fbpx
Pesti Srácok

Pert bukott a PestiSrácok és a Magyar Hírlap

A bírósági ítélet szerint valótlan információkat terjesztettek a kormánypárti újságok az Auróra nevű józsefvárosi helyről, annak rossz hírét keltve.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Megnyerte az Auróra nevű józsefvárosi közösségi hely azt a pert, amelyet a PestiSrácok és a Magyar Hírlap című kormánybarát médiatermékek ellen indított – közölte kedden az Auróra a Facebook-oldalán.

A pereskedéshez az vezetett, hogy a két médiatermék – az Auróra pultjait 22 órán lezárató józsefvárosi fideszes városvezetés pártját fogva – álhíreket, valótlan rágalomnak bizonyuló lejárató anyagokat közölt az Auróráról.

200 lakó kérése volt az éjszaki bezárás – vagy mégsem?

A pestisracok.hu-n, „Folytatja az éjszakai randalírozást Soros György liberális-keltetője, az Auróra” címmel megjelent írás azt terjesztette, hogy 200 környékbeli lakó kérése volt az Auróra Kioszk nevű vendéglátó üzlet éjszakai zárva tartásának elrendelése.

A bíróság megállapítása szerint a sajtótermék valótlan állítást tett közzé.

Az Auróra Facebook-oldalán a Pestisrácokat propagandamédiaként emlegetve azt írják az egyelőre elsőfokú ítélet kapcsán:

Ebből is látszik, milyen röhejes indokokkal záratta be a pultot 22 óra után az önkormányzat.

Hamisnak bizonyultak a drogvádak

A Magyar Hírlap március 22-i számában pedig a „A Tanácsköztársaságot ünneplik az Aurórában”  című írásban azt terjesztették, hogy az Auróra Kioszk vendéglátó üzletben drogoznak.  Állítására igazolására ugyanakkor a Magyar Hírlap nem volt képes a bíróságon, mely a megjelenteket valótlan tényállításnak minősítette.

A pereket egyébként az Auróra a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet ügyvédeinek közreműködésével indította és nyerte meg.

Továbbra is nehéz helyzetben az Auróra

A közösségi hely a sajtóperek kapcsán ugyanakkor jelezte, hogy az önkormányzati döntés, a pult 22 órai bezárása ellen egyelőre hiába próbáltak fellépni a közigazgatási bíróságon, ezért a pult továbbra is zárva tart 22 óra után.

Ez a hely fennmaradását veszélyezteti, ezért továbbra is szívesen fogadnak támogatásokat.

Álhírek miatt aggódik a pr-szakma

Aggódó állásfoglalást tett közzé szerdán az egyre súlyosbodó hírhamisítási helyzet miatt a Magyar PR Szövetség. Az MPRSZ szerint mostanra olyannyira megsokasodtak a hírhamisítások, hogy a jelenség már a kommunikációs szakma egészének hitelességét veszélyezteti, ráadásul alternatív valóságban élő, szétszakított társadalmi csoportokat eredményez, melynek tagjaihoz a cáfolatok sokszor nem jutnak el. Azt is írják, hogy egyes kormányok hírhamisító csapatokkal dolgoznak együtt.

Szóljon hozzá!