fbpx
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

A PestiSrácok nem egy informátorát szolgáltatta ki

Pedig Huth Gergely, a főszerkesztő egy nem olyan régi ilyen ügyet a Media1-nek kivételes esetnek nevezett. A MÚOSZ elnöke már az első esetet is aggályosnak nevezte portálunknak.

Hiába szerepelteti a kormányközeli PestiSrácok az oldalán, hogy megőrzi informátorai inkognitóját, azaz szivárogtassanak neki bátran, többször sem tartotta be a diszkrécióra vonatkozó ígéretét az oldal.

Március végén az már kiderült, hogy a kormányközeli oldal kiszolgáltatta Czeglédy Csaba ügyében az egyik informátorát az ügyészségnek, erről annak idején elsőként a hvg.hu írt. A Media1 pár órával a cikk megjelenése után megkérdezte erről Huth Gergelyt, a PestiSrácok főszerkesztőjét, aki azt állította, ez csak egyszeri, kivételes eset volt. Azt is állította a főszerkesztő, hogy az informátor hozzájárulását adta, hogy kiadják őt az ügyészségnek. Az informátor azonban ezután azt mondta, ez nem így van.

Ma a hvg.hu újabb cikket közölt a PestiSrácok kiadott informátorai kapcsán, amely alapján Huth Gergely főszerkesztő másik állítása is megdőlni látszik.

A cikk szerint egyáltalán nem igaz, hogy egyszeri eset, hogy a PestiSrácok informátort szolgáltatott ki. A portál dokumentumok alapján állítja, hogy legalább 4 informátort kiadott Füssy Angéla újságíró.

Külön fejezetbe szedték a kiadottak neveit

Az ügy több mint 50 ezer oldalas aktájának egy külön fejezetébe szedték össze az újságírótól származó anyagokat, ezek közül szerzett meg a hvg.hu két újabb dokumentumot. Az egyik a korábbi bejelentésének a kiegészítése, amiben a NAV bűnügyi igazgatóságának megküld Füssy egy négy nevet tartalmazó listát azokról, akik szerinte információkkal rendelkeznek Czeglédyről. Ebben ő maga fogalmaz úgy, hogy a felsorolt személyek az „informátorai”, és azt is kifejezetten kéri a nyomozóktól, hogy az adatokat, „ide értve a nevüket is, kezeljék zártan, hogy kilétükről a gyanúsítotti kör, sem azok védői ne szerezhessenek tudomást”.

A nyomozati iratokon túl az érintettek kihallgatásán is szóba került, hogy a beidézett tanúk Füssy Angéla miatt lettek beidézve a nyomozóhatósághoz.

Füssy Angéla állítja, engedéllyel adta ki a neveket, mégsem tudta ezt igazolni

Füssy Angéla újságíró egyébként azt állítja, senkit nem adott ki, legalábbis a hozzájárulása nélkül.

„Azok a személyek, akik nekem név nélkül nyilatkoztak, és nevüket elérhetőségükkel a hatóságoknak átadtam, ehhez hozzájárultak. Esetükben is határozottan kértem védelmükben az adataik zártan kezelését.”

Füssyt egyébként hiába kérte a hvg.hu munkatársa, hogy mutasson egy írásos nyilatkozatot, vagy támassza alá más módon, hogy hozzájárulása van az informátoroktól, hogy kiadja őket, ilyet a kormányközeli médiatermék munkatársa nem küldött.

A MÚOSZ elnöke szerint sajtóetikai aggályok is felmerülnek, ha valóban kiadtak informátort

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a Media1-nek korábban, már az első kiadott informátor ügyében nyilatkozva azt mondta:

„Kétharmados kormányzás esetén eleve a média alkotmányos feladatának tökéletes félreértelmezése, ha a sajtó egy része a semmilyen közhatalommal nem rendelkező ellenzék kontrolljára használja a különleges jogosítványait a hatalom kontrollja helyett – de még ez az abszurd hozzáállás sem jogosít fel senkit arra, hogy a szakma írott szabályait megszegve fölfedje az anonimitást kérő forrás személyes adatait.”

Frissítés 2019.05.17. 10:10

Reagált Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője

Reagált cikkünkre Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője, aki szerint a hvg.hu és a cikket író Gergely Zsófia eljárása aggasztó, és nem igaz, hogy több informátort is szolgáltatott a Pestisrácok. A főszerkesztő a hvg.hu-t bírálja. A Media1 megkérdezte Gergely Zsófiát, a hvg.hu cikkének szerzőjét is, aki szerint kevés tisztességtelenebb dolog van a médiában annál, mint amit a Pestisrácok elkövetett. Huth Gergely reakciójáról és Gergely Zsófia erre adott reakciójáról külön cikkben részletesen számolunk be.

Borítókép: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben korábban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások