fbpx
Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája (b), miután átvette a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat Boros Bánk Leventétől, a Médianéző Központ igazgatójától (j) a Városliget Caféban 2022. március 10-én.

Szárnyaszegettek lesznek a „jótollú magyar újságírók”? – Bezárt a Médianéző Központ

Véget ért a Fidesz-közeli Médianéző Kft. végelszámolása.

Február 28-án végelszámolással megszűnt a Nézőpont Csoport kizárólagos tulajdonába tartozó Médianéző Kft. – derül ki az Igazságügyi Minisztérium honlapjára feltöltött dokumentumokból.

A Nézőpont Csoport tulajdonába tartozó cég évek óta egyre kevesebb megbízást kapott, így nem érte meg fenntartani a kormánypárti think-tank ezen vállalkozását – írja az Mfor.

A céget még a NER „hajnalán”, 2010 májusában alapították, 2015-től lett az ügyvezetője először Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, majd 2016-ben váltotta őt ezen a pozíción Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója.

A Médianéző Kft. megszűnéséről december 30-án döntött a Nézőpont Csoport Zrt. egyszemélyes tulajdonosa, Orbán Viktor korábbi államtitkára, Győri Tibor.

Néhány milliárd elfolyt

A vállalkozás 2018-ban még 1,68 milliárdos forgalom mellett 265,6 milliós, 2019-ben pedig 1,55 milliárd forintos forgalom mellett (melyből 1,3 milliárd az akkor még létezett Innovációs és Technológiai Minisztériumnak végzett médiamonitoringból származott) 29,3 millió forintos adózás előtti eredményt termelt.

Ezt követően azonban elzárultak a pénzcsapok, 2020-ban 78,9 milliós forgalom mellé 1,3 millió forintos profit társult, míg 2021-ben 3,1 milliós árbevételből már csak 85 ezer forint lett a nyereség.

A 2022-es évet 3,5 milliós bevétellel és 1,3 milliós veszteséggel zárta a Médianéző Kft., míg a 2023. január 1-jétől február 28-áig tartó végelszámolási időszakban bevétel nélkül volt 284 ezer forint költsége.

Az osztalékok is ennek megfelelően alakultak: 2018-ban 241,7 millió, 2019-ben 26,6 millió, 2020-ban 1,4 millió, míg 2021-ben 77 ezer forintot vett ki a Médianézőből Győri Tibor cége. Tavaly azonban már csak veszteséget könyvelhetett el a kft.

A végelszámolási dokumentációban fellelhető vagyonfelosztási javaslat szerint a Médianéző Kft. 2 millió 745 ezer forintos vagyona 270 ezer forint önkormányzati és 853 ezer forint állami adóhatósági túlfizetésből, valamint 1 millió 622 ezer forint bankszámlán levő összegből áll. A felosztható vagyonból 1 millió 368 ezer forint a szállítói tartozások kifizetésére megy, 5-5 ezer forint illeti meg a számlavezető MKB Bankot, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a fennmaradó 1 millió 367 ezer forint pedig a tulajdonos Nézőpont Csoporté lesz.

Mi lesz a jótollúakkal?

Médianéző Központ adta át az elmúlt években a Jótollú magyar újságíró díjat, melyet olyan médiamunkások kaptak meg az elmúlt években mint Bayer Zsolt, Császár Attila, Huth Gergely vagy Gajdics Ottó.

A díjat azért hozták létre 2019-ben, hogy a „jobboldali, konzervatív” sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést. Célja, hogy olyan újságírók szakmai teljesítményét ismerjék el, akik valósághű, tényszerű cikkeikkel, riportjaikkal hozzájárulnak nemcsak a közvélemény tájékoztatásához, hanem az újságíró szakma hagyományos értékeinek megőrzéséhez is.

Egyelőre azt sem lehet tudni, mi lesz, hol tud elhelyezkedni a baloldalról is sokak által kedvelt Rotyis Bálint, a Médianéző elemzője.

Lesz, aki figyeljen

Az azonban biztos, hogy nem maradnak médiafigyelés nélkül a különféle közintézmények, minisztériumok és a kormány. Januárban írta meg a Media1, hogy gigantikus, 22,3 milliárd forintos tendert nyert az Orbán-kormányhoz közeli Observer Budapest Médiafigyelő Kft.

22 milliárdot ad médiafigyelésre a kormány egy Fidesz-közeli cégnek

Elbocsátják a Karc FM stábjának jelentős részét, HírTV-s műsorokból áll majd a Hír FM adásának jelentős része

Bayer Zsolt és Huth Gergely után „Jótollú” lett Császár Attila is – a kormányközeli Nézőpont Intézet szerint is előnyben részesíti a kormányt a közmédia, de szerintük ez így van rendjén

Bayer Zsolt Jótollú magyar újságíró díjat kapott a kormánypárti Médianéző Központtól, majd azonnal bírálni kezdte a független újságírást

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája (b), miután átvette a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat Boros Bánk Leventétől, a Médianéző Központ igazgatójától (j) a Városliget Caféban 2022. március 10-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások