fbpx
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője a HírTV Sajtóklubjában

A hvg.hu-t bírálja Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője az informátorbalhé kapcsán

Gergely Zsófia, a hvg.hu újságírója is megszólalt: szerinte kevés tisztességtelenebb van annál, amit egy újságíró elkövethet, mint ami a PestiSrácoknál történt, és amit Huth Gergely a Media1-nek írt levelében tagad.

A Media1 is megírta szerdán: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztőjének korábbi, a Media1-nek tett március végi nyilatkozatával szemben, mely szerint csak egyetlen informátorát adta ki az ügyészségnek és ezt kivételes esetnek nevezte, a hvg.hu nyomozati anyagok alapján most részletes cikket írt arról, hogy ez nem igaz, mivel legalább 4 informátorának adatát átadhatta a honlap az ügyészségnek. (Ráadásul az első, kivételes eset is furcsa, mivel az első informátor azt mondta, nem igaz, hogy hozzájárulását adta, hogy kiszolgáltassák az ügyészségnek, ahogy azt Huth Gergely állította.)

Szerdai cikkünk után üzenetet kaptunk Huth Gergelytől, a Pestisrácok főszerkesztőjétől hogy szeretne reagálni a Media1-en megjelent cikkre. És bár írásunkban már idéztük Füssy Angélát, a Pestisrácok újságíróját, aki a hvg.hu-nak azt mondta, ő hozzájárulás nélkül nem adta ki informátorait az ügyészségnek, úgy gondoltuk, teret biztosítunk Huth Gergely véleményének, melyet szó szerint idézünk alább. Miután azonban Huth Gergely reagálásában Gergely Zsófiát, a hvg.hu szerzőjét név szerint is említve bírálja, így közvetlenül alatta Gergely Zsófiának is megszólalási lehetőséget adtunk, amit szintén szó szerint idézünk.

Huth Gergely: Rendkívül aggasztó a hvg.hu és Gergely Zsófia újságíró eljárása

Nem felel meg a valóságnak az a HVG.hu-tól kölcsönzött állítás, miszerint a PestiSrácok.hu már „nem egy informátorát szolgáltatta ki.” Rendkívül aggasztónak tartom a HVG és Gergely Zsófia újságíró eljárását, hiszen a legutóbbi, velünk foglalkozó cikkük alapját nyilvánvalóan az iratismertetéskor a hatmilliárd forintos költségvetési csalással és bűnszövetkezet létrehozásával vádolt Czeglédy Csaba jogi képviselőjének bemutatott nyomozati iratok, illetve a Czeglédy Csaba által indított sajtóperek jegyzőkönyvei adják. Az iratokban szereplő, adataik zárt kezeléséről rendelkező tanúk inszinuálása a PestiSrácok.hu kiadójának véleménye szerint rendkívül súlyos visszaélés a médiaetika általános normáival szemben, ezen túl közérdeket is sért, hiszen a büntetőper eredményességét fenyegeti.

A ránk vonatkozó állítások valótlanok, hiszen Füssy Angéla kolléganőm a cikkben felsorolt tanúk adatait csak azután továbbította a nyomozóknak, hogy a hatóságok Füssy Angélát tanúként beidézve ezt nyomatékosan kérték és a leendő tanúk ehhez bizonyíthatóan hozzájárultak. E tanúkkal korábban semmilyen kapcsolatban nem álltunk, ők a PestiSrácok.hu a témával foglalkozó oknyomozó cikkeinek hatására keresték fel szerkesztőségünket, avval a céllal, hogy segítsék a tisztánlátást a bűnügy és a közéleti botrány feltárásában.

Gergely Zsófia cikkéből az a következtetés is levonható, hogy Czeglédy Csaba ellen valló egyes tanúk időközben elbizonytalanodtak, a portálunknak tett hiteles nyilatkozataikat megváltoztatták, amiből mi kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy a Heti Világgazdaság ilyen módon hozzájárult Czeglédy Csaba mesterkedésének sikeréhez, a fontos tanúk elbizonytalanításához, miközben a büntetőper lefolytatása amúgy is késedelmet szenved a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki tagjainak példátlan döntése miatt, amivel megtagadták a súlyos köztörvényes bűnökkel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Köszönettel,

Huth Gergely,
a PestiSrácok.hu főszerkesztője

Gergely Zsófia: Kevés tisztességtelenebb lépés létezik annál, mint amikor a segítő forrást kiadják

Kevés tisztességtelenebb lépés létezik a sajtó világában, mint kiadni az újságírót munkájában segítő, óhatatlanul kiszolgáltatott forrást, nem véletlen, hogy Huth Gergely latin szavakat puffogtatva csapkod és védeni próbálja a védhetetlent. Vele szemben én nem bizonygatok semmit: ott a hvg.hu-n megjelent cikkem, amiből kiderül, hogy a lebukott lap főszerkesztőjének egyetlen állítása sem stimmel. Hiszen beszéltem a hatóságoknak kiadott emberrel, ahogy a Polt Péternek feltálalt informátorral is, maguk mondták el, hogy nem ők akarták, hogy a kormányoldali lap ilyen módon használja fel őket – ami lássuk be, elég életszerűtlen is lenne. De ha mégis, és a főszerkesztő szerint birtokukban van a bizonyítható beleegyezésük, akkor ezeket miért nem tudták bemutatni a kifejezett kérésemre sem, ahogy korábban a Media1 is hiába kérte tőlük ugyanezt?

De legegyszerűbb, ha megnézzük a szóban forgó cikket, ahol szégyenszemre máig ott virít a beismerő helyreigazítás, hogy Füssy Angéla mi mindent írt össze valótlanul. Ha Huth-nak igaza van és mindent alá tudnának támasztani, akkor nem kellett volna lehozniuk a kínos korrigálást, ráadásul úgy tudom, hogy inkább önként kitették, mert a bíróság előtt zajló sajtóperben sem tudták megvédeni az állításaikat, vagyis saját munkájuk korrektségét.

Gergely Zsófia, hvg.hu

Kiemelt kép: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője a HírTV Sajtóklubjában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások