Aranyélet

Aranyélet miatt bírságolta a TV2-t a Médiatanács

A Médiatanács több más csatornát is megbírságolt. A testület ezenkívül megpályáztatja a Rádió 1 egykori tihanyi frekvenciáját és átminősítette a Rock FM frekvenciáját kereskedelmivé. Ez végeredményben a Sláger FM megmenekülését jelenti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Péntek késődélután sajtóközleményben erősítette meg a Media1 kedden közölt információját az NMHH Médiatanácsa arról a keddi döntésről, amely alapján közösségiből kereskedelmivé minősítik át február 2-tól a Rock FM által eddig használt frekvenciát, az FM 95,8 MHz-et. Ez végeredményben a frekvenciára február 2-án átköltöző Sláger FM megmenekülésével jár majd.

Közleményükben ezzel kapcsolatban ezt írják:

„A Médiatanács – az eredeti pályázati célok szem előtt tartásával – a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Budapest 95,8 MHz-es körzeti rádiós frekvencián február 2-ától Rock FM helyett Sláger FM néven működő médiaszolgáltatás eddigi közösségi jellegét kereskedelmire módosítsa, amelynek következtében február 2-tól médiaszolgáltatási díjat köteles fizetni. A hatósági szerződésben szereplő vállalások többsége nem módosult, vagy csak annyiban változott, amely a kereskedelmi jellegű működés természetéből fakadóan szükséges. A médiaszolgáltató továbbra is köteles eleget tenni a magyar zenei kvótáknak, illetve megfelelni a rá irányadó speciális karakterisztikának. A szolgáltató a kérelmében foglaltakat azzal indokolta, hogy hosszútávú működését csak a rádió újrapozicionálásával, reklámbevételeinek növelésével látja biztosíthatónak – ez alapján mód nyílik arra is, hogy több jogdíjat kapjanak a magyar rockzenészek az adásba kerülő zeneszámaik után. A Médiatanács a szerződésmódosítás médiatörvénynek való megfelelőségén túl egyebek mellett azt is mérlegelte, hogy nem merül-e fel olyan médiapiaci körülmény, amely a módosítás engedélyezhetőségét gátolná, illetve a verseny szempontjából azt is megállapította, hogy hozzájárulásával nem sérti a pályázati eljárás tisztaságát, tekintettel arra, hogy a médiaszolgáltató egyedüli pályázóként nyert, azaz a módosítások nem változtattak volna egyébként a pályázati eljárás eredményén.”

Az ügy előzményeiről itt és itt írtunk már. Ennek lényege, hogy a Sláger FM eredeti médiaszolgáltatási jogosultsága a 103,9 MHz-en idén februárban lejárt volna, a jogosultságot a Médiatanács nem hosszabbította meg, ezért a kereskedelmi rádió tulajdonosa védjegyhasználati megállapodást kötött a Rock FM-mel, így a Rock FM felveszi a Sláger FM nevet, és az NMHH Médiatanács mostani döntésével változatlanul működhet majd a Sláger FM, de immáron a 95,8 MHz-en, a Rock helyén. A Sláger FM egyébként a költözésnek köszönhetően nem csak megmenekül, de meg is duplázza vételkörzetét.

Arról egyelőre nincs hivatalos információnk, hogy a 95,8-at eddig használó Rock stábjával mi lesz, erre megpróbáltunk rákérdezni pénteken az érintetteknél, de a Rock FM üzemeltetője azt válaszolta, erről később nyújt majd tájékoztatást. (Frissítés: Radu Morar, a Sláger FM tulajdonosa végül valóban nyilatkozott a Rock FM-ről és a Sláger FM-ről a Media1-nek.)

Rádiós pályázat lesz Szigetszentmiklóson és a Balatonnál

A testület pénteken bejelentette azt is, hogy véglegesítette és a honlapján csütörtökön közzétette a Szigetszentmiklós 107,0 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását kereskedelmi jellegű hasznosításra. A frekvencián jelenleg üzemelő Lakihegy Rádió szolgáltatójának jogosultsága idén májusban – 12 év után – végleg lejár. A pályázati ajánlatokat 2019. február 18-án lehet majd benyújtani. A tanács elfogadta és véleményezésre a honlapján szintén csütörtökön közzétette a jelenleg használaton kívüli (de nemrég még furcsa körülmények között használt) Tihany 105,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítására kidolgozott pályázati felhívásának tervezetét.

Döntött a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok elvi hasznosítására irányuló pályázati felhívás tervezetéről is, és azt a honlapján közzétette. A tervezetet Siófok-FokihegyMiskolcSzentendre és Gyomaendrőd telephelyekre írta ki a Médiatanács, a médiaszolgáltatási jogosultság pedig mindegyik esetben legfeljebb három évre szól majd, ami a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújítható.

Az Aranyélet miatt fizethet a TV2

Állampolgári bejelentés nyomán folytatott vizsgálatban a Médiatanács a TV2 televíziócsatornán közzétett Aranyélet című sorozat első évadának 314 műsorelőzetesével kapcsolatban a szolgáltatónak 9,42 millió forint bírságot állapított meg. A bírság oka, hogy a műsorelőzetesek által népszerűsített epizódokat a szolgáltató a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, a médiatörvény értelmében a műsorelőzeteseket is csak az ennek megfelelő idősávban, azaz kizárólag este 21 óra és hajnali 5 óra között tehette volna közzé, ehhez képest azok több százszor 21 óra előtt voltak láthatóak. A televíziók és rádiók maguk kötelesek besorolni műsoraikat – bizonyos kivételekkel – a médiatörvény által meghatározott korhatár-kategóriákba, ezt a Médiatanács saját, utólagos médiafelügyeleti tevékenységének keretében vagy állampolgári bejelentésre is ellenőrizheti hivatalból – hangsúlyozza a testület.

A Story4 túl hangos volt

A testület 2,34 millió forint bírságot szabott ki a Film4, a Galaxy4, a Story4 és a TV4 médiaszolgáltatójára, miután az 2018 áprilisa és szeptembere között a négy televíziócsatornán összesen harminckilencszer tett közzé a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámblokkot. A szombathelyi kisközösségi Credo Rádió szolgáltatója 10 ezer forint bírságot kapott, miután egy október elején vizsgált adáshéten a hatósági szerződésében foglaltakhoz képest kevesebb közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámnak adott helyt, valamint két napon is a vállalt maximumnál több ismétlést tett közzé, és a közszolgálati műsorszámok heti arányára vonatkozó, médiatörvényben foglalt minimumnak sem tett eleget.

A testület azt is bejelentette, hogy 1 millió forinttal támogatja a tavaly alapított, 2019. január 31-én második alkalommal megvalósuló Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj elnevezésű szakmai verseny dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm és diákfilm kategóriáinak díjaira. A megmérettetés a szervezők szándéka szerint a korábbi Aranyszem Operatőr Fesztivál helyét hivatott átvenni.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

RTL Klub

Átalakulnak az RTL Klub estéi

Az új műsorrend életbe lépése szinte az összes hétköznap esti műsort érinteni fogja, többek között a Barátok Közt, a Fókusz, a XXI. Század és a Doktor Murphy is érintett.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!