fbpx
Guillaume Dubois, az Euronews vezérigazgatója

Válaszolt az Euronews vezérigazgatója az elbocsátások miatti többnapos sztrájk ügyében

E-mailben válaszolt a Media1.hu kérdéseire Guillaume Dubois, az Euronews csoport vezérigazgatója a hírtelevíziónál a hétvégén lezajlott, többnapos munkabeszüntetés ügyében és segített megérteni a vállalatnál zajló folyamatokat, illetve egyúttal pontosította a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent információkat.

Mint arról korábban több külföldi és magyar médium is beszámolt, péntektől hétfő reggelig sztrájkot tartottak az Euronews hírtelevízió dolgozói, mivel a cég március elején bejelentette, hogy mintegy 200 dolgozót elküldenek, illetve eladják a lyoni székházat.

Tegnap már megírtuk azt is, hogy a változások a magyar Euronewst nem érintik, erről Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója nyilatkozott a Media1.hu-nak, hangsúlyozva, hogy Budapesten nem terveznek elbocsátást.

A friss fejlemény most az, hogy időközben válaszolt e-mailünkre Guillaume Dubois, az Euronews csoport tavaly, a tulajdonosváltást követően kinevezett vezérigazgatója is. (Mint arról a Media1 korábban beszámolt, a portugál tulajdonú Alpac Capital vette meg tavaly a televíziós médiacég 88 százalékát, a cég ügyvezetője Pedro Vargas David, annak a Mario Davidnak a fia, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos tanácsadója.)

Nem létszámleépítés, hanem költözés a cél

Az Euronews vezérigazgatóját a Media1 arra kérte, ismertesse, mit gondol a szakszervezetek aggodalmáról az elbocsátások ügyében és a sajtóban eddig megjelent hírekről, illetve kértük, magyarázza el, miért zárják be a lyoni irodát, amiről a sajtóban szó esett. Kérdeztük arról is, hogyan biztosítja az Euronews, hogy politikai szempontok ne játszanak szerepet az elbocsátási folyamatban. Kérdeztük azt is, hogyan segítenek azoknak a munkavállalóknak, akik a lyoni elbocsátásuk után nem kapnak állást.

Válaszában Guillaume Dubois (borítóképünkön) legelőször is arra hívta fel a figyelmet, hogy nem igaz, hogy eldőlt, hogy az Euronews alkalmazottainak kétharmadát elküldik. Azt mondta, egy projektet kezdtek el előkészíteni, melynek lényege nem egy általános létszámleépítés, tehát nem az egész Euronewsra, hanem csak a lyoni irodára vonatkozik, másrészt a projekt lényege, hogy a lyoni szerkesztőséget át akarják csoportosítani Európa más városaiba, ezért Brüsszelben, Berlinben, Rómában, Madridban, Párizsban, Londonban és Lisszabonban közel azonos számú új állás jön létre a lyoni eddigi nagy épület tervezett bezárása után.

Túl nagy és drága volt a lyoni épület, le akarják faragni a céges veszteségeket

Az Euronews vezérigazgatója a Media1.hu-nak aláhúzta: szerinte ezek a városok sokkal relevánsabbak azon újságírók számára, akik munkájukból adódóan európai hírekkel foglalkoznak.

Dubois hozzátette, „a lyoni épület túl nagy és drága volt, pláne egy olyan cég számára, mely évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd”.

A vezérigazgazgató azt mondta, most egy kisebb és olcsóbb helyet keresnek Lyonban a leendő központjuknak, a költözést 2024 őszére tervezik.

Támogatást nyújtanak a távozóknak

Portálunk azon kérdésére, hogy mi lesz azokkal az Euronews dolgozókkal, akiktől megválnak a projekt során, a vezérigazgató azt mondta, hogy Franciaország törvényei híresek arról, hogy nagyon támogatják a munkavállalókat, emellett az Euronews további támogatást is nyújtani fog azoknak a munkatársaknak, akiktől megválnak.

„Ennek részleteiről még egyeztetnünk kell a szakszervezetekkel, mivel a törvény szerint az ő szerepük, hogy a vezetőség kizárólagos kapcsolattartói legyenek ezekben az ügyekben” – fogalmazott Guillaume Dubois.

A vezérigazgató teljes válaszát angol nyelven is elolvashatják alább.

Az Euronews vezérigazatójának a Media1-nek küldött válasza
Az Euronews vezérigazatójának a Media1.hu-nak küldött válasza

Nem érinti a magyar Euronewst a cégcsoportnál zajló nagy átszervezés

Megszűnt az Euronews műholdas adása, de továbbra is elérhető a műsoruk, csak másképp

Hiába kerül Orbán Viktor tanácsadójának fiához az Euronews, a hírcsatorna elnöke nem látja veszélyben a függetlenséget

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Megtalálhat minket Facebookon is. Kérheti híreinket Telegramon is.

Borító: Guillaume Dubois, az Euronews csoport vezérigazgatója. Fotó: Euronews-sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások