fbpx
Rádió 1, Balázsék, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Vadon Jadi. Fotó: Rádió 1

Sebestyén Balázsék helyén Egerszeg Rádió

Az önkormányzati tulajdonú zalai rádió a héten kapta meg a Rádió 1 hálózatból való kilépéshez az engedélyt. Balázsék egy másik frekvencián tovább szólnak.

Nem szól a Rádió 1 és benne a Balázsék című műsor Zalaegerszegen a 95,1 MHz-es hullámsávon. A Médiatanács e heti ülésén fogadta el a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. kérelmét, hogy a médiaszolgáltató szeretne kicsatlakozni a Rádió 1 hálózatból.

A médiahatóság tájékoztatása szerint a médiaszolgáltató a jövőben újra a nap 24 órájában helyi műsorokat sugároz majd, és Egerszeg Rádió néven üzemel. Aki tehát Sebestyén Balázsékat keresi reggelente a 95,1 MHz-en, valami mást hall a térségben.

Egy másik frekvencián tovább szólnak

Zalaegerszeg lakossága azért az önkormányzati rádió lecsatlakozása után sem maradt Rádió 1 nélkül, hiszen a Rádió 1 nemrég megszerezte a Helikon Rádió egykori, Zalaegerszeget lefedő frekvenciáját, a Zalaegerszeg 95,8 MHz-et.

Valószínűleg az önkormányzati médiaszolgáltató és a Rádió 1 szakításának is ez lehet az oka, hiszen egy városban értelmetlen két Rádió 1-et is sugározni.

A Médiatanács közölte, hogy az Egerszeg Rádió kereskedelmi rádióként működik tovább a 95,1 MHz-en, ebben tehát nincs változás. A helyiek viszont 19 óra 20 perccel több helyi tartalmat kapnak, mint amikor még a Rádió 1-el együttműködve szólt a 95,1 MHz és csak 4 óra és 40 perc volt helyi.

Frissítés (18:12)

Egy olvasónk jelezte, hogy a fenti változás a 95,1-en a napokban már meg is valósult. Vagyis úgy tűnik, meg sem várták a Médiatanács kicsatlakozást engedélyező bejelentését. A 95,1 MHz-en tehát már szól az Egerszeg Rádió. A 95,8-on pedig szól a Rádió 1.

Hiánypótlásra kényszerül a Karc FM Dunaújvárosban

Egyébként a Médiatanács e heti ülésén az erről kiadott összefoglaló alapján két helyi rádiós pályázat esetében is hiánypótlásra szólították fel a pályázókat. Az egyik pályázat egyébként arra a Dunaújváros 99,1 MHz közösségi rádiós frekvenciára vonatkozik, amiről már a pályázat szövegének megismerésekor megírtuk,  hogy a Karc FM-nek jó esélyei lehetnek a hullámsávra.

Ugyancsak hiánypótlásra készülhet a Szigetszentmiklós 107,0 MHz-es frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására indított pályázati eljáráson a Lakihegy Rádió Bt.

A Médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Tardos 95,5 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű hasznosítására indított pályázati eljárást. Az egyedüli pályázó Tardosi Vörösmárvány Alapítvány ugyanis alakilag érvénytelen ajánlatot nyújtott be, egyúttal felkérte a testület az NMHH Hivatalát az új pályázati felhívás tervezetének kidolgozására.

Elfogadta és a honlapján véleményezésre csütörtökön közzétette a tanács a Kisújszállás 103,2 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű hasznosításra, miután a frekvencián jelenleg üzemelő Európa Rádió szolgáltatójának jogosultsága idén májusban – 12 év után – végleg lejár.

A Médiatanács véglegesítette és a honlapján pénteken közzétette a jelenleg használaton kívüli Tihany 105,7 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű hasznosításának pályázati felhívását. Az ajánlatokat április 1-jén lehet majd benyújtani. (Ez az a frekvencia, ahol hónapokon át médiaszolgáltatási jogosultság hiányában is szólt a Rádió 1 műsora.)

Elfogadta a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok elvi hasznosítására irányuló pályázat felhívását, és azt a honlapján csütörtökön közzétette. Az idén lejáró Siófok-Fokihegy, Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre kiírt pályázaton elnyerhető médiaszolgáltatási jogosultságok mindegyike legfeljebb három évre szól majd, de a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújíthatók. Az adott vételkörzetekben élő társadalmi, nemzetiségi, kisebbségi, kulturális vagy vallási kisközösségek sajátos tájékoztatási igényeinek kiszolgálását célzó pályázatra az ajánlatokat április 3-án várja a hatóság.

Engedély nélkül kapcsolódott hálózatba két médiaszolgáltató

A balassagyarmati közösségi Ipoly Televízió tavaly decemberben két vizsgált adásnapon is átvette a Megafon Kft. Megafon nevű rádióadását az általa közzétett képújság teljes időtartama alatt, ami engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül. A két érintett médiaszolgáltatóra 60-60 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

A grémium állampolgári bejelentések alapján megvizsgálta, de végül nem találta kirekesztésre alkalmasnak a Ripost és a Magyar Idők hajléktalanokról szóló cikkeit. Erről az ügyről és a döntés indokáról egy külön hírben írtunk.

73,4 millió forint kisjátékflmekre

Döntött a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program tavaly meghirdetett Huszárik Zoltán-pályázat második fordulójára beérkezett filmtervekről, és összesen 73,4 millió forintot ítélt oda tizenhárom kisjátékfim gyártásának támogatására.

Defekt címmel Gál Sándor viheti képernyőre egy külvárosi éjszakában autójával elakadó nő és a vele utazó kislány, illetve egy segítségükre siető furgonos férfi történetét.

Szentgyörgyi Bálint Elszámolnivaló című alkotásának középpontjában a Színház- és Filmművészeti Főiskola egyik növendéke áll majd, akit gyermekkora óta nem látott apja furcsa szívességre kéri.

A Jövetelben Szabó Mátyás meséli el egy ötvenes éveiben járó, magányos férfi történetét, aki éjjel a falu határában földönkívüliekre bukkan. Simon Gergő Feltámadása egy lyukóvölgyi, nehéz sorsú családról szól majd, ahol az apát a szegénység meglepő ötletre sarkallja. Szabó Virág a Gréti világa című filmjében kamaszok hétköznapjait mutatja be, amikor egy szerencsétlen esemény az online térben mindenki életét felforgatja. Fülöp Péter Digicicája önfeledt játékkal indul majd, ám az addig valódinak hitt macska hirtelen eltűnik a gyerek szeme elől.

Wrochna Marcell igaz történet ihlette Szégyen című alkotása az ’50-es évek Magyarországán fog játszódni, ahogy egy család a tiltott második disznó levágására készül. Az Ezerkilencszáztizenkilencben Bozsogi János az első világháború utáni erdélyi mindennapok kilátástalanságát eleveníti meg, a Fault című film pedig Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján készül majd egy kézilabda lánycsapat széthullásáról Szabó Szonja rendezésében.

Balogh Zsolt Csiki László novellájából forgat majd A túszejtő címmel egy távolsági busz sofőrjéről, aki hirtelen úgy dönt, hogy letér utasaival a megszokott útvonalról.

A Második körben Holtai Gábor a gyermektervezés és a kompromisszumok meghozásának nehézségeit mutatja majd be egy alternatív világban, míg Nagy Ádám Valóság Filtere egy vlogger lányról fog szólni, és arról, hogy a mai digitális világban mennyire maradhatnak őszinték a fiatalok.

Végül Janovics Zoltán Otthon című kísérleti kisjátékfilmje egy szobában játszódik majd, ahol látszólag ugyanaz a félperces jelenet ismétlődik, mégis mindig új szereplővel bővül a történet.

Kiemelt kép: Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs és Vadon Jani, a Rádió 1 Balázsék című műsorának műsorvezetői. Fotó: Rádió 1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások