságíró-szövetség parlamenti meghallgatásokat követel az újságírók biztonságának kérdéséről és a szólásszabadságról.

„Tényleges és nem pusztán deklaratív védelmet követelünk az újságíróknak” – tette hozzá Tomilenko az MTI beszámolója szerint.

A 112.international beszámolt arról is, hogy Vadim Komarovot 2016-ban egyszer már megpróbálták lelőni.

Ukrajna a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságírószervezet a világ 180 országát sajtószabadság szempontjából rangsoroló listáján a 102. helyen van.

Gyilkosságok és bebörtönzések

Mindössze néhány napja, hogy Mexikóban megölték Norma Sarabia újságírót, illetve Oroszországból is aggasztó hírek érkeztek arról, hogy őrizetbe vették Ivan Golunov oknyomozót. Később őt ugyan a hatóság kénytelen volt szabadon bocsátani, miután lelepleződött, hogy koholt volt az újságíró elleni vád és nagyszabású nemzetközi tiltakozással gyakoroltak nyomást Putyin elnökre, de az újságíró-szervezetek arra figyelmeztettek, hogy Oroszországban jelenleg is legalább 6 újságírót tartanak fogva börtönben.

Az RSF honlapján lévő barométer alapján idén eddig világszerte legalább 17 professzionális és 2 nem hivatásos (civil) újságírót (bloggereket stb.), valamint egy asszisztens gyilkoltak meg a munkájával összefüggésben. Idén ezenkívül 174 hivatásos és 146 nem hivatásos újságírót börtönöztek be, de további 17 segítő is fogságban van.

(MTI, Media1, 112.international, RSF)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások