fbpx
A Magyar Hangot is karanténba zárnák? Fotó: Ladányi András, Media1

A Magyar Hang tudósítana, de elfogynak a helyek: Szlovákiából érkezett a segítség

A hetilapnak valahogy nincs szerencséje a sajtóakkreditációkkal és a helyhiánnyal kapcsolatban. Ha például az MLSZ-en múlik és nem érkezik segítség külföldről, nem tudósíthattak volna a szlovák-magyar meccsről. Nem ez az egyetlen furcsa ügy a hetilap körül.

Folytatódnak a különös történések a Magyar Hang, a tavaly bezárt kormánykritikus Magyar Nemzet egykori stábja által létrehozott hetilap körül.

Pár hete a Media1 számolt be róla elsőként, hogy az Aldi áruházlánccal milyen vitájuk alakult ki. Már épp perre készült a Magyar Hang a cég ellen, mivel nem akadt hely a bőven 10 ezer feletti heti példányszámban értékesített és ezzel a legnagyobb közéleti hetilapok közé tartozó sajtótermék számára az áruház polcain. A probléma végül megoldódott egy héttel az erről szóló cikk után, amikor az Aldi közölte, hogy április első hetétől hajlandó betenni a hetilapot a kínálatába.

Mindez közel egy évvel a lap indulása után történik, miközben a lap más terjesztőknél – beleértve például az ellenzékiséggel aligha vádolható CBA-t is – egy ideje már ott lehetett. Az Aldi egyébként azt mondta, döntéseit kizárólag üzleti alapon hozza, és már a cikktől függetlenül is a szokásos gyakorlatának megfelelően készült a bolti lapkínálat felülvizsgálatára.

Mindenesetre hogy vannak nehézségei a Magyar Hangnak a magyar körülmények között, azt jól mutatja, hogy a lapnak a postai terjesztéshez kapcsolódva is rendhagyó segítségre, helyi segítőkre volt szüksége. Emellett a lapot Szlovákiában, Pozsonyban kell kinyomtatni, mert a lap főszerkesztőjének korábbi közlése szerint idehaza állítólag nem vállalták a nyomdák a feladatot.

A miniszterelnöki sajtótájékoztatón se akadt hely

Idén év elején Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójára se akadt hely a lap munkatársai számára, a TASZ szerint egyébként teljesen jogellenesen. Ez utóbbi kapcsán a Miniszterelnökség ellentmondásos magyarázatot adott, miért nem lehettek ott: helyhiánnyal magyarázták a kizárást. Később viszont kiderült, hogy inkább arról van szó, hogy nem szívesen látta volna őket a miniszterelnök, illetve a stáb.

Ebben az esetben egyébként a kizárás, a helyhiány több más szerkesztőséget is érintett, de ezek közös vonása az volt, hogy beszámolnak a kormány szempontjából kínos ügyekről is.

Hiába szereti a Magyar Hang a magyar focit, a magyar futballszövetség nem talált helyet

A Magyar Hangot kellemetlenül érintő helyhiány problémája már a sportközvetítéseknél is előjött.

Az elmúlt hetekben a Magyar Hang számára az adta fel a leckét, hogy a mindig nagy érdeklődéssel figyelt, vagyis média szempontból különösen fontos szlovák-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtező focimérkőzésre szerettek volna akkreditálni, hogy arról a weboldalukon közvetíthessenek, ám a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elutasította a kérelmet a szlovákiai Nagyszombat településen zajló meccsre.

Történt mindez úgy, hogy – ahogy a lap megírta –  még határidőn belül adták be a jelentkezéshez az MLSZ formanyomtatványait.  A történet itt véget is ért volna, ha a lap nem edződött volna már meg és ennyiben hagyta volna a dolgot, vagyis elfogadta volna a magyarázatot.

A magyarázat az MLSZ részéről egyébként az volt, hogy nincs hely.

Eközben másokat, a Magyar Hangnál jóval kisebb médiumokat beregisztrált az MLSZ.

A kínos helyzetből Szlovákia segítette ki a Magyar Hangot

A Magyar Hang ezek után úgy döntött, nem mond le arról, hogy első kézből, a helyszínről számoljon be „a magyarok számára létfontosságú találkozóról” a weboldalán, ezért megpróbálkozott beadni az akkreditációt Szlovákiában is. Ezek után pedig a Szlovák Labdarúgó Szövetségtől Monika Jurigová, a szlovák szövetség sajtófőnöke – bár eddigre már kicsúsztak a határidőből – egy udvarias levélben a következőket írta:

„Tisztelt Magyar Hang! Noha az akkreditációs határidő már lejárt, ám szeretnénk segíteni Önöknek. A kért akkreditációt megadjuk, amit a mérkőzés megkezdése előtt vehet át. Üdvözlettel Monika Jurigová”

A végén tehát be tudott számolni a történtekről testközből a hetilap online portálja, mégis akadt hely a stadionban.

Ez azonban kizárólag a szlovákok rugalmasságán, segítőkészségén múlott.

A Magyar Hangnak az olimpiai sajtókeretben sem találtak helyet

A Media1-nek Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója beszámolt arról is, hogy más sportos ügyekben sincs szerencséjük. Át is küldött egy levelezést arról, hogy nemrég a 2020-as nyári, tokiói olimpiára próbáltak volna akkreditálni a Magyar Olimpiai Bizottságnál.

Ám a MOB médiaakkreditációkkal foglalkozó munkatársa arra hivatkozva, hogy Magyarország számára kiosztott kvótaszám limitált, végül nem fogadta el a jelentkezést, és  csak várólistára volt hajlandó tenni a lapot.

Ha valaki visszamondaná, bemehetnek

Így végül csak abban az esetben tudnak tudósítani Tokióból, ha az eddig akkreditációra felterjesztett médiumok közül bármelyik visszamondaná kérelmét, vagy más okból törlődik a rendszerből. Illetve ezen túl még azt ajánlották a Magyar Hangnak, hogy igényeljen úgynevezett ENR-akkreditációt (Non-Right Holding Broadcaster, versenyen kívüli mozgóképrögzítés) a NOB-nál március 15-ig.

Lukács szerint azonban az ENR-akkreditáció nem lenne megoldás, azt ugyanis a tévés stáboknak, mozgóképrögzítőknek tartják fenn, ők pedig nem broadcasterek.

Lehet, hogy megint külföldről kérnek segítséget?

Lukács a Media1 kérdésre, hogy mit tesznek most, esetleg megpróbálkoznak-e ismét külső, nemzetközi segítséget kérni – például a Szlovák Olimpiai Bizottságnál még hátha tudnának regisztrálni, ha már úgyis ilyen jó a viszonyuk Szlovákiával -, Lukács tréfásan annyit mondott, elképzelhető, hogy inkább a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordulnak azzal a kéréssel, hogy ha már úgyis van a Menekült sportolóknak, országhoz nem kötődő csapata, hadd tudósíthassanak ők is menekült, országhoz nem kötődő újságíróként.

Független sportújságíró: szűk a magyar keret

A Media1-nek egyébként egy független sportújságíró azt mondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendívül szűkös keretet szokott meghatározni az országonként delegálható újságírók számát tekintve, így a keret valóban korlátozott. A sportújságíró szerint ilyen problémák már máskor is előfordultak. A Magyar Olimpiai Bizottság az alábbi linken elérhető oldalon közöl részleteket arról, hogyan próbálja priorizálni a résztvevőket, vagyis eldönteni, hogy kit vesz be a keretbe, és kit utasít el.

Egyébként akit érdekel, az olimpiai akkreditációs folyamatról ezen a címen érhet el még részletesebb leírást.

Kiemelt kép: Magyar Hang az egyik újságárusító helyen. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások