fbpx
NMHH Médiatanács

Bírság az RTL Klubnak, a TV2 műsora megúszta

A Médiatanács összefoglalójából az is kiderül, hogy a Karc FM az egyedüli pályázó egy székesfehérvári és egy tatabányai frekvenciára.

50 ezer forint összegű bírságot rótt ki e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub médiaszolgáltatójára, az RTL Magyarországra, mert a High Life című támogatott műsor egy tavaly novemberi adásában a tartalom szerves részeként a műsort támogató fürdő szolgáltatásának megvásárlására ösztönözték a nézőket. A médiahatóság közölte: a médiaalkotmány szerint egy támogatott műsor nem ösztönözhet a támogató termékének beszerzésére vagy szolgáltatásának igénybevételére.

Nem indul viszont eljárás a TV2 ellen, hiába kért ezt egy állampolgár méltóságsértésre hivatkozva a TV2 Exatlon Hungary című február 12-i adása miatt. Az adásban az egyik szereplő szóban letámadta játékostársát. A hatóság megállapította, hogy a párbeszéd a néhány sértő vagy fenyegető kijelentés ellenére nem zajlott emelt hangon, és a verseny általános feszültségét figyelembe véve nem volt kirívó. A konfliktust megfelelően ellensúlyozta a műsorvezető, maga a megszólított játékos és a többi csapattárs is, dicsérte meg az NMHH Palik Lászlót és a játékosokat.

A Gólya Tv engedély nélkül sugározta a Mária Rádió műsorát

Az NMHH büntetést rótt ki a Nógrád megyei Bercel működő, helyi vételkörzetű Gólya TV miatt, mivel öt vizsgált decemberi adásnapon a Mária Rádió aktuális műsora szólt a képújság teljes időtartama alatt. Mivel ez engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül, a televízió médiaszolgáltatója 50 ezer forint összegű csekket kap.  Az NMHH közölte, hogy a rádió szolgáltatójának egyébként nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

A médiahatóság bejelentette, hogy véglegesítette és a honlapján közzétette a Gyöngyös 102,2 MHz-es és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat április 8-án, illetve április 10-én lehet majd benyújtani.

A tanács véleményezésre közzétette a Sátoraljaújhely 104,9 MHz kereskedelmi hasznosítására vonatkozó pályázati felhívás tervezetét is.

Felvilágosítást kérnek a Karc FM-től

Az ajánlatok tartalmi vizsgálatának részeként felvilágosítást kér a testület a Székesfehérvár 106,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz helyi közösségi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban a mindkét frekvencián egyedül pályázó Karc FM Kft.-től.

A Zalaegerszeg 88,3 MHz helyi közösségi rádiós pályázaton a testület az alaki vizsgálat után nyilvántartásba vette az egyetlen ajánlattevőt, a Lánchíd Rádió Kft.-t.

300 millió forint rádióknak

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy idén is meghirdeti pályázatát helyi vagy körzeti rádiók számára rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató- és tematikus magazinműsorok készítésére a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. A 300 millió forintos keretösszegű felhívásra négy alkalommal lehet jelentkezni 2019-ben, az első fordulóra a jelentkezési határidő április 4. Az igényelhető maximális támogatás hírműsoroknál kilencezer, a másik két műsortípusnál 45 ezer forint adásonként.

Újrapályáztatott digitális műsorszórás

A héten más fontos fejlemény is történt a médiahatóságnál. Bejelentették ugyanis, hogy uniós elvárásnak eleget téve újrapályáztatják a digitális földfelszíni rádiós- és televízió hálózatok műsorszóró rendszerének üzemeltetésére, fejlesztésére vonatkozó szerződést. A műsorszórást jelenleg az állami tulajdonba vett Antenna Hungária végzi, de a szerződésük lejáratát megelőzően megkezdi a hatóság az újrapályáztatást.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások