fbpx
Jelenetkép a Túl közel című filmből.

Díjnyertes dokumentumfilm jelent meg az RTL+ szolgáltatásban

Januárt 23-tól, mától elérhető az RTL+ streamingszolgáltatás előfizetői számára a Túl közel című díjazott dokumentumfilm, amelynek központi témája a gyermekbántalmazás és a családon belüli erőszak.

A magyar-román koprodukcióban, az On the Spot alkotóinak közreműködésével készült dokumentumfilm egy egyedülálló anya küzdelmeit követi végig, aki mindent megtesz, hogy begyógyítsa a lányát ért trauma sebeit, méghozzá egy olyan közösségben, amely szemet huny a történtek felett.

A film magyarországi bemutatója az RTL+ premiert megelőző napon, január 22-én volt a 2023-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF).

A Media1-hez eljuttatott sajtóközlemény szerint a film középpontjában egy édesanya, Andrea áll, aki egyedül próbál két gyermeke számára egy biztonságos új életet felépíteni, miután a kislánya szexuális zaklatása miatt elítélt expartnerét börtönbe zárják. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a bigott közösség, amelyben él.

Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Amikor a férfit jó magaviseletért a kiszabott büntetés letöltése előtt kiengedik a börtönből, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a rendkívüli akadályokkal, hogy megvédhesse gyermekeit.

A dokumentumfilm rendező-operatőre, Püsök Botond számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan meséljen el egy olyan történetet, amelyre nehéz valóságként tekinteni.

„Az emberek jelentős része szerint az abúzus borzalmas, de az ő családjukban ez nem történhet meg. Mivel jól ismerem a film szereplőit, azt a közelség-érzést szerettem volna átadni a nézőknek, amit én is tapasztaltam körükben: Andrea és lánya bármelyikünk családtagja lehetne. Ha szeretettel és együttérzéssel viszonyulunk hozzájuk, melléjük állhatunk a harcban. Többé nem áldozatként tekintünk rájuk, hanem példaképként, akik szót emeltek a bántalmazás és igazságtalanság ellen. Szerencsés vagyok, hogy célom egyezett a szereplők szándékával, és a kamera a gyógyulás eszközévé vált”

– nyilatkozta a rendező.

A film témája nemcsak a gyermekbántalmazás, hanem az a pusztító hatás, amit az áldozat szavának meghazudtolása, a bűncselekmény tagadása okoz. Felismerve e mechanizmus mérgező hatását, Andrea elhatározza, kimenekíti lányát az elutasító környezetből. A film tükröt tart a hasonlóan ellenséges közösségek elé, és egyben esélyt ad arra, hogy szembenézzenek önmagukkal.

A Túl közel a rendező első egészestés dokumentumfilmje. Nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztiválon volt 2022-ben, az Astra Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat.

Csillag Ádám kapja a BIDF idei életműdíját

Ki vagy te?, Gyertek át!, Mellékhatás, Faking Hitler, A Király, Sisi, On The Spot –itt vannak a részletek az RTL+ néven induló fizetős streamingszolgáltatásról

Fontos megállapodást kötött a DIGI és a TV2 Csoport

Megérkezett a Mellékhatás 2. évadának előzetese

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Jelenetkép a Túl közel című filmből. Forrás: BIDF.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások