fbpx
írógép

„Az orosz propaganda ellen” – több ország kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből

Többek közt azt kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek.

Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó „erkölcsileg romboló” tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg – közölték a finnek.

A négy északi ország újságíró szervezetei szerint az IFJ-t hosszú ideje antidemokratikus gyakorlatok és etikátlan pénzügyek jellemzik, és azt is kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek – idézi az MTI-t az Infostart.

A nemzetközi szervezet – mely 146 ország mintegy 600 ezer újságíróját tömöríti – mindezt visszautasítja, és az állításokat igaztalan, kártékony rágalomnak nevezte. Közölték, hogy a szervezet Végrehajtó Bizottsága hivatalos eljárást kezdeményezett az orosz újságírói szervezet tagságának felfüggesztésére és kizárására, valamint hangsúlyozták, hogy a kiadásokat évente felülvizsgálják.

Hanne Aho, a finn újságírói szakszervezet elnöke a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy évek óta próbálják felhívni a figyelmet a szövetségen belüli problémákra. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az IFJ szó nélkül tűrte, amikor az Oroszországi Újságírói Szövetség regionális szakmai szervezeteket hozott létre Ukrajna megszállt területein.

A kilépésüket kedden bejelentő tagországok emellett furcsállták, hogy a tavalyi évben tartott világkongresszusuknak épp Omán adott otthont. Nem csak azért tartották különösnek a választást, mert szerintük az Arab-félszigeten fekvő országban „igen korlátozott a sajtószabadság”, hanem mert a rendezvényre „rendkívüli fényűzés” volt jellemző, ami felkeltette a tiltakozó tagok gyanúját a kongresszus és a szervezet anyagi hátterét illetően.

Az IFJ a honlapján mind a pénzügyi, mind az eljárási vádakra igyekezett magyarázatot adni.

Mint írják, a kongresszusok finanszírozásakor megszokott, hogy a házigazda ország a költségvetés túlnyomó részét – Omán esetében több mint 95 százalékát – fedezi.

Közlésük szerint a IFJ semmilyen politikai nézőpont felé nem hajlik – így elutasítja az antidemokratikus működésre és korrupcióra utaló vádakat –, sokkal inkább „az emberi jogok védelmében tett kollektív cselekvést” ösztönzi.

„Az IFJ irányelveit a kongresszus demokratikusan jelöli ki, a végrehajtásért pedig a megválasztott Végrehajtó Bizottság alatt lévő Titkárság felel” – írják.

Az IFJ-nek Magyarországról nem a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, hanem az M. Lengyel László vezette Sajtószakszervezet a tagszervezete.

Bezárják az orosz állami televízió francia csatornáját

Fellebbez az orosz Dozsgy tévé a lett hatóság betiltó döntése ellen

„Megnöveli az állami kontrollt az új ukrán médiatörvény” – Jogvédők bírálják az új jogszabályt

Megnőtt idén a meggyilkolt és a letartóztatott újságírók száma

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: írógép Fotó: J. Henning Buchholz, freeimages
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások