Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

A PestiSrácok nem egy informátorát szolgáltatta ki

Pedig Huth Gergely, a főszerkesztő egy nem olyan régi ilyen ügyet a Media1-nek kivételes esetnek nevezett. A MÚOSZ elnöke már az első esetet is aggályosnak nevezte portálunknak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Hiába szerepelteti a kormányközeli PestiSrácok az oldalán, hogy megőrzi informátorai inkognitóját, azaz szivárogtassanak neki bátran, többször sem tartotta be a diszkrécióra vonatkozó ígéretét az oldal.

Március végén az már kiderült, hogy a kormányközeli oldal kiszolgáltatta Czeglédy Csaba ügyében az egyik informátorát az ügyészségnek, erről annak idején elsőként a hvg.hu írt. A Media1 pár órával a cikk megjelenése után megkérdezte erről Huth Gergelyt, a PestiSrácok főszerkesztőjét, aki azt állította, ez csak egyszeri, kivételes eset volt. Azt is állította a főszerkesztő, hogy az informátor hozzájárulását adta, hogy kiadják őt az ügyészségnek. Az informátor azonban ezután azt mondta, ez nem így van.

Ma a hvg.hu újabb cikket közölt a PestiSrácok kiadott informátorai kapcsán, amely alapján Huth Gergely főszerkesztő másik állítása is megdőlni látszik.

A cikk szerint egyáltalán nem igaz, hogy egyszeri eset, hogy a PestiSrácok informátort szolgáltatott ki. A portál dokumentumok alapján állítja, hogy legalább 4 informátort kiadott Füssy Angéla újságíró.

Külön fejezetbe szedték a kiadottak neveit

Az ügy több mint 50 ezer oldalas aktájának egy külön fejezetébe szedték össze az újságírótól származó anyagokat, ezek közül szerzett meg a hvg.hu két újabb dokumentumot. Az egyik a korábbi bejelentésének a kiegészítése, amiben a NAV bűnügyi igazgatóságának megküld Füssy egy négy nevet tartalmazó listát azokról, akik szerinte információkkal rendelkeznek Czeglédyről. Ebben ő maga fogalmaz úgy, hogy a felsorolt személyek az „informátorai”, és azt is kifejezetten kéri a nyomozóktól, hogy az adatokat, „ide értve a nevüket is, kezeljék zártan, hogy kilétükről a gyanúsítotti kör, sem azok védői ne szerezhessenek tudomást”.

A nyomozati iratokon túl az érintettek kihallgatásán is szóba került, hogy a beidézett tanúk Füssy Angéla miatt lettek beidézve a nyomozóhatósághoz.

Füssy Angéla állítja, engedéllyel adta ki a neveket, mégsem tudta ezt igazolni

Füssy Angéla újságíró egyébként azt állítja, senkit nem adott ki, legalábbis a hozzájárulása nélkül.

„Azok a személyek, akik nekem név nélkül nyilatkoztak, és nevüket elérhetőségükkel a hatóságoknak átadtam, ehhez hozzájárultak. Esetükben is határozottan kértem védelmükben az adataik zártan kezelését.”

Füssyt egyébként hiába kérte a hvg.hu munkatársa, hogy mutasson egy írásos nyilatkozatot, vagy támassza alá más módon, hogy hozzájárulása van az informátoroktól, hogy kiadja őket, ilyet a kormányközeli médiatermék munkatársa nem küldött.

A MÚOSZ elnöke szerint sajtóetikai aggályok is felmerülnek, ha valóban kiadtak informátort

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a Media1-nek korábban, már az első kiadott informátor ügyében nyilatkozva azt mondta:

„Kétharmados kormányzás esetén eleve a média alkotmányos feladatának tökéletes félreértelmezése, ha a sajtó egy része a semmilyen közhatalommal nem rendelkező ellenzék kontrolljára használja a különleges jogosítványait a hatalom kontrollja helyett – de még ez az abszurd hozzáállás sem jogosít fel senkit arra, hogy a szakma írott szabályait megszegve fölfedje az anonimitást kérő forrás személyes adatait.”

Frissítés 2019.05.17. 10:10

Reagált Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője

Reagált cikkünkre Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője, aki szerint a hvg.hu és a cikket író Gergely Zsófia eljárása aggasztó, és nem igaz, hogy több informátort is szolgáltatott a Pestisrácok. A főszerkesztő a hvg.hu-t bírálja. A Media1 megkérdezte Gergely Zsófiát, a hvg.hu cikkének szerzőjét is, aki szerint kevés tisztességtelenebb dolog van a médiában annál, mint amit a Pestisrácok elkövetett. Huth Gergely reakciójáról és Gergely Zsófia erre adott reakciójáról külön cikkben részletesen számolunk be.

Borítókép: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben korábban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!