fbpx
Pestisrácok

Megszólalt az ügyészség az informátorát kiadó PestiSrácok ügyében

Az ügyészség cáfolja Huth Gergely főszerkesztőt a Czeglédy-ügyben. Korábban a Pestisrácok újságírója, Füssy Angéla kiadott egy informátort az ügyészségnek Czeglédy Csaba ügyében, amikor pedig ez kiderült egy cikkből, a Pestisrácok főszerkesztője bírálni kezdte az ügyészséget, amiért nem jól végzi a dolgát.

Közleményt juttatott el szerda kora este a Media1 szerkesztőségébe a Csongrád Megyei Főügyészség a PestiSrácok, Füssy Angéla és az ügyészségnek kiadott MSZP-s informátor, valamint Czeglédy Csaba ügyében a ma megjelent médiainformációk kapcsán. Azt írják:

A mai napon a hvg.hu* és a PestiSrácok.hu minden alapot nélkülöző megállapításokat tett az ügyészséggel kapcsolatban  a Dr. Czeglédy Csaba és társai ellen folyamatban levő ügyben.

Ahogy arról a Media1 részben a hvg.hu nyomán beszámolt: Füssy Angéla, a PestiSrácok újságírója kiadott egy állítólag névtelenséget kérő informátort az ügyészségnek. Erről Huth Gergely főszerkesztő azután a Media1-nek azt mondta, azért történt, mert az ügyészség nem járt el túlságosan buzgóan a Czeglédy Csaba nevéhez is köthető pártfinanszírozási ügyben. Huth Gergely és Füssy Angéla magyarázatai, hogy miért szegte meg a portál újságírója az alapvető újságírói normákat, nevezetesen azt, hogy újságíró ne adja ki informátorait, itt érhető el részletesen, de később a főszerkesztő cikket is írt a témáról a Pestisrácok oldalára. Huth Gergely többek között megvádolta az ügyészséget, mondván, nem járt el kellően alaposan, mert a nyomozásba aktívan belefolyó Füssy Angéla bejelentőként azt kérte az ügyészségtől, hogy adatait kezeljék zártan, ám ezek az iratok eljuthattak a hvg.hu-hoz.

Ügyészség: a hatályos törvények alapján jártunk el

Az ügyészség szerdai közleménye leszögezi, hogy az ügyben folytatott nyomozás felügyeleti tevékenysége során mindvégig a hatályos büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint járt el és ezért visszautasít minden ezt megkérdőjelező állítást.

Valóban meghallgatták Füssy Angélát, de…

A közlemény szerint a cikkekben említett újságírót (Füssy Angélát – megj.: a szerk.) írásbeli bejelentése nyomán valóban tanúként hallgatta ki a nyomozó hatóság, azonban az ügyészség közleménye szerint a tanú a személyi adatai zártan kezelését nem kérte (ezek szerint Huth Gergely állításával ellentétben – megj.: a szerk.). Az újságíró ezt követően újabb beadványt küldött. Beadványát az ügyészség a nyomozó hatóságnak továbbította, amely azt kivizsgálta.

Azt az ügyészség is elismeri, hogy a beadvány tartalmazott ugyan egy olyan megjegyzést, hogy a beadvány benyújtója ezen okiratot és annak tartalmát zártan kéri kezelni, azonban az ügyészség álláspontja az, hogy ezen kérelem ugyanakkor sem a beadvány benyújtása idején, sem a jelenleg hatályos büntetőeljárási szabályok szerint nem értelmezhető, és nem teljesíthető, tekintettel arra, hogy az két gyanúsítottra, a gyanúsítottak befolyásolására, továbbá egy, az eljárás során kihallgatott tanú szavahihetőségére, és az eljárás során érkezett számos, és több bűncselekmény megvalósulását állító beadvány valóságtartalmára vonatkozó adatokat tartalmaz.

A Csongrád Megyei Főügyészségnek nincs, és nem is volt törvényes lehetősége arra, hogy az eljárás tárgyát képező cselekménnyel, a gyanúsítottakkal és a tanúkkal, és az eljárás során érkezett, az eljárás tárgyával nyomatékosan összefüggő bizonyítási eszközöket, és az ezek valóságtartalmát akár erősítő, akár cáfoló bizonyítási eszközöket figyelmen kívül hagyja, a nyomozati iratok közül kiemelje, és ne bocsássa a nyomozó hatóság rendelkezésére. A nyomozó hatóságnak pedig kötelessége, hogy azt, az ügyirat részeként a gyanúsítottak és védőik rendelkezésére bocsássa legkésőbb a nyomozás befejezésekor – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

Megnézték a vagyonmozgást, próbálják visszaszerezni a vagyont

Az ügyészség szerint minden alapot nélkülöz és az iratokkal ellentétes az az állítás, hogy az ügyészség a több milliárd forintos vagyoni hátrány útját ne kísérelte volna meg felderíteni, amit az is alátámaszt, hogy azzal kapcsolatban a nyomozás mellett vagyonvisszaszerzési eljárás is elrendelésre került.

Az ügyészség ezek után leszögezi:

Mind a nyomozó hatóság, mind az ügyészség politikai szempontoktól mentesen, a jogszabályoknak megfelelően folytatta az eljárást.

Az ügyészség a jelen ügyben törvényesen és eredményesen járt el, bizonyítékokkal alátámasztva vádolta meg a terhelteket, zárul a közlemény.

* A közleményből az egyébként nem derül ki számunkra, hogy a hvg.hu cikkében pontosan mit kifogásol az ügyészség, mivel főleg Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztőjének mai szavaival vitatkoznak.

Informátorát kiadó Pestisrácok-újságíró, ügyészséget támadó Pestisrácok

Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesen, megszólaltatva Huth Gergelyt, a Pestisrácok főszerkesztőjét, Gergely Zsófiát, a Pestisrácok munkatársáról cikkező hvg.hu szerzőjét, és a MÚOSZ elnökét, Hargitai Miklóst, aki az informátorkiadás sajtóetikai vonatkozásairól beszélt.

Mostanra Füssy Angéla is megszólalt: az Indexnek azt mondta, az informátora valójában nem is informátor volt, mivel szerinte inkább félre akarta vezetni őt.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások