NMHH Médiatanács

Bírság az RTL Klubnak, a TV2 műsora megúszta

A Médiatanács összefoglalójából az is kiderül, hogy a Karc FM az egyedüli pályázó egy székesfehérvári és egy tatabányai frekvenciára.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

50 ezer forint összegű bírságot rótt ki e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub médiaszolgáltatójára, az RTL Magyarországra, mert a High Life című támogatott műsor egy tavaly novemberi adásában a tartalom szerves részeként a műsort támogató fürdő szolgáltatásának megvásárlására ösztönözték a nézőket. A médiahatóság közölte: a médiaalkotmány szerint egy támogatott műsor nem ösztönözhet a támogató termékének beszerzésére vagy szolgáltatásának igénybevételére.

Nem indul viszont eljárás a TV2 ellen, hiába kért ezt egy állampolgár méltóságsértésre hivatkozva a TV2 Exatlon Hungary című február 12-i adása miatt. Az adásban az egyik szereplő szóban letámadta játékostársát. A hatóság megállapította, hogy a párbeszéd a néhány sértő vagy fenyegető kijelentés ellenére nem zajlott emelt hangon, és a verseny általános feszültségét figyelembe véve nem volt kirívó. A konfliktust megfelelően ellensúlyozta a műsorvezető, maga a megszólított játékos és a többi csapattárs is, dicsérte meg az NMHH Palik Lászlót és a játékosokat.

A Gólya Tv engedély nélkül sugározta a Mária Rádió műsorát

Az NMHH büntetést rótt ki a Nógrád megyei Bercel működő, helyi vételkörzetű Gólya TV miatt, mivel öt vizsgált decemberi adásnapon a Mária Rádió aktuális műsora szólt a képújság teljes időtartama alatt. Mivel ez engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül, a televízió médiaszolgáltatója 50 ezer forint összegű csekket kap.  Az NMHH közölte, hogy a rádió szolgáltatójának egyébként nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

A médiahatóság bejelentette, hogy véglegesítette és a honlapján közzétette a Gyöngyös 102,2 MHz-es és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat április 8-án, illetve április 10-én lehet majd benyújtani.

A tanács véleményezésre közzétette a Sátoraljaújhely 104,9 MHz kereskedelmi hasznosítására vonatkozó pályázati felhívás tervezetét is.

Felvilágosítást kérnek a Karc FM-től

Az ajánlatok tartalmi vizsgálatának részeként felvilágosítást kér a testület a Székesfehérvár 106,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz helyi közösségi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban a mindkét frekvencián egyedül pályázó Karc FM Kft.-től.

A Zalaegerszeg 88,3 MHz helyi közösségi rádiós pályázaton a testület az alaki vizsgálat után nyilvántartásba vette az egyetlen ajánlattevőt, a Lánchíd Rádió Kft.-t.

300 millió forint rádióknak

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy idén is meghirdeti pályázatát helyi vagy körzeti rádiók számára rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató- és tematikus magazinműsorok készítésére a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. A 300 millió forintos keretösszegű felhívásra négy alkalommal lehet jelentkezni 2019-ben, az első fordulóra a jelentkezési határidő április 4. Az igényelhető maximális támogatás hírműsoroknál kilencezer, a másik két műsortípusnál 45 ezer forint adásonként.

Újrapályáztatott digitális műsorszórás

A héten más fontos fejlemény is történt a médiahatóságnál. Bejelentették ugyanis, hogy uniós elvárásnak eleget téve újrapályáztatják a digitális földfelszíni rádiós- és televízió hálózatok műsorszóró rendszerének üzemeltetésére, fejlesztésére vonatkozó szerződést. A műsorszórást jelenleg az állami tulajdonba vett Antenna Hungária végzi, de a szerződésük lejáratát megelőzően megkezdi a hatóság az újrapályáztatást.

Szóljon hozzá!