fbpx
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata

Megbírságolta a Médiatanács a Best FM-et, a Balaton Rádiót és a Maxi Rádiót, valamint elindított két újabb rádiós frekvenciapályázatot

A MaxiRádió, a Balaton Rádió és a 88,9 – BestFM rádiók nem teljesített vállalásai miatt szabott ki pénzbüntetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület ezenkívül két helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását is véglegesítette.

A Médiatanács hivatalból eljárást indított a Mátra Média Kulturális Egyesület által üzemeltetett MaxiRádió ellen. A július 11-17. közötti adáshéten a kisközösségi rádió a grémium szerint nem teljesítette a műsorstruktúrára vonatkozó, hatósági szerződésben vállalt kötelezettségeit. Alulteljesítette a műsorok szövegarányára vonatkozó vállalását, valamint a helyi közélettel foglalkozó, illetve a közszolgálati műsorok aránya is túl alacsonynak bizonyult, ez utóbbi nem érte el a törvényi minimumot sem. A csatorna túllépte a zene arányára vonatkozó maximális vállalását, miközben kevesebb magyar zenét játszott. A jogsértések miatt a Médiatanács bírságot szabott ki a MaxiRádió szolgáltatójára – áll az NMHH pénteki közleményében.

A Siófok-Fokihegy 88,7 MHz frekvenciát használó kisközösségi Balaton Rádió július 4-10. közötti műsorkínálatában nem tett eleget a szöveg, a zene és a helyi jellegű műsorszámok arányára vonatkozó szerződéses vállalásainak, nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó elvárásokat sem, és megsértette a törvényi rendelkezést is. Szintén bírságot kaptak.

Ezenkívül a Best Radio Kft. által üzemeltetett 88,9 – BestFM elnevezésű, Zalaegerszeg 88,9 MHz frekvencián működő helyi adón augusztus 5-én közzétett műsor miatt indított eljárást a hatóság. A rádió nem tett eleget a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő és a közszolgálati jellegű műsorszámokra vonatkozó szerződéses vállalásának. A testület bírságot rótt ki a szolgáltatóra, és a jogsértés ismételtsége miatt annak vezető tisztségviselőjére is.

Mivel az NMHH a közleményében nem említi a bírságok mértékét, a Media1 kérdést küldött a médiahatóságnak ezzel kapcsolatban, egyúttal rákérdeztünk arra is, mi az oka, hogy egyes médiaszolgáltatók bírságainak mértékét kifejezetten hangsúlyozni szokta, míg más esetben ezekre nem tér ki, sőt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszol.

A Médiatanács ezenkívül véglegesítette a Vác 91,9 MHz és a Mór 92,9 MHz helyi vételkörzetű rádiós frekvenciák pályázati felhívásait, melyek ígérete szerint még a mai napon elérhetők lesznek az NMHH honlapján.

Lincseléstől tart Szerbiában a Médiatanács, felfüggeszti működését a grémium

Kitüntette a közmédia Kudlik Júliát, Siklósi Beatrixot és Dobos Menyhértet – összesen 10 kategóriában adtak át elismeréseket

Távoznak a megújuló Jazzy Rádiótól a Millásreggeli műsorvezetői – a rádió neve is megváltozik (FRISSÍTETT!)

További hírek érhetők el a Media1-en

Borító: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások