fbpx
A Metához tartozó különböző online platformok: Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp.

450 milliárd forintos bírságot kapott a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata

Új rekord született.

Az ír adatvédelmi hatóság 1,2 milliárd eurós (nagyjából 450 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Metára, amiért az egyesült államokbeli cég nem felelt meg az uniós adatvédelmi szabályoknak – írja a Telex a Politico nyomán.

A Polico szerint ez a legnagyobb bírság, amelyet az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján eddig valaha kiszabtak.

A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is a termékei közt tudó netes cég azzal sértette meg az EU adatvédelmi előírásait, hogy megfelelő védelem nélkül továbbította európai Facebook-felhasználók adatait a tengerentúlra. Az Európai Bíróság 2020-ban érvénytelenítette a korábbi, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti adattovábbítási megállapodást, és szigorúbb követelményeket határozott meg az általános szerződési feltételekre. Az ír hatóság szerint ezek nem kezelték az alapvető jogokat veszélyeztető kockázatokat, amelyeket a bírósági döntés felvetett.

Az EU és az Egyesült Államok már dolgozik egy új egyezményen, amely a Politico szerint június és október között születhet meg. A Meta október 12-ig támaszkodhat az általános szerződési feltételekre az adattovábbításhoz. A cég korábban figyelmeztetett: ha ezután úgy kellene az általános szerződési feltételekre szorulnia, hogy nincs más lehetősége, akkor akár le is állíthatja a szolgáltatásait az EU-ban.

Mark Zuckerberg belengette a Facebook és az Instagram európai leállítását

A vállalat közleménye szerint az ír büntetés „indokolatlan és szükségtelen”, és fellebbezést fog beadni, de a döntés nem okoz azonnali zavart a Facebook működésében. Az ügy nem egyetlen cég gyakorlatáról, hanem az USA és az EU szabályainak ütközéséről szól, amit várhatóan a nyáron feloldanak a két fél döntéshozói, írja a Meta.

A Facebookhoz kapcsolódó korábbi tartalmaink itt találhatók.

Facebook Detox: Hogyan változik az életünk a népszerű közösségi média felület nélkül? Kasek Roland pszichológussal és Hortobágyi Ágoston digitális stratégával beszélgettünk

10 ezer dolgozót bocsát el a Facebook tulajdonosa

A kék pipa és ami mögötte van: interjú Forgács Mariannal a social media legújabb trendjeiről

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalálhat minket Facebookon is.

Borító: A Metához tartozó közösségi platformok: Messenger, Facebook, WhatsApp, Instagram, Workplace, Oculus. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások