Pesti Srácok

Pert bukott a PestiSrácok és a Magyar Hírlap

A bírósági ítélet szerint valótlan információkat terjesztettek a kormánypárti újságok az Auróra nevű józsefvárosi helyről, annak rossz hírét keltve.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Megnyerte az Auróra nevű józsefvárosi közösségi hely azt a pert, amelyet a PestiSrácok és a Magyar Hírlap című kormánybarát médiatermékek ellen indított – közölte kedden az Auróra a Facebook-oldalán.

A pereskedéshez az vezetett, hogy a két médiatermék – az Auróra pultjait 22 órán lezárató józsefvárosi fideszes városvezetés pártját fogva – álhíreket, valótlan rágalomnak bizonyuló lejárató anyagokat közölt az Auróráról.

200 lakó kérése volt az éjszaki bezárás – vagy mégsem?

A pestisracok.hu-n, „Folytatja az éjszakai randalírozást Soros György liberális-keltetője, az Auróra” címmel megjelent írás azt terjesztette, hogy 200 környékbeli lakó kérése volt az Auróra Kioszk nevű vendéglátó üzlet éjszakai zárva tartásának elrendelése.

A bíróság megállapítása szerint a sajtótermék valótlan állítást tett közzé.

Az Auróra Facebook-oldalán a Pestisrácokat propagandamédiaként emlegetve azt írják az egyelőre elsőfokú ítélet kapcsán:

Ebből is látszik, milyen röhejes indokokkal záratta be a pultot 22 óra után az önkormányzat.

Hamisnak bizonyultak a drogvádak

A Magyar Hírlap március 22-i számában pedig a „A Tanácsköztársaságot ünneplik az Aurórában”  című írásban azt terjesztették, hogy az Auróra Kioszk vendéglátó üzletben drogoznak.  Állítására igazolására ugyanakkor a Magyar Hírlap nem volt képes a bíróságon, mely a megjelenteket valótlan tényállításnak minősítette.

A pereket egyébként az Auróra a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet ügyvédeinek közreműködésével indította és nyerte meg.

Továbbra is nehéz helyzetben az Auróra

A közösségi hely a sajtóperek kapcsán ugyanakkor jelezte, hogy az önkormányzati döntés, a pult 22 órai bezárása ellen egyelőre hiába próbáltak fellépni a közigazgatási bíróságon, ezért a pult továbbra is zárva tart 22 óra után.

Ez a hely fennmaradását veszélyezteti, ezért továbbra is szívesen fogadnak támogatásokat.

Álhírek miatt aggódik a pr-szakma

Aggódó állásfoglalást tett közzé szerdán az egyre súlyosbodó hírhamisítási helyzet miatt a Magyar PR Szövetség. Az MPRSZ szerint mostanra olyannyira megsokasodtak a hírhamisítások, hogy a jelenség már a kommunikációs szakma egészének hitelességét veszélyezteti, ráadásul alternatív valóságban élő, szétszakított társadalmi csoportokat eredményez, melynek tagjaihoz a cáfolatok sokszor nem jutnak el. Azt is írják, hogy egyes kormányok hírhamisító csapatokkal dolgoznak együtt.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti