fbpx
Sebestyén Balázs és Vadon Jani az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungelreality-jében

2 milliós bírságot kapott Vadon Jani és Sebestyén Balázs miatt az RTL a Médiatanácstól – büntetést kapott az ATV Spirit tévécsatorna és a Korona FM 100 is

Súlyos jogsértést állapított meg és emiatt jelentős bírságot szabott ki a Médiatanács e heti ülésén az RTL Celeb vagyok, ments ki innen című dzsungelreality-jének tavaly októberi egyik jelenete kapcsán, ezenkívül a testület megbírságolta az ATV Spirit tévécsatornát és a kalocsai Korona FM 100 rádiót is.

Egy bejelentés nyomán 2 millió forint összegű bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülése során az RTL Magyarországra a Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungelreality 2022. október 18-i  elhíresült epizódja miatt, amelyben a műsorvezetők, Vadon János és Sebestyén Balázs egy kolumbiai gyermekszínésszel, Pedritóval folytattak párbeszédet.

Az RTL-nek a bírság megfizetésén túl közzé kell tennie a jogsértésről szóló közleményt a műsorszám sugárzásának idősávjában legalább két alkalommal és a szolgáltató honlapján hét napig folyamatosan.

A Médiatanács, mely az elmúlt hónapokban más médiaszolgáltatók bírságolásakor nem közölte még a Media1 kifejezett és többszöri érdeklődésére sem, mekkora az adott ügyekben kiszabott bírság, az RTL esetében ebből egyáltalán nem csinált titkot, sőt kifejezetten hangsúlyozza a lapunknak megküldött közleményében a médiahatóság az összeget. Közölték azt is, hogy a bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás.

A Médiatanács szerint megsértette az RTL a médiatörvényt

A Médiatanács szerint az RTL Klub (mai nevén RTL) adása súlyosan megsértette a médiatörvényt azzal, hogy a felbérelt gyerekszínésznek a műsorvezetők által magyarul feltett kérdésekre minden alkalommal azt kellett felelnie a jelenet során, hogy „Si señor!”, azaz „Igen, uram!”.

A grémium szerint azzal valósult meg a jogsértés, hogy ezzel megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hozták a kolumbiai fiút (Pedritót), márpedig a jogszabály szerint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását a médiatörvény tiltja.

A műsorvezetők Pedritóval folytatott, a médiatanácsi bírság tárgyát képező, tréfának szánt párbeszéde itt olvasható vissza.

Elnézést kér az RTL Magyarország

 

Bírságot kapott az ATV Csoport is

A Médiatanács a héten megbírságolta az ATV Spirit nevű televíziós csatornát is, amiért 2022. szeptember 12-i és 17-i adásnapjában nem tett közzé híreket. Az adásnapokat vizsgálva a Médiatanács megállapította azt is, hogy a médiaszolgáltató alulteljesítette a saját készítésű műsorszámok heti minimális közreadási kötelezettségét is. A jogsértés miatt a testület 50 ezer forint bírságot állapított meg.

Az ATV Spirit díszlete
Az ATV Spirit televízió díszlete

Büntetés a Korona FM 100-nak

A kalocsai vételkörzetben működő Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió ellenőrzésekor is hiányosságot tárt fel a Médiatanács. A rádió 2022. október 31-én sugárzott műsorában alulteljesítette a közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó műsorok szerződésben vállalt arányát, illetve a hírműsorok, valamint a szöveges tartalom közzétételének mértéke is hiányosságot mutatott. A Médiatanács a fentiek miatt 20 ezer forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára.

A kalocsai rádió és az ATV Spirit tévécsatorna esetében, sem világos, hogy ezúttal miért árulta el a médiahatóság a bírság mértékét, amikor az utóbbi időkben más médiaszolgáltatóknál erre nem voltak hajlandók, különösen úgy, hogy a kiszabott bírságok mértéke ebben a két esetben kifejezetten csekélyek.

Kérdeztük többször is a médiahatóságot, miért különböztetik meg a médiaszolgáltatókat e tekintetben, hogy egyeseknél kitérnek a bírság mértékére, más esetben viszont kifejezetten titkolják azt, de az NMHH egyetlen alkalommal sem tisztelte meg olvasóinkat a válasszal.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások