Pestisrácok

Megszólalt az ügyészség az informátorát kiadó PestiSrácok ügyében

Az ügyészség cáfolja Huth Gergely főszerkesztőt a Czeglédy-ügyben. Korábban a Pestisrácok újságírója, Füssy Angéla kiadott egy informátort az ügyészségnek Czeglédy Csaba ügyében, amikor pedig ez kiderült egy cikkből, a Pestisrácok főszerkesztője bírálni kezdte az ügyészséget, amiért nem jól végzi a dolgát.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Közleményt juttatott el szerda kora este a Media1 szerkesztőségébe a Csongrád Megyei Főügyészség a PestiSrácok, Füssy Angéla és az ügyészségnek kiadott MSZP-s informátor, valamint Czeglédy Csaba ügyében a ma megjelent médiainformációk kapcsán. Azt írják:

A mai napon a hvg.hu* és a PestiSrácok.hu minden alapot nélkülöző megállapításokat tett az ügyészséggel kapcsolatban  a Dr. Czeglédy Csaba és társai ellen folyamatban levő ügyben.

Ahogy arról a Media1 részben a hvg.hu nyomán beszámolt: Füssy Angéla, a PestiSrácok újságírója kiadott egy állítólag névtelenséget kérő informátort az ügyészségnek. Erről Huth Gergely főszerkesztő azután a Media1-nek azt mondta, azért történt, mert az ügyészség nem járt el túlságosan buzgóan a Czeglédy Csaba nevéhez is köthető pártfinanszírozási ügyben. Huth Gergely és Füssy Angéla magyarázatai, hogy miért szegte meg a portál újságírója az alapvető újságírói normákat, nevezetesen azt, hogy újságíró ne adja ki informátorait, itt érhető el részletesen, de később a főszerkesztő cikket is írt a témáról a Pestisrácok oldalára. Huth Gergely többek között megvádolta az ügyészséget, mondván, nem járt el kellően alaposan, mert a nyomozásba aktívan belefolyó Füssy Angéla bejelentőként azt kérte az ügyészségtől, hogy adatait kezeljék zártan, ám ezek az iratok eljuthattak a hvg.hu-hoz.

Ügyészség: a hatályos törvények alapján jártunk el

Az ügyészség szerdai közleménye leszögezi, hogy az ügyben folytatott nyomozás felügyeleti tevékenysége során mindvégig a hatályos büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint járt el és ezért visszautasít minden ezt megkérdőjelező állítást.

Valóban meghallgatták Füssy Angélát, de…

A közlemény szerint a cikkekben említett újságírót (Füssy Angélát – megj.: a szerk.) írásbeli bejelentése nyomán valóban tanúként hallgatta ki a nyomozó hatóság, azonban az ügyészség közleménye szerint a tanú a személyi adatai zártan kezelését nem kérte (ezek szerint Huth Gergely állításával ellentétben – megj.: a szerk.). Az újságíró ezt követően újabb beadványt küldött. Beadványát az ügyészség a nyomozó hatóságnak továbbította, amely azt kivizsgálta.

Azt az ügyészség is elismeri, hogy a beadvány tartalmazott ugyan egy olyan megjegyzést, hogy a beadvány benyújtója ezen okiratot és annak tartalmát zártan kéri kezelni, azonban az ügyészség álláspontja az, hogy ezen kérelem ugyanakkor sem a beadvány benyújtása idején, sem a jelenleg hatályos büntetőeljárási szabályok szerint nem értelmezhető, és nem teljesíthető, tekintettel arra, hogy az két gyanúsítottra, a gyanúsítottak befolyásolására, továbbá egy, az eljárás során kihallgatott tanú szavahihetőségére, és az eljárás során érkezett számos, és több bűncselekmény megvalósulását állító beadvány valóságtartalmára vonatkozó adatokat tartalmaz.

A Csongrád Megyei Főügyészségnek nincs, és nem is volt törvényes lehetősége arra, hogy az eljárás tárgyát képező cselekménnyel, a gyanúsítottakkal és a tanúkkal, és az eljárás során érkezett, az eljárás tárgyával nyomatékosan összefüggő bizonyítási eszközöket, és az ezek valóságtartalmát akár erősítő, akár cáfoló bizonyítási eszközöket figyelmen kívül hagyja, a nyomozati iratok közül kiemelje, és ne bocsássa a nyomozó hatóság rendelkezésére. A nyomozó hatóságnak pedig kötelessége, hogy azt, az ügyirat részeként a gyanúsítottak és védőik rendelkezésére bocsássa legkésőbb a nyomozás befejezésekor – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

Megnézték a vagyonmozgást, próbálják visszaszerezni a vagyont

Az ügyészség szerint minden alapot nélkülöz és az iratokkal ellentétes az az állítás, hogy az ügyészség a több milliárd forintos vagyoni hátrány útját ne kísérelte volna meg felderíteni, amit az is alátámaszt, hogy azzal kapcsolatban a nyomozás mellett vagyonvisszaszerzési eljárás is elrendelésre került.

Az ügyészség ezek után leszögezi:

Mind a nyomozó hatóság, mind az ügyészség politikai szempontoktól mentesen, a jogszabályoknak megfelelően folytatta az eljárást.

Az ügyészség a jelen ügyben törvényesen és eredményesen járt el, bizonyítékokkal alátámasztva vádolta meg a terhelteket, zárul a közlemény.

* A közleményből az egyébként nem derül ki számunkra, hogy a hvg.hu cikkében pontosan mit kifogásol az ügyészség, mivel főleg Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztőjének mai szavaival vitatkoznak.

Informátorát kiadó Pestisrácok-újságíró, ügyészséget támadó Pestisrácok

Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesen, megszólaltatva Huth Gergelyt, a Pestisrácok főszerkesztőjét, Gergely Zsófiát, a Pestisrácok munkatársáról cikkező hvg.hu szerzőjét, és a MÚOSZ elnökét, Hargitai Miklóst, aki az informátorkiadás sajtóetikai vonatkozásairól beszélt.

Mostanra Füssy Angéla is megszólalt: az Indexnek azt mondta, az informátora valójában nem is informátor volt, mivel szerinte inkább félre akarta vezetni őt.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Budaörs Rádió, FM 104.8 MHz, Budaörs

Az elnémított Budaörs Rádió megpróbálja visszaszerezni frekvenciáját

Ez a Médiatanács e heti üléséről kiadott összefoglaló alapján derült ki. A testület napirendjén volt ezenkívül több más rádiós ügy, például a Karc FM és a Mária Rádió hiányosnak talált pécsi rádiós pályázata,
egy kérelem a miskolci Rádió 1-től, továbbá egy, a televíziók akadálymentesítésével összefüggő jelentéssel is foglalkozott a Médiatanács.