fbpx
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

Megkérdeztük Huth Gergelyt, miért adta ki a PestiSrácok az informátorát

A PestiSrácok főszerkesztője a Media1-nek azt mondta, speciális eset volt, hogy az ügyészségnek kiadta a kollégájuk, kitől vannak az információi a Czeglédy-ügyben. A hvg.hu szerint viszont súlyos dolgot követett el a PestiSrácok újságírója. Megkérdeztük a MÚOSZ elnökét is az ügyben.

„Írásaink a közmegegyezéses hazai sajtóetika és a Médiaalkotmány szellemisége szerint készülnek. Forrásainkat minden körülmények között megóvjuk, szivárogtasson bátran!”

Szó szerint ez áll a pestisracok.hu címen elérhető, kormányközeli, az elmúlt években jelentős közpénzt kapó, magát oknyomozó híroldalként bemutató site főoldalának alján.

Mégis kiadtak egy informátort?

Ám a hvg.hu szerint hiába: a portál ma reggel arról írt, hogy bizonyítékuk van rá, hogy a szerkesztőség egyik tagja, az újságírói etikai norma súlyos megsértésével kiadta az egyik, kifejezetten diszkréciót kérő informátorát a nyomozóhatóságnak.

A hvg.hu cikke szerint az általuk megszerzett nyomozati akták egyértelműen bizonyítják, hogy a Huth Gergely főszerkesztésével működő Pestisrácok újságírója, Füssy Angéla a költségvetési csalási gyanú, a Czeglédy-ügy miatti nyomozás kapcsán az eljárásba beavatkozva megkereste az ügyészséget, és kiadta egyik MSZP-s informátorát a hatóságnak.

A hvg.hu szerint ezzel sérülhetett a forrásvédelemre vonatkozó médiaetikai elvárás, ami azt garantálja, hogy a szivárogtatók bátran fordulhassanak a sajtóhoz. A hvg.hu egy levelezésből is idéz, és azt írják, hogy  kifejezetten anonimitást kért az informátor.

Felhívtuk a PestiSrácok főszerkesztőjét

A hvg.hu a témával részletesebben is foglalkozó cikkét olvasva a Media1 felhívta Huth Gergelyt, a PestiSrácok (néhány napja egyébként a Fővárosi Közgyűlés által kitüntetett) főszerkesztőjét, akit először a weboldalon lévő, forrásvédelmet ígérő szöveggel és annak megszegésével szembesített.

Huth Gergely az ügyészséget kezdte bírálni. Azt mondta:

Elképesztő, hogy a nyomozati irat tartalmához hozzáférhetett a hvg.hu, ugyanis a munkatársam, Füssy Angéla kifejezetten kérte a saját bejelentői adatainak zártan történő kezelését.

Huth Gergely szerint az történhetett, hogy az ügyészség kiadta az aktákat, ami olyan eljárási, nyomozati hiba, ami miatt előfordulhat, hogy a büntetőper kevésbé lesz eredményes, mintha ez nem történik meg. Huth szerint ez felveti az ügyészség felelősségét az ügyben.

A forrással egyetértésben történt?

Huth Gergely szerint egyébként Füssy Angéla egy évvel ezelőtti cikkeiben szerepelt, hogy a nyomozók valamiért nem vizsgálják az ügy pártfinanszírozási oldalát, és a tanúval (a forrásával) egyetértésben döntött úgy a szerző, hogy ez most egy olyan kivételes eset, amikor az újságírónak „szerepéből kilépve” tájékoztatnia kell a hatóságokat az információkról.

Huth Gergely tehát azt állítja, hogy a PestiSrácok informátorával egyetértésben történt meg a hatóságok tájékoztatása. Arra a kérdésünkre, hogy van-e írásos hozzájárulása az informátortól, hogy kiadhatják őt a hatóságnak, vagyis nem ragaszkodik a forrásvédelemhez, Huth Gergely azt mondta, ezt hirtelen nem tudja megmondani, most fog konzultálni erről Füssy Angélával, de biztos benne, hogy az informátor tudomásával, vele egyetértésben cselekedett Füssy.

A főszerkesztő szerint, ha valaki visszakeresi az egy évvel ezelőtti írásokat Füssy Angélától a PestiSrácok oldalon, akkor megtalálhatja ezekben, hogy a tanú (illetve az informátor) megtette a vallomását a PestiSrácoknál, de szeretné a hatóságoknak is elmondani ezeket a tényeket.

Huth Gergely szerint az informátor azért is fordult a PestiSrácokhoz, mert úgy látta, hogy a nyomozók nem voltak túlbuzgók, hogy meghallgassák őt, a súlyos vádak ellenére, pedig az érintett személy a hálózat egyik meghatározó figurája volt.

Huth Gergely szerint az ügyészségnek kutya kötelessége lett volna meghallgatni az érintetteket, ezért alakult az a speciális eset, hogy egyszerre jelentették meg a cikket és nem a szokásos, forrásvédelem szerinti gyakorlat szerint jártak el.

Bár a hvg.hu bennünket lejárató cikkének nem örülünk, azért annak igen, hogy végre kiderülhet, hogy sokáig nem vizsgálták kellő alapossággal a pártfinanszírozási kérdéseket – mondta Huth Gergely.

A hvg.hu munkatársa szerint Huth Gergely szavai ellentmondásosak

Beszéltünk ezek után Gergely Zsófiával, a hvg.hu cikkének szerzőjével, aki azt mondta:

Huth Gergely szavainak homlokegyenest ellentmond, hogy a hvg.hu-nak az informátor mondta azt, hogy a megkeresésünkig nem is tudott róla, hogy kiadták és nem számított erre. A PestiSrácok informátora azt mondta a hvg.hu-nak, hogyha tényleg kiadták őt a portáltól, az Füssy Angélát minősíti. A hvg.hu-n ezenkívül megjelentek olyan levelezési részletek, ahol kifejezetten kéri a PestiSrácok munkatársától, hogy kezeljék a kilétét bizalmasan. Ilyen mondatokról van szó: „nagyon bizalmasan kezelje, mert ez nem nyilvános”. Vagyis klasszikusan háttérinformátorról volt szó.

MÚOSZ-elnök: A szakma írott szabálya, hogy nem fedjük fel a forrást

A Media1 megkereste Hargitai Miklóst, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökét is az újságírói forrásvédelem, illetve a történtek kapcsán.

Hargitai válaszában azt írta, hogy az újságírót az alkotmány, a médiatörvény és a sajtótörvény alapján számos privilégium illetve többfajta védelem is megilleti. Ebbe a körbe tartozik az újságírói és a szerkesztői függetlenség – a jog szerint még a főnöke sem utasíthatja sajtómunkást a meggyőződésével ellentétes tartalmak létrehozására illetve publikálására -, az a lehetőség, hogy indokolt esetben akár törvénysértés árán is hozzájuthat másképp megszerezhetetlen közérdekű információkhoz, továbbá az a felhatalmazás, hogy titokban tarthatja a forrásait.

„Az említett jogszabályok direkt módon nem mondják ki, de a nemzetközi médiajog axiómának tekinti, hogy ezek a különleges jogosítványok arra szolgálnak, hogy a sajtó hatékonyan tudja kontrollálni a közhatalom gyakorlóit. Kétharmados kormányzás esetén eleve a média alkotmányos feladatának tökéletes félreértelmezése, ha a sajtó egy része a semmilyen közhatalommal nem rendelkező ellenzék kontrolljára használja a különleges jogosítványait a hatalom kontrollja helyett – de még ez az abszurd hozzáállás sem jogosít fel senkit arra, hogy a szakma írott szabályait megszegve fölfedje az anonimitást kérő forrás személyes adatait.”

Frissítés (17:43)

Megszólalt Füssy Angéla: szerinte az MSZP-s informátor nem is informátor volt

Szerda délután az Index is cikket közölt a témáról. Ebben megszólaltatták Füssy Angélát, az informátort feljelentő Pestisrácok-stábtagot. Füssy azt mondta, hogy a hvg.hu állításával szemben valójában nem egy informátorról van szó.

Füssy az Indexnek azt mondta: az illető kereste meg őt azzal, hogy információi vannak a Czeglédy-ügyről, de aztán Füssy állítólag úgy gondolta, hogy valamilyen hátsó szándékból valótlan információkat próbált vele megíratni, sőt, többször számon is kérte, hogy miért nem jelentek meg még ezek.

Füssy hozzátette: onnan tudta, hogy valótlan információkról van szó, mert ezek olyan emberekről szóltak, akikkel Füssy újságíróként szintén kapcsolatban volt, és az állítások ellenkezőjét tapasztalta.

„Nem tekintem informátornak azt, aki önös érdekből valótlan információkat akar megíratni egy újságíróval″

– szögezte le Füssy.  A Pestisrácok munkatársa emellett úgy érezte, az illető információi „nagyon egybevágtak azokkal az egyértelműen valótlan, a nyomozó hatóságoknak küldött beadványokkal és feljelentésekkel, amelyek célja nem lehetett más, mint a büntető eljárás megakasztása vagy akár megakadályozása″.

Arról, újságíróként miért nem csak tudósított az eseményekről, és miért avatkozott be maga is a nyomozásba, azt mondta az Indexnek:

„Ha egy köztörvényes bűncselekményről egy oknyomozó újságíró olyan releváns információk birtokába jut, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a nyomozáshoz, és ezek nincsenek a hatóságok birtokában, akkor állampolgári kötelessége eljuttatni ezeket hozzájuk. Ez bevett gyakorlat az oknyomozó újságírók között.″

Huth Gergely kitart Füssy Angéla mellett

További érdekesség, hogy Huth Gergely főszerkesztő időközben cikket írt a PestiSrácokra a témában, Elképesztő hibát vétve inszinuálta az ügyészség a Czeglédy-ügy tanúit és a PestiSrácok.hu-t címmel.

Ebben egyebek mellett az áll:

A valóságban a hatmilliárd forintos adócsalással és bűnszövetkezetben elkövetett más súlyos bűncselekményekkel vádolt szocialista politikus, Czeglédi Csaba folytat hadjáratot az ellene valló tanúkkal szemben, ebbe illeszkedik a balliberális újság írása is, amelyből az is kiderül, hogy a Legfőbb Ügyészség elképesztően hanyagul kezelte Füssy Angéla bejelentését, és határozott kérése ellenére kiszivárogtatta a vádlottak védőinek az ügy egyik kulcsfigurájának információit és kolléganőnk levelét. A tanú és kolléganőnk inszinuálása ráadásul egy olyan bejelentéssel összefüggésben történt, amely a Czeglédy-ügy politikai szálaira, a vád szerint elcsalt milliárdok egy részének kampánycélú felhasználására világított rá és amit a vádhatóság a nyilvánvaló tények ellenére sem tett a vádirat részévé.

Huth továbbá kiemeli az írásban, hogy Füssy Angéla jogkövető állampolgárként járt el és nem sértett sajtóetikát.

Frissítés (19:11)

Megszólalt az ügyészség

Mostanra megszólalt a Csongrád Megyei Főügyészség is a PestiSrácok, illetve a Czeglédy-ügy és Füssy Angéla, valamint az informátor ügyében.

Azt írja a főügyészség, ők szakszerűen jártak el a nyomozás során. Állítják: nem volt értelmezhető Füssy Angéla kérése az adatkezelés kapcsán. Jelzik továbbá, hogy a vagyonmozgást is vizsgálták, vagyonvisszaszerzési eljárást is indítottak. A részletekről egy külön hírben számoltunk be.

Frissítés (2019.05.15)

Nem egyedi eset volt

A hvg.hu május 15-én visszatért az ügyre, és egy több ezer oldalas nyomozati akta idevágó részeit megszerezve bizonyítottnak látja, hogy nem is csak egy informátorát adta ki a PestiSrácok a nyomozóhatóságnak.

Kiemelt kép: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben (korábbi felvétel / YouTube)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások