fbpx
rádió

A Music FM halálával több százezer ember marad rádiója nélkül

Lekértük a Music FM-et elnémító médiahatóság oldaláról is, hány ember marad kedvenc rádiója nélkül csütörtökön. Spoiler: nagyon sok.

Megírtuk: hosszú bizonytalanságot követően most már biztosan elnémul csütörtökön a Music FM, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tavaly novemberben úgy határozott, nem hosszabbítja meg a rádiót működtető Prodo Voice Zrt. hét évvel ezelőtt megszerzett médiaszolgáltatási jogosultságát a Budapest FM 89,5 MHz-re, és a rádiós cég hiába próbálkozott megoldást találni a helyzetre. A rádió hétfőn délután a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy nem talált megoldást, kísérleteik kudarcot vallottak. A rádió így február 7-én kénytelen lesz felhagyni a sugárzással. (A Médiatanács a Sláger FM-et is elnémította volna február 2-án, de a Sláger FM az erre irányuló novemberi médiatanácsi döntés miatt felvásárolta a súlyos veszteségekkel küzdő Rock FM-et és így végül a következő évekre megmenekült.)

Csend

A Music FM hullámsávján, a Budapest 89,5 MHz-en február 7. után egyelőre nem lesz semmi, mivel a Médiatanács nem írt ki a hasznosítására frekvenciapályázatot, így a frekvencia egy darabig biztosan parlagon hever majd. A fejlemény miatt jelentős frekvenciahasználati díjat is veszít Magyarország, a rádiós tartalomkínálat szűkülése és több rádiózással foglalkozó család egzisztenciájának bizonytalanná válása mellett. (A héten indul ugyan egy új rádió is, Manna FM néven egy másik fővárosi frekvencián, de a rádió nem fizet majd médiaszolgáltatási díjat, ugyanis közösségi, azaz ingyenes frekvenciáról van szó.)

De vajon mennyien hallgatták a Music FM-et, azaz hány ember marad kedvence nélkül?  A Media1 lekérte több kutatás rádióhallgatottsági adatát, hogy erre a kérdésre minél pontosabb választ adhasson.

A legnagyobbak közt országosan

Először a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján elérhető rádióhallgatottsági kutatási adatokat néztük meg. E szerint a Music FM az ország 5. leghallgatottabb rádiója volt, miközben frekvenciájuk nem is országos, főleg Budapestre és környékére korlátozódik, emellett pedig az interneten volt elérhető. Az állam (egészen pontosan az NMHH) megbízásából az M-Meter és a Kantar Hoffmann által elvégzett 2018 negyedik negyedéves rádióhallgatottsági mérés szerint a Music FM-nek országosan 474 ezer hallgatója volt. Mutatjuk az alábbi ábrán a részleteket.

Országos rádióhallgatottsági mérés eredményei, 2018. negyedik negyedév
Országos rádióhallgatottsági mérés eredményei. Forrás: 2018. negyedik negyedév

És Budapesten is

Budapestre szűkítve a mérést 131 ezer hallgatót mért a Music FM-nek a médiahatóság által fizetett mérőkonzorcium. Ezzel a rádió a főváros 4. leghallgatottabb rádiójának számított.

Budapesti rádióhallgatottság, állami hallgatottságmérés, 2018. IV. negyedév
Budapesti rádióhallgatottság. Forrás: állami hallgatottságmérés, 2018. IV. negyedév

(Fontos megjegyezni a fenti adatok kapcsán, hogy az állami rádióhallgatottsági mérés során egyes, a médiahatóságtól ezt kérő rádiók adatát nem teszik közzé, hiába készül a kutatás közpénzből, így a kutatás adatainak is nyilvánosnak kellene lennie.)

A nem állami adatok szerint is a topban

Mivel sokan megkérdőjelezték korábban az állam által végeztetett mérés adatainak hitelességét, érdemes ránézni azokra a számokra is, amelyeket még a Kantar Hoffmann-TNS mérőkonzorcium publikált 2017 végén, vagyis amikor utoljára még elkészült a rendszeres nem állami kutatás, amit még a rádiók maguk finanszíroztak. Országosan ez a mérés 739 ezer hallgatót mutatott ki a Music FM szempontjából, így az országban a 4. leghallgatottabb volt.

Országos rádióhallgatottsági adatok a nem állam által finanszírozott mérésből, 2017. szeptember-november
Országos rádióhallgatottsági adatok a nem állam által finanszírozott mérésből, 2017. szeptember-november

 

Ekkoriban 179 ezer fős elérés jött ki a Music FM esetében Budapesten, ahol a rádió ezzel az 5. leghallgatottabbnak számított.

Rádióhallgatottsági adatok Budapest a még nem az állam által fizetett kutatásból
Rádióhallgatottsági adatok Budapest a még nem az állam által fizetett kutatásból
Kiemelt kép: pipp/freeimages
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások