Porcsin Zsolt, a Debreciner.hu alapítója a Szabad sajtó úton 2017. augusztus 20-án. Fotó: Facebook

Mészáros Lőrinc érkezésekor mennie kellett, most előfizetéses helyi sajtóterméket indítana Debrecenben

Porcsin Zsolt vezetésével új online, regionális újság indulna előfizetéses formában Debreciner néven. Porcsin korábban a Mediaworkshöz tartozó megyei lap vezetője volt, karrierje Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőből lett médiavállalkozó érkezésekor szakadt meg a kiadónál.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Kedves Olvasónk, Lájkolónk, Követőnk! Azon dolgozunk, hogy legyen egy olyan újság, amelyik másról, másként szól, mint a jelenlegi monolit, egyszólamú média.
Ha te is szeretnéd, ha akarod, hogy több tartalommal szolgáljunk neked, akkor fizess elő a hamarosan induló Debreciner online újságra!”

– hirdeti egy üzenetet a Debreciner közösségimédia-oldalán.

A Debreciner közel tíz éve indult, akkor azonban még csak közösségi média felületen, fórumként. A mai médiaviszonyok hatására döntöttek úgy az alapítói, hogy szeretnének a fórumnak egy sokkal hivatalosabb platformot adni és online újsággá alakítják a Debrecinert.

Jelenleg Magyarországon a regionális napilapok mindegyike kormányközeli kiadók, a fideszes KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) érdekeltségében vannak, így a Debreciner lehetne az első saját finanszírozású, független regionális lap.

Porcsin Zsolt, a tervezett újság és a Facebook-oldal alapítója 2016-ig a ma már a KESMA alá tartozó Mediaworks munkatársa volt: dolgozott a Hajdú-bihari Napló főszerkesztőjeként és a Heves Megyei Hírlap felelős szerkesztőjeként is. A tulajdonosváltások és átalakítások során kellett távoznia a Mediaworkstől, nagyjából akkor, amikor Mészáros Lőrinc – aki akkor még Felcsút polgármestere is volt – megszerezte Heinrich Pecina osztrák üzletembertől a kiadót, és egyszerre 8 főszerkesztőt is eltávolítottak a megyei lapoktól.

„Olyan újságot indítunk…

  • ami azokat az információkat kínálja az olvasóinak, amelyek segítik az eligazodását a hétköznapokban és a demokrácia ünnepein is;
  • ami olvasóit szolgálja, az ő kérdéseikre keresi a válaszokat, az ő érdekeiket jeleníti meg – mindenkinek és mindenkiért kíván szólni;
  • ahol tere lehet minden véleménynek, ami tisztesen szól a köz ügyeiről; s ahol azok is megszólalhatnak, akiket máshol elhallgatnak”

–  ígéri a Debreciner, előfizetésre felhívó oldala.

Minimum 2 ezer előfizető kellene a Debreciner indulásához

Az újság online, előfizetéses formában indulna el, amennyiben ehhez összegyűlik a minimum 2 ezer előfizető.

Egyhavi előfizetés ezer forintba kerül. Fél év 6 ezer, egy év pedig 12 ezer forintba kerül.

Debreciner
A Debreciner Facebook oldalának logója

Porcsin Zsolt azt reméli, hogy szép ütemben növekszik majd az előfizetések száma, és a lap elindulása már egy hónapon belül megtörténhet, addig a Debreciner Facebook-oldalán publikálnak a szerkesztőség munkatársai.

Porcsin a Media1-nek így nyilatkozott:

„Reményeink szerint belátható időn belül összejön a fenntarthatósághoz szükséges minimum 2000 előfizető. Amennyiben sikerül, akkor a Debreciner lesz az első lokális online újság Magyarországon, melynek működési költségeit teljes egészében az előfizetők állják. Ez a modell példaértékű lehetne más városok, régiók számára is. Egyébként 100-120 évvel ezelőtt is indítottak előfizetőgyűjtő-kampányokat, mielőtt belekezdtek egy újság elkészítésébe”
– tette hozzá Porcsin.
Épp ma számoltunk be róla, hogy Mészáros Lőrinc felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix új médiavállalatot alapított. Ugyancsak friss hír, hogy elindult a legújabb kormányközeli rádió, a Best FM.
Kiemelt kép: Porcsin Zsolt, a Debreciner.hu alapítója a Szabad sajtó úton 2017. augusztus 20-án. Fotó: Facebook

Szóljon hozzá!

Most akkor hová mennek az ívek?

Teljesen belezavarodott a HírTV és az Origo a saját hírmanipulációjába

A HírTV és az Origo napokon át igyekezett elhitetni, hogy a nemzeti konzultációs íveket a 24.hu egyik újságírójának budapesti lakására várja Hadházy Ákos, de miután a Media1 leleplezte, hogy az ívek a fideszes médiumok állításával ellentétben valójában egy fővárosi postahivatalra érkeznek, nem pedig az újságíró lakására, a HírTV és az Origo egy új, a korábbi saját állításának ellentmondó változattal hozakodott elő.