fbpx
írógép

„Az orosz propaganda ellen” – több ország kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből

Többek közt azt kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó „erkölcsileg romboló” tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg – közölték a finnek.

A négy északi ország újságíró szervezetei szerint az IFJ-t hosszú ideje antidemokratikus gyakorlatok és etikátlan pénzügyek jellemzik, és azt is kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek – idézi az MTI-t az Infostart.

A nemzetközi szervezet – mely 146 ország mintegy 600 ezer újságíróját tömöríti – mindezt visszautasítja, és az állításokat igaztalan, kártékony rágalomnak nevezte. Közölték, hogy a szervezet Végrehajtó Bizottsága hivatalos eljárást kezdeményezett az orosz újságírói szervezet tagságának felfüggesztésére és kizárására, valamint hangsúlyozták, hogy a kiadásokat évente felülvizsgálják.

Hanne Aho, a finn újságírói szakszervezet elnöke a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy évek óta próbálják felhívni a figyelmet a szövetségen belüli problémákra. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az IFJ szó nélkül tűrte, amikor az Oroszországi Újságírói Szövetség regionális szakmai szervezeteket hozott létre Ukrajna megszállt területein.

A kilépésüket kedden bejelentő tagországok emellett furcsállták, hogy a tavalyi évben tartott világkongresszusuknak épp Omán adott otthont. Nem csak azért tartották különösnek a választást, mert szerintük az Arab-félszigeten fekvő országban „igen korlátozott a sajtószabadság”, hanem mert a rendezvényre „rendkívüli fényűzés” volt jellemző, ami felkeltette a tiltakozó tagok gyanúját a kongresszus és a szervezet anyagi hátterét illetően.

Az IFJ a honlapján mind a pénzügyi, mind az eljárási vádakra igyekezett magyarázatot adni.

Mint írják, a kongresszusok finanszírozásakor megszokott, hogy a házigazda ország a költségvetés túlnyomó részét – Omán esetében több mint 95 százalékát – fedezi.

Közlésük szerint a IFJ semmilyen politikai nézőpont felé nem hajlik – így elutasítja az antidemokratikus működésre és korrupcióra utaló vádakat –, sokkal inkább „az emberi jogok védelmében tett kollektív cselekvést” ösztönzi.

„Az IFJ irányelveit a kongresszus demokratikusan jelöli ki, a végrehajtásért pedig a megválasztott Végrehajtó Bizottság alatt lévő Titkárság felel” – írják.

Az IFJ-nek Magyarországról nem a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, hanem az M. Lengyel László vezette Sajtószakszervezet a tagszervezete.

Bezárják az orosz állami televízió francia csatornáját

Fellebbez az orosz Dozsgy tévé a lett hatóság betiltó döntése ellen

„Megnöveli az állami kontrollt az új ukrán médiatörvény” – Jogvédők bírálják az új jogszabályt

Megnőtt idén a meggyilkolt és a letartóztatott újságírók száma

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: írógép Fotó: J. Henning Buchholz, freeimages
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások