fbpx
rendőrség

Felfedte a Kékfény, melyik közmédiás munkatársuk működtette az illegális bordélyház-hálózatot

„Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy – ahogyan arról a hírekből nyilván már sokan értesültek, volt munkatársunkat, Berkes Bélát kerítés és prostitúció elősegítésének a gyanújával letartóztatták” – így indult hétfő este az állami tévé Kékfény című bűnügyi műsora.

A Kékfényben elhangzó szolgálati közleményre elsőként felfigyelő Népszava szerint ez volt a bűnügyi műsor első adása azóta, hogy kiderült, a stáb egyik tagja a rendőrség gyanúja szerint Nyíregyházán kettő, míg az ország különböző területein további tizenegy lakást bérelt azért, hogy azokat továbbadja fiatal nőknek prostitúciós tevékenység végzése céljából, napi 12-15 ezer forintért.

Országos kupleráj-hálózatot működtetett a Közmédia egyik bűnügyekkel foglalkozó riportere

Az összegeket a nőknek egy széfben kellett elhelyezniük úgy, hogy közben folyamatos videókapcsolatot kellett fenntartaniuk a bordélyház-hálózat üzemeltetőjével, azaz Berkes Bélával. A rendőrség szerint 2021 augusztusától Berkes Béla (B.B.) az elfogásáig több mint 30 millió forintot keresett törvénytelen üzletével.

Olajos Gergő, a Kékfény műsorvezetője az eset kapcsán kijelentette, hogy a letartóztatás híre a stáb minden tagját megdöbbentette, majd azt mondta, hogy a stáb nem tudott kollégájuk tevékenységéről.

„Kollégánk munkán túli tevékenységéről nem tudtunk. Riportjaiban nem volt soha nyoma részrehajlásnak, bűnözői érdekek érvényesítésének”

– fogalmazott, majd megemlítette, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megszüntette Berkes Béla munkaviszonyát. A műsorvezető hozzátette, a továbbiak immáron az igazságszolgáltatás feladatkörébe tartoznak.

A Nyíregyházi Törvényszék a letartóztatás elrendelése után azt közölte, Berkes Béla (akinek eddig nevét csak monogrammal közölték), büntetett előéletű, jelenleg is több büntetőeljárás van vele szemben folyamatban, megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a nyomozóhatóság elől megszökne, elrejtőzne, vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Sok kérdést vet fel a Berkes Béla-ügy

Az ügy számos kérdést vet fel. A Media1 még a múlt héten megkérdezte az MTVA sajtóirodájától, ellenőrizte-e az állami intézmény a büntetett előéletű munkatársuk fedhetetletenségét, volt-e erkölcsi bizonyítványa, mielőtt felvették őt, illetve nem merül-e fel azok felelőssége, akik a belépését mostanáig biztosították a nemzetbiztonságilag kiemelten kockázatos állami médiaszolgáltatóhoz.

Megkérdeztük azt is, hogy hogyan kívánják megakadályozni, hogy a jövőben ismételten hasonló személyek épüljenek be az állami tévé stábjába. Megkérdeztük azt is, hogy egyetlen alkalommal sem jött-e vissza olyan jelzés a rendőröktől, hogy ne küldjenek büntetett előéletű munkatársat a rendőrségre.

Az MTVA több napja semmit sem reagált kérdésünkre.

Berkes Béla egyébként régóta dolgozott a közmédiánál. A Nemzeti Digitális Archívumban már 2007-ből is találhatunk tőle az M1-en képernyőre kerülő anyagot.

MTVA: nem érte befolyás a bordélyokat működtető közmédiás riporter munkáját

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is, de kérheti híreinket ingyenesen már Telegramon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások