fbpx
CPAC Hungary 2023

Nem csitul a nemzetközi felháborodás a Garamvölgyi Flórával Budapesten történtek ügyében

Az IPI (Nemzetközi Sajtóintézet) után újabb nemzetközi szervezet, ezúttal a New York-i központú Coalition For Women in Journalism is elítélte, amit a jobboldali CPAC Hungary nevű konferencia szervezői tettek a magyar fővárosban a The Guardian tudósítójával, Garamvölgyi Flórával. A szervezők eközben közel hét hete nem válaszolnak a Media1.hu az üggyel összefüggésben küldött kérdéseire.

Mint arról korábban elsőként a Media1 beszámolt, Rick Santorum volt amerikai szenátorral készülő interjúja kellős közepén, a politikus válaszadása kellős közepén kidobták május 5-én az Alapjogokért Központ szervezésében Budapesten megvalósult kétnapos CPAC Hungary konferenciáról Garamvölgyi Flórát, a The Guardian című brit lap az Egyesült Államokból, Los Angelesből 14 órás repülőúttal hazánkban érkezett tudósítóját.

A jobboldali rendezvény szervezői még azt sem hagyták, hogy Santorum végigmondja a mondatát Garamvölgyinek, hanem durván félbeszakították őt, hogy Garamvölgyit azonnal kihajíthassák a rendezvényről, aki egyébként még előző nap azután érkezett, hogy hetekkel a rendezvényt megelőzően a neves sajtóorgánum munkatársaként beregisztrált.

Rick Santorum volt szenátor a CPAC Hungary konferencián
Rick Santorum volt szenátor a CPAC Hungary konferencián.

Garamvölgyi előző nap, május 4-én, valamint május 5-én egy darabig eleinte zavartalanul végezhette a munkáját, írhatta a tudósításait, mielőtt a rendezvény stábjának indoklása szerint „felsőbb utasításra” kipenderítették a sajtómunkást. Arra a felvetésre, hogy Garamvölgyi korábban belépőkártyát is kapott, és miért nem hagyják őt tovább dolgozni, azt közölték vele, hogy „rendszerhiba” volt őt előző nap és aznap beengedni és felszólították, hogy azonnal hagyja el az épületet. Az interjú így később sem tudott folytatódni, ráadásul Garamvölgyi nem tudott tudósítani a konferencia keretein belül a sajtószabadságról szóló panelról, ugyanis erről emiatt lemaradt.

Garamvölgyi Flóra újságíró
Garamvölgyi Flóra újságíró, The Guardian című lap újságírója

12 nappal később is téma, ami a magyar fővárosban történt az újságírónővel

Megírtuk azt is, hogy még aznap az IPI (International Press Institute – Nemzetközi Sajtóintézet) kifejezte nyilvános tiltakozását, és szégyenteljes, médiaszabadság elleni támadásnak minősítette a CPAC Hungary szervezőinek tettét.

Bár az esemény óta már 12 nap telt el, az ügy nemzetközi hullámai láthatóan azóta sem csitulnak. Ma, május 17-én ugyanis a CFWIJ (Coalition For Women in Journalism) is közzétett egy nyilatkozatot, melyben nyilvánosan elítélték a CPAC Hungary szervezőit a történtek miatt és kiálltak a magyar származású újságíró mellett.

Úgy fogalmaztak Twitter-posztjukban, hogy ami történt, nyilvánvaló megtorlás volt Garamvölgyi kritikus riportjaiért. A CFWIJ elítélte az ACUConservative-ot (American Conservative Union), amiért kizárják a médiát a politikai eseményekről, és azt követelték, hogy a továbbiakban ne korlátozzák az újságírók munkáját.

Az ACUConservative, vagyis az American Conservative Union, az Egyesült Államok egyik legidősebb konzervatív szervezete. A CPAC, vagyis a Conservative Political Action Conference, az ACU által szervezett éves rendezvény, mely fontos találkozóhely a konzervatív politikusok, gondolkodók és aktivisták számára.

A Coalition For Women In Journalism egy New York-i székhelyű, globálisan működő non-profit szervezet, melyet a Craig Newmark Philanthropies támogat. A CFWIJ a világ 128 országának női újságíróiért, valamint LMBTQ emberek érdekvédelméért fáradozik.

Rentegeteg kérdésünk volt a szervezőkhöz, de hiába

A Media1.hu megkereste Garamvölgyi Flóra kizárása ügyében kérdésekkel a CPAC Hungary konferencia szervezőit. Még május 5-én a következő kérdéseket küldtük számukra sürgős, lehetőleg aznapi választ kérve:

  • Mi az oka Garamvölgyi Flóra kitiltásának?
  • Ki adta utasításba a The Guardian kitiltását? Ki volt név szerint a felsőbb utasító, akire az őrség célzott?
  • Hány másik újságírót tiltottak ki? Esetükben mi az indok?
  • Miért engedték be tegnap és ma egy ideig, mit értettek rendszerhibán?
  • Miért szakították meg a volt szenátorral készülő interjút? Miért nem várták meg legalább annak befejezését?
  • A történtek mennyiben egyeztethetők össze a sajtószabadsággal?
  • Nem tartanak-e attól, hogy a történtek miatt Magyarország nemzetközi megítélése tovább romlik?
  • Nem érzik aggályosnak, hogy egy ex-szenátorba belefojtották a szót?
  • Tervezik, hogy bocsánatot kérnek?

Válasz az e-mail elküldése óta sem érkezett lapunkhoz.

A konferencia egyik legfőbb szónoka Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, de felszólalt Matt Schlapp amerikai lobbista és politikus is, aki beszédében azt mondta, nagy dolgot tanult a magyaroktól, ugyanis sokáig nem jöttek rá, hogy egyszerűen nem kell beengedni a nekik nem szimpatikus újságírókat a CPAC rendezvényeire, de a magyarok megmutatták nekik, ezzel feltehetőleg a tavalyi évben történtekre utalva, amikor jópár nyugati médiumot ugyancsak kizártak Budapesten a rendezvényről.

Az idei rendezvényre egyébként a Media1 munkatársa, Gulyás Balázs is megpróbált regisztrálni. Az ő akkreditációját arra hivatkozva utasították el, hogy nincs elég hely. Pedig ő is interjút készített volna a helyszínen. Úgy tudni, más magyar médiaorgánum sem kapott belépési lehetőséget.

Botrány a CPAC Hungary-n: egy amerikai politikussal készülő interjúja kellős közepén eltávolították a szervezők a The Guardian tudósítóját

„Szégyenteljes médiaszabadság elleni támadás, ami a CPAC Hungary-n történt a The Guardian újságírójával” – Megszólalt az IPI az interjúja közben kipenderített újságíró ügyében

A magyarok mutatták meg az amerikai politikusnak, hogy ki lehet tiltani rendezvényekről a sajtót

Még több hír érhető el a Media1.hu oldalon. Megtalálhat minket Facebookon is. Feliratkozhat RSS-feedünkre, ingyenes napi hírlevelünkre, valamint Telegramon push hírcsatornánkra is.

Borító: Orbán Viktor beszéde a CPAC Hungary 2023-on (forrás: Orbán Viktor / Facebook)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások