fbpx
A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege című díjnyertes dokumentumfilmmel emlékezik meg az RTL+ az ukrajnai háború egyéves évfordulójáról

Díjnyertes francia tényfeltáró dokumentumfilm látható február 24-től az RTL+-on, amely bemutatja az orosz Wagner-csoport nemzetközi tevékenységét Ukrajnában, Afrikában és a Közel-Keleten.

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege (Wagner, l’armée de l’ombre de Poutine) című, 2022-ben készült francia dokumentumfilm az orosz Wagner katonai magáncég nyomait követi.

A titokzatos cég és a magánhadsereg Jevgenyij Prigozsin milliárdos üzletember, orosz oligarcha tulajdonában van, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelsőbb köréhez tartozik. Bár a szervezet hivatalosan nem kötődik az orosz vezetéshez, a hadsereg mégis a Kreml első emberének politikai céljait szolgálja ki, és minden segítséget megkap az orosz államtól.

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege
A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

A magánhadsereg célja az orosz befolyási területek kiterjesztése és az orosz hatalom növelése a nemzetközi színtéren, különösen Afrikában és a Közel-Keleten. E célok elérésének érdekében a Wagner-csoport nyugati hatalmak elleni destabilizáló hadjáratokat folytat, dezinformál és célzott gyilkosságokat követ el.

Rendkívüli adásnapot jelentett be a HírTV és a Karc FM

A dokumentumfilm a szervezetből kilépett exzsoldosokat, a Wagner-csoport tagjainak hozzátartozóit, illetve egy toborzót és egy aktív katonát is megszólaltat. Elbeszéléseik alapján a nézők betekintést nyerhetnek a csoport működésébe. Mindemellett a film készítői olyan geopolitikai és biztonságpolitikai szakértőket is megszólaltatnak, akik feltárják a magánhadsereg hátterében húzódó politikai szálakat.

Rendkívüli műsorral készül az ATV Csoport az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójára

A film továbbá beszámol a Wagner-csoporthoz köthető háborús bűnökről, valamint megmutatja, mi motiválja a férfiakat arra, hogy egy zsoldoshadsereghez csatlakozzanak. A dokumentumfilm készítése közben az alkotók első kézből tapasztalhatták meg a szervezet védelmi gépezetét, amelynek legfőbb célja, hogy a Wagner-csoportról semmilyen információ se kerüljön nyilvánosságra.

A film készítői, Alexandra Jousset és Ksenia Bolchakova 2022-ben számos egyéb nemzetközi díj és jelölés mellett elnyerték a legrangosabb francia újságírói díjat, az Albert Londres Audiovisual Prize-t. Alexandra Jousset újságírói munkásságának fókuszában a háborús és geopolitikai témák állnak, míg Ksenia Bolchakova Oroszország szakértőként tevékenykedik számos francia és nemzetközi produkcióban és televíziónál.

A tényfeltáró dokumentumfilm az Ukrajna elleni orosz hadművelet első évfordulójának napjától, azaz mától elérhető az RTL+ előfizetős kínálatában.

További hírek érhetők el a Media1-en. Iratkozzon fel napi hírlevelünkre, hogy sosem maradjon le a híreinkről! Megtalál minket Facebookon és kérheti híreinket Telegramon valamint RSS segítségével is.

borító: A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások