Eduardo Kabrigada Ed Dizon, a meggyilkolt rádiós újságíró

Agyonlőttek egy ismert rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken

A műsorában korrupciós ügyekkel is foglalkozó Eduardo Ed Dizon rádiós épp hazafelé tartott a rádióból, amikor több lövéssel meggyilkolták. Dizon megölését megelőzően halálos fenyegetés érkezett sms-ben a hírrádióhoz.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Megölték a Fülöp-szigeteki Kidapawan városában Eduardo Ed Dizon rádiós újságírót tegnap, amint hazafelé tartott, számolt be az ABS-CBN News, valamint több más hírforrás.

Eduardo Ed Dizon gyakran foglalkozott korrupciós ügyekkel. Tegnap még vezette napi rádiós műsorát a 97.5 Brigada News FM-en, amikor Lieutenant Colonel Maria Joyce Birrey helyi rendőrfőnök elmondása szerint hazafelé menet, az esti órákban két motoros megállította. Dizont ezután 5 lövés érte.

Azzal kapcsolatban egyelőre nincs bizonyíték, hogy van-e összefüggés Dizon munkája és a délkelet-ázsiai országban történt gyilkosság között, de kollégái arra hívták fel a figyelmet, hogy műsoraiban gyakorta foglalkozott korrupciós ügyekkel és különböző visszaélésekkel.

Dizon egyébként már a 13. újságíró, akit 2016 óta, a Rodrigo Duterte vezette kormány ideje alatt megöltek a Fülöp-szigeteken, hívta fel a figyelmet a helyi újságírószövetség, a National Union of Journalists of the Philippines (NUJP), mely szerint épp itt lenne végre az ideje szavatolni a Fülöp-szigeteken az újságírók biztonságát.

Azt is írják Twitter-bejegyzésükben, hogy a Dizont foglalkoztató hírrádióba halálos fenyegetést tartalmazó SMS futott be alig pár nappal a gyilkosság előtt.

 

A Fülöp-szigetek egyike a világ egyik, újságírók szempontjából legveszélyesebb helyeinek. A legsúlyosabb év 2009-ben volt, akkor egy több mint 50 fő halálát eredményező, konvojban haladó csoportot érintő támadásban 32 médiamunkást öltek meg egyszerre Mindanao közelében.

Egyes híradások a mostani eset kapcsán azt is felidézték, hogy Duterte elnök nem sokkal a megválasztása előtt egy sajtótájékoztatón azt mondta, a korrupt újságírók megérdemlik a halált. „Az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölhetnek meg, ha kurafi vagy” – tette hozzá akkor.

Eduardo Ed Dizon 58 éves volt.

 

Épp ma számoltunk be róla, hogy a Nagy-Britannia és Kanada globális pénzügyi alapot hoz létre a médiaszabadság erősítése, valamint az újságírók elleni támadások számának csökkentése érdekében.

A Global Media Defence Fund nevű nemzetközi alap létrehozásának oka, hogy tavaly világszerte 99 újságíró megöléséről érkezett hír, ami több mint kétszer annyi mint tíz évvel korábban. További 348 újságírót  bebörtönöztek.

Alig több mint két hete, hogy a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában gyilkosság következtében meghalt Vadim Komarov újságíró. Őt fényes nappal ölték meg az utcán.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti