fbpx
Ripost, hajléktalanok

Megúszta a Ripost és a Magyar Idők

A Médiatanács végül nem bírságolja meg a lapokat a hajléktalanokról szóló írások miatt.

Korábban a Media1 is beszámolt róla, hogy eljárást indít a Médiatanács a Ripost című lap ellen. Az eljárás állampolgári bejelentésre indult. Az állampolgár azt kifogásolta, hogy a lapban hajléktalanok elleni gyűlöletkelő hangvételű írás jelent meg.

A Nemzeti Média- és Hírközléségi Hatóság Médiatanácsa azonban e heti ülésén úgy döntött, nem alkalmasak kirekesztésre a Ripost nyomtatott és online lap Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? című novemberi írása.

Ugyancsak nem találja aggályosnak a grémium a Magyar Idők nyomtatott és online lap Fagyhalál című, tavaly októberi véleménycikkét.

A Médiatanács azt állapította meg, hogy a Magyar Idők-publicisztika a szabálysértési törvény módosításáról kialakult társadalmi vitában foglalt állást, és a szerző nem lépte túl az elfogadható kritika határait, a Ripost-cikk ugyancsak a közterületen élőket érintő jogszabály-módosítás hatásaival foglalkozott, de a hajléktalanok összességét nem ábrázolta sematikusan és egyoldalúan, hanem azokat az embereket emelte ki, akik nem rendeltetésszerűen használják a közterületeket, és éppen a kirekesztésükkel ellentétes üzenetet fogalmazott meg.

Erre hivatkozott a bejelentő

A bejelentő egyébként úgy gondolta, hogy az érintett újságok az Smtv. 14. § (2) bekezdésében, valamint a 17. § (1) és (2) bekezdésben foglaltakat szegték meg.

Ezen jogszabályhelyek alapján a médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot, tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása, a médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére, illetve a médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére.

A Ripostot a Habony Árpád alapította Modern Media Group adja ki, az pedig nemrég bekerült a közel 500 médiaterméket maga alatt tudó Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. Ez az az alapítvány, melynek létrejöttét Orbán Viktor miniszterelnök nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette.

A Magyar Idők kiadója szintén a fideszes médiaholdinghoz tartozik. (A kormánypárti napilap jelenleg már Magyar Nemzet címmel jelenik meg.)

A Médiatanács e heti ülésének további döntéseiről itt írunk külön. Többek között arról is, hogy kicsatlakozott a  Rádió 1 hálózatból egy zalai rádió.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások