fbpx
Kalamár Tamás.

Felmentette a bíróság Kalamár Tamást, az RTL Oltári csajok című sorozatának producerét és társait a plágiumvád alól

Ártatlannak találta ezért felmentette első fokon Kalamár Tamás producert és két társát a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság az Oltári csajok című sorozat kapcsán a plágiumvád alól – közölte a bíróság.

Mint arról korábban a Media1 is beszámolt, Köbli-Sík Viktória megvádolta Kalamár Tamást, az Oltári Csajok című sorozat producerét és társait, hogy plagizálták a Szerelemkereső című regényének egyes részeit, vagyis azt állította, hogy úgymond lényegében lopott az RTLII (a mai RTL KETTŐ) csatornán bemutatott televíziós széria alkotóbrigádja.

Köbli-Sík Viktoria, aki nem volt jelen a pénteki bírósági tárgyaláson, a Blikk szerint egy 70 oldalas dokumentumot juttatott el a bíróságra arról, hogy milyen azonosságok találhatók szerinte a könyv és az Oltári csajok között.  A szakértői vélemények azonban eltérőek voltak: az egyik szakértő úgy vélte, hogy létezik átfedés, a másik szerint azonban semmiféle jogsértés nem történt.

Kalamár Tamás szerint (aki a több évtizeden át futó Barátok közt című sorozatnak is producere volt korábban) az egész ügy valójában csak a pénzről szól:

szerinte a nő ezzel az eljárással akart 100 millió forintra szert tenni. Hozzátette, szerinte egy ilyen regény, még ha nagyon sikeres is, akkor is legfeljebb manapság 1-3 millió forintot hozna maximum. Hozzátette, semmi szükségük nem volt a regényre. Aláhúzta: soha nem is hallott Köbli-Sík Viktóriáról és a művével sem találkozott, sőt a mai napig sem olvasta. Azt is mondta, a kollégái sem hivatkoztak rá a tévészéria alkotási munkafolyamatai során.

Az ismert tévéproducer ellen és két társa ellen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jogok megsértése miatt folyt eljárás a regény állítólagos ellopásával összefüggésben. A vád úgy hangzott, hogy Kalamár megszerezte a nő nyomtatásban amúgy meg sem jelent, de szerzői jogi védettséget elvégző regényét, majd két vádlott társával és egy harmadik, ismeretlen helyen tartózkodó személy segítségével alakították át tévésorozattá. Az írónő azt állította, hogy a regényét több filmes szakembernek és cégeknek is eljuttatta korábban, és azt állította, hogy 100 milliós kárt okozott neki az Oltári csajok bemutatása.

A bíróság azonban másképp ítélte meg a bizonyítékok alapján, mint a nő: a Szerzői Jogi Szakértői Testület azon utolsó, fenntartott szakvéleményeit fogadta el, amely a jogsértés hiányát állapította meg arra figyelemmel, hogy az sem a cselekményszövésben, a karakterekben, a drámai fordulatokban nem érhető tetten.

A bíróság szerint mindhárom vádlott ártatlan, így felmentő ítélet született.

Az ítélet nem jogerős.

Az ügy előzményeiről ITT olvashatnak.

Bíróság elé állt Kalamár Tamás az Oltári Csajok című sorozat kapcsán

Az RTL+ sorozatában láthatjuk Haumann Péter egyik utolsó szerepét

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borító: Kalamár Tamás.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások