Aranyélet

Aranyélet miatt bírságolta a TV2-t a Médiatanács

A Médiatanács több más csatornát is megbírságolt. A testület ezenkívül megpályáztatja a Rádió 1 egykori tihanyi frekvenciáját és átminősítette a Rock FM frekvenciáját kereskedelmivé. Ez végeredményben a Sláger FM megmenekülését jelenti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Péntek késődélután sajtóközleményben erősítette meg a Media1 kedden közölt információját az NMHH Médiatanácsa arról a keddi döntésről, amely alapján közösségiből kereskedelmivé minősítik át február 2-tól a Rock FM által eddig használt frekvenciát, az FM 95,8 MHz-et. Ez végeredményben a frekvenciára február 2-án átköltöző Sláger FM megmenekülésével jár majd.

Közleményükben ezzel kapcsolatban ezt írják:

„A Médiatanács – az eredeti pályázati célok szem előtt tartásával – a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Budapest 95,8 MHz-es körzeti rádiós frekvencián február 2-ától Rock FM helyett Sláger FM néven működő médiaszolgáltatás eddigi közösségi jellegét kereskedelmire módosítsa, amelynek következtében február 2-tól médiaszolgáltatási díjat köteles fizetni. A hatósági szerződésben szereplő vállalások többsége nem módosult, vagy csak annyiban változott, amely a kereskedelmi jellegű működés természetéből fakadóan szükséges. A médiaszolgáltató továbbra is köteles eleget tenni a magyar zenei kvótáknak, illetve megfelelni a rá irányadó speciális karakterisztikának. A szolgáltató a kérelmében foglaltakat azzal indokolta, hogy hosszútávú működését csak a rádió újrapozicionálásával, reklámbevételeinek növelésével látja biztosíthatónak – ez alapján mód nyílik arra is, hogy több jogdíjat kapjanak a magyar rockzenészek az adásba kerülő zeneszámaik után. A Médiatanács a szerződésmódosítás médiatörvénynek való megfelelőségén túl egyebek mellett azt is mérlegelte, hogy nem merül-e fel olyan médiapiaci körülmény, amely a módosítás engedélyezhetőségét gátolná, illetve a verseny szempontjából azt is megállapította, hogy hozzájárulásával nem sérti a pályázati eljárás tisztaságát, tekintettel arra, hogy a médiaszolgáltató egyedüli pályázóként nyert, azaz a módosítások nem változtattak volna egyébként a pályázati eljárás eredményén.”

Az ügy előzményeiről itt és itt írtunk már. Ennek lényege, hogy a Sláger FM eredeti médiaszolgáltatási jogosultsága a 103,9 MHz-en idén februárban lejárt volna, a jogosultságot a Médiatanács nem hosszabbította meg, ezért a kereskedelmi rádió tulajdonosa védjegyhasználati megállapodást kötött a Rock FM-mel, így a Rock FM felveszi a Sláger FM nevet, és az NMHH Médiatanács mostani döntésével változatlanul működhet majd a Sláger FM, de immáron a 95,8 MHz-en, a Rock helyén. A Sláger FM egyébként a költözésnek köszönhetően nem csak megmenekül, de meg is duplázza vételkörzetét.

Arról egyelőre nincs hivatalos információnk, hogy a 95,8-at eddig használó Rock stábjával mi lesz, erre megpróbáltunk rákérdezni pénteken az érintetteknél, de a Rock FM üzemeltetője azt válaszolta, erről később nyújt majd tájékoztatást. (Frissítés: Radu Morar, a Sláger FM tulajdonosa végül valóban nyilatkozott a Rock FM-ről és a Sláger FM-ről a Media1-nek.)

Rádiós pályázat lesz Szigetszentmiklóson és a Balatonnál

A testület pénteken bejelentette azt is, hogy véglegesítette és a honlapján csütörtökön közzétette a Szigetszentmiklós 107,0 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását kereskedelmi jellegű hasznosításra. A frekvencián jelenleg üzemelő Lakihegy Rádió szolgáltatójának jogosultsága idén májusban – 12 év után – végleg lejár. A pályázati ajánlatokat 2019. február 18-án lehet majd benyújtani. A tanács elfogadta és véleményezésre a honlapján szintén csütörtökön közzétette a jelenleg használaton kívüli (de nemrég még furcsa körülmények között használt) Tihany 105,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítására kidolgozott pályázati felhívásának tervezetét.

Döntött a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok elvi hasznosítására irányuló pályázati felhívás tervezetéről is, és azt a honlapján közzétette. A tervezetet Siófok-FokihegyMiskolcSzentendre és Gyomaendrőd telephelyekre írta ki a Médiatanács, a médiaszolgáltatási jogosultság pedig mindegyik esetben legfeljebb három évre szól majd, ami a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújítható.

Az Aranyélet miatt fizethet a TV2

Állampolgári bejelentés nyomán folytatott vizsgálatban a Médiatanács a TV2 televíziócsatornán közzétett Aranyélet című sorozat első évadának 314 műsorelőzetesével kapcsolatban a szolgáltatónak 9,42 millió forint bírságot állapított meg. A bírság oka, hogy a műsorelőzetesek által népszerűsített epizódokat a szolgáltató a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, a médiatörvény értelmében a műsorelőzeteseket is csak az ennek megfelelő idősávban, azaz kizárólag este 21 óra és hajnali 5 óra között tehette volna közzé, ehhez képest azok több százszor 21 óra előtt voltak láthatóak. A televíziók és rádiók maguk kötelesek besorolni műsoraikat – bizonyos kivételekkel – a médiatörvény által meghatározott korhatár-kategóriákba, ezt a Médiatanács saját, utólagos médiafelügyeleti tevékenységének keretében vagy állampolgári bejelentésre is ellenőrizheti hivatalból – hangsúlyozza a testület.

A Story4 túl hangos volt

A testület 2,34 millió forint bírságot szabott ki a Film4, a Galaxy4, a Story4 és a TV4 médiaszolgáltatójára, miután az 2018 áprilisa és szeptembere között a négy televíziócsatornán összesen harminckilencszer tett közzé a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámblokkot. A szombathelyi kisközösségi Credo Rádió szolgáltatója 10 ezer forint bírságot kapott, miután egy október elején vizsgált adáshéten a hatósági szerződésében foglaltakhoz képest kevesebb közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámnak adott helyt, valamint két napon is a vállalt maximumnál több ismétlést tett közzé, és a közszolgálati műsorszámok heti arányára vonatkozó, médiatörvényben foglalt minimumnak sem tett eleget.

A testület azt is bejelentette, hogy 1 millió forinttal támogatja a tavaly alapított, 2019. január 31-én második alkalommal megvalósuló Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj elnevezésű szakmai verseny dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm és diákfilm kategóriáinak díjaira. A megmérettetés a szervezők szándéka szerint a korábbi Aranyszem Operatőr Fesztivál helyét hivatott átvenni.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!