Ripost, hajléktalanok

Eljár a Médiatanács a Ripost ellen

A lapot a hajléktalanok elleni gyűlöletkelő hangvételű írása miatt jelentette fel egy állampolgár. A Ripost most levélben lesz kénytelen magyarázkodni a Médiatanácsnál.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Az Index vette észre és írta meg elsőként, amit a Médiatanács a múlt heti, az üléséről szóló összefoglalójából kifelejtett, nevezetesen, hogy a  testület eljárást indított a Ripost című bulvárújság ellen egy állampolgári panasz nyomán.

A január 15-i ülésen a Ripost nevű lap a 2018. november 9-ei lapszámban, illetve a www.ripost.hu weblapon ugyanazon a napon megjelentetett

Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? című cikk miatt jelentették fel a médiahatóságnál.

A bejelentő azt kifogásolta, hogy a Ripost nem tartotta be az Smtv. 14. § (2) bekezdésében, valamint a 17. § (1) és (2) bekezdésben foglaltakat.

Az Index ki is kereste a hivatkozott jogszabályhelyeket, ami alapján a médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot, tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása, a médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére, illetve a médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére.

A Médiatanács szerint viszont a cikk a jogszabályt megsértve kirekesztő, gyűlöletkeltő, öncélú, sértő és az emberi méltóságot tiszteletben nem tartó volt. Az eljárás során egyelőre odáig jutott a testület, hogy felszólítja a Ripostot, hogy nyilatkozzon. Magyarán a kiadó most megindokolhatja, szerinte miért volt rendben az írás.

A Ripostot a Habony Árpád alapította Modern Media Group adja ki, az pedig nemrég bekerült a közel 500 médiaterméket maga alá gyűrő Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. Ez az az alapítvány, melynek létrejöttét Orbán Viktor miniszterelnök nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette.

Kiemelt képen az ominózus Ripost címlap. Fotó: Index.hu

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.

Netflix logó

A Netflix saját tartalmakkal erősít

A következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására a streamingszolgáltató egy friss iparági elemzés szerint. A cég eközben a héten megnyitotta negyedik európai irodáját.

adótorony

Magyarországon is téma a 3G mobilhálózatok lekapcsolása

Bár ez nem megy majd egyik napról a másikra, és nem lesz könnyű menet, a mobilszolgáltatók a hírközlési hatósággal is egyeztetnek erről annak érdekében, hogy a régebbi mobilhálózati technológiából felszabaduló frekvenciákat jobban hasznosíthassák.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!