fbpx
Jelenetkép a Tűzzel írva című filmből.

Hősies újságírónőkről szóló Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmmel bővül az RTL+

Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm, a Tűzzel írva (Writing with Fire) – derül ki a Media1-hez eljuttatott sajtóközleményből.

Az On the Spot ajánlásával érkező film középpontjában az indiai Khabar Lahariya („Hírhullám”) újság női újságírói állnak, akik egy férfiak uralta médiakörnyezetben sok mindent kockáztatnak, akár saját biztonságukat is, hogy az ország politikai, társadalmi és helyi híreivel foglalkozzanak női szemszögből.

A Tűzzel írva történetének helyszíne India egyik legnépesebb állama, Uttar Pradesh, amely a népességén túl a kiugró korrupcióról, a nők elleni erőszakról és a kisebbségek brutális elnyomásáról hírhedt. Mindemellett Uttar Pradesh nagy része mind a mai napig médiamentes régiókkal teli, ahol elektromos áram hiányában a lakosságnak nincs hozzáférése elektronikus hírforrásokhoz. Ebben a környezetben ismerkedhetünk meg a Khabar Lahariya, India egyetlen női digitális hírügynökségének munkásságával, amelyet a legalacsonyabb kaszthoz tartozó dalit nők vezetnek.

A hatalom nyomására az elmúlt években egyre több mainstream sajtótermék alkalmaz öncenzúrát vagy vált a kormány szócsövévé Indiában. Azok számára, akik úgy döntöttek, hogy megtartják független hangjukat, a következmények drasztikusak. Ahogy a munkájukkal kapcsolatos kockázatok fokozódnak, a Khabar Lahariya csapata olyan fenyegetésekkel néz szembe, amelyek a világ több pontján is megmutatkoznak, a Fülöp-szigetektől Törökországon át Brazíliáig, ami még jelentősebbé teszi munkájukat.

Ezek a rettenthetetlen újságírónők csupán okostelefonjukkal felszerelkezve járják Uttar Pradesht, feltárva a kormányzati visszaéléseket, a nemi erőszak „kultúráját” és a burjánzó korrupciót.

Meera Devi vezető riporter irányításával felfedik a helyi rendőrség inkompetenciáját, hangot adnak a nemi- és kaszt alapú erőszak áldozatainak és kiállnak mellettük. Szembeszállnak a régóta fennálló káros gyakorlatokkal, melyek igazságtalanságokhoz és megfélemlítéshez vezetnek.

A dokumentumfilm indiai dalit nők egy ambiciózus csoportját követi, miközben három riporterre fókuszálva bemutatja, ahogy a modern médiatrendeket követve és a nyomtatott sajtóról digitálisra váltva megtanulnak élni az online tér adta lehetőségekkel, hogy minél szélesebb társadalmi rétegekhez juthassanak el. A filmkészítők ezekkel a bátor nőkkel tartanak, körbeutazzák velük a vidéki Indiát és beszámolnak a patriarchális és kormányzati visszaélésekről, elkísérik őket a választások frontvonalába, rendőri hivatalokba és az emberek otthonába is.

„A Tűzzel írva korunk története, amelyben ezeket a modern nőket nem körülményeik áldozataiként, hanem saját sorsuk íróiként láthatják a nézők. Ahogy India a szekuláris világ és a radikalizálódás válaszútja előtt áll, a Tűzzel írva közel marad karaktereihez, miközben feltárja egy ország mély és kiterjedt sebeit. A történet lényege mégis abban rejlik, hogy szereplőink hogyan kezelik ezeket a sebeket: együttérzéssel és kitartással”

– fogalmaz az RTL közleménye.

A filmet 2022-ben a Legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték, míg a Sundance Filmfesztiválon két kategóriában is díjazták. Sushmit Ghosh és Rintu Thomas filmje az első indiai dokumentumfilm, amely Oscar-jelölést kapott. Ezen felül a világ számos nívós film- és dokumentumfilm fesztiválján nyerte meg kategóriáját, közel negyven díjat bezsebelve.

Most a dokumentumfilm az On the Spot ajánlásában érkezik az RTL+ streaming platformjának előfizetős kínálatába.

 

Végleges premierdátumot kapott a Mellékhatás 2. évada

Bejelentette az RTL a Házasodna a gazda legújabb évadának időpontját és a többi részletet

Díjnyertes dokumentumfilm jelent meg az RTL+ szolgáltatásban

Bejelentette az RTL, mikor indul Balogh Leventével az Álommeló és közzétette az új üzleti reality előzetesét

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege című díjnyertes dokumentumfilmmel emlékezik meg az RTL+ az ukrajnai háború egyéves évfordulójáról

Újabb díjat kapott a Túl közel, az On the Spot alkotóinak koprodukciójában készült, az RTL+ platformon elérhető dokumentumfilm

Borítókép: Jelenetkép a Tűzzel írva című filmből. Forrás: RTL Sajtóklub, Black Ticket Films.

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások