fbpx
Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1

MTVA-s focimilliárdok: A NAIH több mint másfél évig vizsgálódott

Tanulságos módon húzódott el a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál több mint másfél éven át az az ügy, melyet 2017 őszén indítottam, amikor azt szerettem volna megtudakolni, hogy mekkora összeget fizet az MTVA az UEFA-nak a Bajnokok Ligája futballmérkőzésekért. Nem egyedi esetről van szó.

Közel két évvel ezelőtt, 2017. szeptember 15-én újságírói kérdéssel fordultam a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), azaz az adóforintokból működő közmédia sajtóirodájához, hogy egy készülő cikkem kapcsán megérdeklődjem, az MTVA mekkora összeg megfizetését vállalta 2018-tól az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) számára a Bajnokok Ligája (BL) mérkőzések kapcsán, illetve milyen feltételekkel, és az összegért pontosan milyen vállalásokat tett az UEFA. A levélben jeleztem: a kérdés a készülő cikkre tekintettel sürgős, gyors választ szeretnék kérni.

Az akkoriban még Kobza Miklós (Orbán Viktor miniszerelnök egykori fotósa) vezette MTVA sajtóiroda nem tett eleget a kérésnek. Miután bosszantott a dolog, hogy a nyilvánvalóan jelentős közpénz ellenére nem tesznek eleget az igénylésnek, nem sokkal később közérdekű adatigénylésként is benyújtottam a kérdésemet.

Miután az MTVA a kérdés megválaszolását hetekkel később, 2017 októberében elutasította azzal, hogy a kért adatok szerintük „üzleti titkot” képeznek, valamint azzal, hogy amennyiben a kért adatokat a médiapiac szereplői megismernék, akkor az az MTVA-nak aránytalan sérelmet okozna.

Az MTVA akkori vezérigazgatóját, Vaszily Miklóst (ő ma már a TV2 elnöke) ezután egy konferencián sikerült nyilvánosan is megkérdeznem, miért titkolózik az MTVA, hiszen közpénzekről van szó. Vaszily erre először hümmögött egyet, majd annyit mondott, utánanéz az ügynek, de hozzátette, hogy egyébként emelkedett az ár a korábbi időszakhoz képest, majd a közönség hangos nevetése mellett hozzátette: azt ajánlja, mindenki kapcsolja be a televíziót, mert fantasztikus élményben lesz része 2018-ban.

Ezzel párhuzamosan a Péterfalvy Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) tettem panaszt az UEFA-pénzek mértékére vonatkozó ki nem adott közérdekű adat miatt.

A NAIH nem kapkodta el

A NAIH azonban sem siette el az ügyet. A hónapok majd a félévek múlásával időnként hol telefonon, hol írásban rákérdeztem a NAIH-nál, hogy áll ez és a többi, ugyancsak náluk várakozó (nem csak MTVA-t érintő) ügyem, de nagyon sokáig semmilyen érdemi elmozdulás még az érdeklődés ellenére sem történt.

2019 februárja volt (nem, nem elírás a 2019!), amikor az MTVA-s ügy mellett más beadványom is huzamosabb ideje várakozott már a NAIH-nál, így ismét a Péterfalvy Attila hatóságához fordultam, arról érdeklődve, hogyan fordulhat elő, hogy a náluk lévő, információszabadságra vonatkozó ügyek alakulásáról még csak nem is informálnak, az MTVA-s ügy esetében például 2017 ősze óta nem történik semmi.

A hatóság részéről Péterfalvy Attila válaszában arról írt, hogy a NAIH-ra nem vonatkozik az általános közigazgatási eljárási törvény, de igyekeznek minden esetben megfelelően, határidőben eljárni. Elismerte, hogy időnként előfordul, hogy ez munkatársainak nem sikerül.

Válaszában Péterfalvy egy táblázatot is mellékelt, melyben látható volt, hogy hány ügyem várakozott akkoriban, és ezek közül többnek 2017-es ügyiratszáma volt. Azaz ekkoriban már nem az Infotv. szerinti 2 hónapos határidőről, hanem hónapokkal az egy évet meghaladó várakoztatásról beszélhettünk.

Péterfalvy válaszlevele után azonban mintha felgyorsultak volna az események.

1 év, 9 hónap és 10 nap várakoztatás után itt az MTVA válasza

Először a NAIH-tól érkezett egy levél június elején, melyben azt írták, hogy az MTVA „hosszas levelezést követően” azt állította nekik, hogy 2019 márciusában eljuttatták részemre a kért közérdekű adatokat. Miután a NAIH-nak válaszul azonnal jeleztem, hogy hozzám az MTVA állításával szemben nem érkezett dokumentum vagy bármilyen levél az állami médiavállalattól, az MTVA végül 2019. június 25-én, 1 évvel, 9 hónappal és 10 nappal az első kérdésem után, a NAIH újbóli felszólításának eleget téve néhány soros levelet küldött, melyben eljuttatták – a korábbi hivatkozásuk szerint aránytalan sérelmet okozó, egyébként közérdekű adatnak minősülő – információt.

Közel 6 milliárd Ft

A levélben azt írják, hogy az UEFA Bajnokok Ligája és UEFA Szuperkupa 2018/19, 2019/20 és 2020/21 szezonjainak felhasználási jogaiért összesen 18 millió eurót, vagyis 319-es EURHUF árfolyamon kalkulálva 5 milliárd 742 millió forintot fizet a köztévé a focis jogokért.

Az ügy érdekessége nem is csupán az, hogy az MTVA jogszerűtlenül közérdekű adatot tartott vissza előlem és ezen keresztül az olvasóim elől (a szerződéses összeg mértéke ráadásul időközben más formában már nyilvánosságra került, sőt Vaszily nyilatkozott is ennek kapcsán), hanem az, hogy a NAIH-nál a panaszos ügyek manapság ilyen hosszan is elhúzódhatnak.

Nem egyedi eset

Ez ráadásul nem tűnik egyedi esetnek. A Media1 beszélt több más szerkesztőség olyan munkatársával, akik gyakran fordulnak az információszabadság hatósághoz, és az általános vélekedés a megkérdezettek körében is az volt, hogy  a NAIH-nál egy ideje nagyon elhúzódnak az általuk indított ügyek. Többen, amikor ez előfordul, reklamálni szoktak, de ez sem mindig vezet eredményre, és sokszor az eljárás végére az egész ügy okafogyottá válik.

Az ilyen esetek azt mutatják, hogy a hatóság nem egészen megfelelően működik, ami az adatokat jogszerűtlen eltitkoló feleknek, a trükközéseknek kedvez, akadályozza a szabad újságírást és az információhoz jutás alkotmányos jogát, illetve ezen keresztül az állami intézmények külső kontrollját.

A NAIH eljárásai kapcsán ráadásul van más furcsa, ellentmondásos személyes tapasztalatom is. Erről a közeljövőben egy újabb cikkben ugyancsak beszámolok a Media1-en.

100 milliárdos költés, hatalmas veszteség az MTVA-nál

Meghaladta 2018-ban a 100 milliárd forintot a közmédia költése, amit még a szintén tekintélyes költségvetési támogatás sem tudott kompenzálni, így 2,3 milliárd forintos veszteség lett a vége számolt be a napi.hu néhány napja az MTVA gazdálkodási helyzetéről. A dolgozói létszám megint növekedett és drága hiteleket is felvett az MTVA.

A veszteségek jelentős része tavaly szeptember és december között keletkezett az állami médiavállalatnál.

Borító: Az MTVA épülete Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások