fbpx
Porcsin Zsolt, a Debreciner.hu alapítója a Szabad sajtó úton 2017. augusztus 20-án. Fotó: Facebook

Mészáros Lőrinc érkezésekor mennie kellett, most előfizetéses helyi sajtóterméket indítana Debrecenben

Porcsin Zsolt vezetésével új online, regionális újság indulna előfizetéses formában Debreciner néven. Porcsin korábban a Mediaworkshöz tartozó megyei lap vezetője volt, karrierje Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőből lett médiavállalkozó érkezésekor szakadt meg a kiadónál.

„Kedves Olvasónk, Lájkolónk, Követőnk! Azon dolgozunk, hogy legyen egy olyan újság, amelyik másról, másként szól, mint a jelenlegi monolit, egyszólamú média.
Ha te is szeretnéd, ha akarod, hogy több tartalommal szolgáljunk neked, akkor fizess elő a hamarosan induló Debreciner online újságra!”

– hirdeti egy üzenetet a Debreciner közösségimédia-oldalán.

A Debreciner közel tíz éve indult, akkor azonban még csak közösségi média felületen, fórumként. A mai médiaviszonyok hatására döntöttek úgy az alapítói, hogy szeretnének a fórumnak egy sokkal hivatalosabb platformot adni és online újsággá alakítják a Debrecinert.

Jelenleg Magyarországon a regionális napilapok mindegyike kormányközeli kiadók, a fideszes KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) érdekeltségében vannak, így a Debreciner lehetne az első saját finanszírozású, független regionális lap.

Porcsin Zsolt, a tervezett újság és a Facebook-oldal alapítója 2016-ig a ma már a KESMA alá tartozó Mediaworks munkatársa volt: dolgozott a Hajdú-bihari Napló főszerkesztőjeként és a Heves Megyei Hírlap felelős szerkesztőjeként is. A tulajdonosváltások és átalakítások során kellett távoznia a Mediaworkstől, nagyjából akkor, amikor Mészáros Lőrinc – aki akkor még Felcsút polgármestere is volt – megszerezte Heinrich Pecina osztrák üzletembertől a kiadót, és egyszerre 8 főszerkesztőt is eltávolítottak a megyei lapoktól.

„Olyan újságot indítunk…

  • ami azokat az információkat kínálja az olvasóinak, amelyek segítik az eligazodását a hétköznapokban és a demokrácia ünnepein is;
  • ami olvasóit szolgálja, az ő kérdéseikre keresi a válaszokat, az ő érdekeiket jeleníti meg – mindenkinek és mindenkiért kíván szólni;
  • ahol tere lehet minden véleménynek, ami tisztesen szól a köz ügyeiről; s ahol azok is megszólalhatnak, akiket máshol elhallgatnak”

–  ígéri a Debreciner, előfizetésre felhívó oldala.

Minimum 2 ezer előfizető kellene a Debreciner indulásához

Az újság online, előfizetéses formában indulna el, amennyiben ehhez összegyűlik a minimum 2 ezer előfizető.

Egyhavi előfizetés ezer forintba kerül. Fél év 6 ezer, egy év pedig 12 ezer forintba kerül.

Debreciner
A Debreciner Facebook oldalának logója

Porcsin Zsolt azt reméli, hogy szép ütemben növekszik majd az előfizetések száma, és a lap elindulása már egy hónapon belül megtörténhet, addig a Debreciner Facebook-oldalán publikálnak a szerkesztőség munkatársai.

Porcsin a Media1-nek így nyilatkozott:

„Reményeink szerint belátható időn belül összejön a fenntarthatósághoz szükséges minimum 2000 előfizető. Amennyiben sikerül, akkor a Debreciner lesz az első lokális online újság Magyarországon, melynek működési költségeit teljes egészében az előfizetők állják. Ez a modell példaértékű lehetne más városok, régiók számára is. Egyébként 100-120 évvel ezelőtt is indítottak előfizetőgyűjtő-kampányokat, mielőtt belekezdtek egy újság elkészítésébe”
– tette hozzá Porcsin.
Épp ma számoltunk be róla, hogy Mészáros Lőrinc felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix új médiavállalatot alapított. Ugyancsak friss hír, hogy elindult a legújabb kormányközeli rádió, a Best FM.
Kiemelt kép: Porcsin Zsolt, a Debreciner.hu alapítója a Szabad sajtó úton 2017. augusztus 20-án. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások