fbpx
Pikó András, Klubrádió

Pikó András még nem döntött, abbahagyja-e a rádiózást a politikáért

Polgármester-jelöltnek kérte fel a Momentum a Klubrádió műsorvezetőjét, de az még közel sem biztos, hogy ő igent mond, sőt úgy tűnik, mintha távolodna az igentől, és maradna inkább a rádiózásnál.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Pikó András rádiós műsorvezetőt, a Klubrádió munkatársát kérte fel polgármesterjelöltnek az őszi önkormányzati választásokra Budapest 8. kerületében, a Józsefvárosban a Momentum az együttműködő ellenzéki pártok nevében.

Pikó a C8 Civilek Józsefvárosért Civil Társaság egyik alapítója, e minőségében kérték fel őt, derül ki a C8 Facebook-oldaláról. A hírt néhány internetes híroldal is átvette az egyébként 15 éve Józsefvárosban élő újságíróról szombaton. Az MSZP egyik vezetője, Molnár Zsolt budapesti elnök már úgy beszélt róla egy élő műsorban, hogy Pikó András lesz a józsefvárosi polgármester-jelölt.

A Media1 több olvasótól is levelet kapott ezek után, hogy akkor most ez azt jelenti-e, hogy Pikó András távozik a Klubrádiótól.

A Klubrádió főszerkesztője, Pataki Gábor azt mondta ma reggel ezzel kapcsolatban: igaz ugyan, hogy Pikó kapott egy felkérést, de a műsorvezető egyelőre csak gondolkodik a kérdésen. Pikó egyelőre nem mondott igent, így nincs akadálya annak, hogy rádiózhasson a Klubrádiónál.

Pikó eleinte bizakodónak tűnt

Azt, hogy Pikó András nem döntött még, a saját Facebook oldaláról és a rádió Esti Gyors című műsorában elhangzott jegyzetéből is tudhatjuk.

Pikó nyilvános Facebook-oldalán szombaton közzétett bejegyzésben még viszonylag optimista hangot ütött meg. Az derült ki szavaiból, hogy megtisztelőnek és a helyi civilek és munkájának elismerésének tartja a felkérést, azonban már ekkor hozzátette azt is, hogy neki és a társai számára csak akkor van értelme az együttműködésnek a pártokkal és akkor indokolt a jelölés elfogadása, ha a civileket és őt nem biodíszlet szerepre szánják, hanem valódi esélyt adnak a civil politika érvényesülésére. Azt, hogy ez így lesz-e, még nem tudta megmondani, mindenesetre a Momentum Mozgalom egyik vezetőjével, Donáth Annával kétszer beszélt erről és Pikó András szerint biztatóak voltak ezek a beszélgetések. A rádiós újságíró hozzátette:

„Mint hallom, a kerületekért felelő pártok által megnevezett potenciális polgármesterjelöltek bírják a többi párt támogatását is, de egy ilyen komoly vállalkozáshoz komoly garanciák kellenek. Amíg ezek nem születnek meg, teszem a dolgom: itt, Józsefvárosban civilként és a Klubrádióban pedig újságíróként, pártatlanul.

A Klubrádió Esti Gyors című műsorában hétfőn elhangzott jegyzetének első felében az derült ki, hogy már idén januárban elkezdődött a párbeszéd arról, hogy vajon lehet-e civil, de pártok által támogatott polgármester-jelöltje a helyi ellenzéknek.

„Mi, civilek, elkezdtünk tervezni, fontos helyi ügyekben akciózni és szakpolitikai programokat írni, a pártok pedig nyilván elkezdtek egyeztetni, tárgyalni egymással választásról, kampányról, a majdani testületről. A két folyamat a napokban úgy ért össze, hogy a Momentum a többi párt nevében felkért engem polgármester-jelöltnek. A felkérés esélyt jelent arra, hogy a civilek szempontjai, programjai és módszerei egyetlen budapesti kerületben érvényre juthassanak. Persze azt, hogy ez az esély megvalósuljon, garanciákkal kell biztosítani. Itt még nem tartunk, emiatt egyelőre nem tudtam elfogadni a felkérést, tehát nem vagyok még polgármester-jelölt.”

„Ez nem az olyan civilek terepe, amilyen én is vagyok”

A jegyzet ezután azzal folytatódik, hogy ezen fejlemények után érkezett számára az új hír, hogy más politikai szereplők, más logikával és más célokért újra kezdenének vagy felfüggesztenének tárgyalásokat, megváltoztatnának mindent, az alapoktól.

„A politikai verseny Önökért, az önök szavazataiért folyik, de egymás ellen is, és ez a verseny most új szintre léphet.”

Pikó a fejlemény kapcsán hozzátette::

„Ez nem az olyan civilek terepe, amilyen én is vagyok, nincs itt keresnivalónk. De civilnek lenni azért jó, mert nem kényszer a politikával való együttműködés, csak az egyik lehetőség. Párhuzamosan a politikai versenyzőkkel, helyben a helyiek érdekében sok apró dologban tudunk segíteni, jobbítani. Reménykedjünk, hogy ezek a párhuzamosok egyszer találkoznak és nem a végtelenben.”

A jegyzet végül azzal zárult, hogy „addig is újságírónak lenni, ráadásul klubrádiósnak lenni azért jó, mert mindezt elmondhattam, közvetlenül Önöknek, az egyik legfontosabb civil közösségem tagjainak”.

A Puzsér-sztori is bekavar

Pikó András a Facebook-oldalán is újra foglalkozott a témával.

Azt írta, azzal hogy Puzsér Róbert bejelentette, hogy az LMP és a Jobbik kihagyása miatt felfüggeszti az előválasztáson való részvételéről zajló tárgyalásokat, nagyon megváltozott a szombati polgármester-jelölti felkérés politikai környezete, majd az újságíró megismételte, hogy még nem fogadta el a felkérést, annak elfogadásának garanciális feltételei vannak, és erről még meg sem indult a beszélgetés a pártokkal. Hozzátette:

„Sem én, sem pedig a C8 nem részese semmilyen formában annak a vitának, ami újfent kialakult a pártok között a budapesti polgármesterjelöltek kapcsán. Nem is kívánunk részesei lenni ennek a vitának, mert nem vagyunk pártpolitikusok – bár az ottani döntések, például újabb pártok bevonásáról, nagyban befolyásolják azt, hogy részt veszünk-e vagy sem a pártokkal közös jelöltállításban. 8. kerületi közéleti civil szervezetként továbbra is tesszük a dolgunkat Józsefvárosban, a helyiek érdekeinek képviseletében.”

A bejegyzése alatt kommentekre reagálva Pikó András furcsállóan írt arról, hogy Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök egy élő műsorban már kész tényként számolt be Pikó András jelöléséről.

„Ha viszont hivatalosan is jelölt leszek, abbahagyom a rádiózást”

Szintén a Facebookon azt írta az újságíró:

„Mindig, ha Klubrádión kívüli tevékenységbe fogok, egyeztetek a vezetőkkel, így tartom korrektnek. Addig, amíg ez a dolog el nem dől, nincs oka, hogy ne dolgozzak, nem is terveznek ilyesmit, ha viszont hivatalosan is jelölt leszek, abbahagyom a rádiózást.”

Az 55. évében járó Pikó rádiós karrierje 1991-1994 között a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójánál kezdődött. 2001 óta a Klubrádió munkatársa, a Reggeli gyors műsorvezetője. Vagyis közel 30 évnyi rádiós múlt van a háta mögött, abból 18 év a Klubrádiónál.

Kiemelt kép: Pikó András műsorvezető, a Klubrádió munkatársa, a C8 nevű civil szervezet alapítója
Szóljon hozzá!