fbpx
Az ATV székháza Budapesten

Zugló mellett két másik ellenzéki kerület is szponzorál ATV-s műsort

Hosszú cikkben foglalkozik azzal a 24, hogy nem csak az ellenzéki XIV. kerületi vezetés, de a szintén ellenzéki Újpest és Óbuda is szponzorációs megállapodást kötött az ATV-vel az elmúlt években. A lap által megszólaltatott Polyák Gábor médiajogász, az egyesült ellenzék médiapolitikai kabinetjének volt vezetője kifogásolja az együttműködéseket, de elismerte, hogy a médiatörvény megengedi, hogy egy önkormányzati tulajdonú cég támogatási szerződést kössön.

Idén novemberben a 444 cikkéből derült ki, hogy a Zuglói Önkormányzat havi 535 ezer forint plusz áfát fizet, hogy az ATV egyes műsoraiban visszatérően nyilvánosságot teremtsenek a XIV. kerületnek. A lap először azt állította, hogy az együttműködés az Egyenes Beszéd című műsorra és Horváth Csaba szerepeltetésére vonatkozik, később azonban a lap helyreigazította az állítást, és az ATV is közleményben tudatta, hogy a lap téved, nem így van, a támogatói szerződés nem terjed ki az említett műsorra és nem egy adott politikusra vonatkozik. Az ATV akkor közölte:

„Az Önkormányzat nem a tisztségviselőinek a képernyős megjelenéséért fizet, hanem azért, hogy a helyi közélet információi eljuthassanak a közvéleményhez. Az együttműködési megállapodás a hatályos médiatörvény szerint kizárólag azokra a televíziós műsorokra vonatkozik, amelyekben a médiatörvény alapján termékmegjelenítés tehető közzé (pl. Start+). Az Egyenes beszéd című műsorra vonatkozóan nincs lehetőség kereskedelmi típusú megállapodásokra, így fel sem merült ennek a lehetősége.”

Most a 24.hu viszi tovább az ügyet, és arról cikkeznek, hogy két másik kerület, a DK-s vezetésű Újpest és Óbuda is szponzorszerződést kötött az ATV-vel az elmúlt években. Az együttműködés egy ideje kiterjed a médiacsoporthoz kapcsolódó Spirit FM-re is.

Ekkora összegekről van szó

Újpest esetében a 24.hu szerint 11 hónapra bruttó 9,8 millió forintról van szó. Vagyis havi 700 ezer forint + áfáról van szó.

Újpest közölte, hogy az együttműködés célja az önkormányzat és a kerület tevékenységének bemutatása, ami azt is jelenti, hogy nem csupán a polgármester, hanem a kerület alpolgármesterei vagy akár cégvezetői is megjelenéshez juthatnak. „Így biztosítjuk azt, hogy pártpolitikától mentes, kizárólag a közérdeket szolgáló tartalmak közvetítése történjen meg.”

A DK-s Kiss László vezette Óbuda azt közölte,

„Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak, több önkormányzathoz hasonlóan, van szerződése az ATV-vel. Ezek 2020, 2021 és 2022-ben is megköttettek. A szerződés abból a megfontolásból jött létre, hogy az önkormányzat fontosabb híreit a minél szélesebb nyilvánosság megismerhesse.”

A kerület nyilvános adatai szerint „rögzített mennyiségben és közzétételi díj ellenében” az ATV-vel 2020-ban 5,6 millió, 2021-ben pedig 5,5 millió forint éves összegre szerződtek. Ez havi szintre visszaosztva 458 ezer forintot jelent.

Egy ellenzéki kötődésű médiajogásznak nem tetszik az ellenzéki kerületi cégektől érkező szponzoráció

A 24.hu megszólaltatta Polyák Gábor egyetemi tanárt, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítóját, a tavasszal a választásokon együtt induló ellenzék médiapolitikai kabinetjének volt vezetőjét, aki azt mondta, a médiatörvény nem tiltja, hogy egy önkormányzati cég támogatási szerződést kössön egy műsorszám szponzorációjára, ezzel együtt ő maga mégis kifogásolja a megállapodások létrejöttét. Polyák kiskapunak nevezte, hogy a médiatörvény ezt nem tiltja.

 

Kiderült, mit gondolnak az egyes médiumokról a Fidesz és az ellenzék szavazói

Megvan a távozó Kárász Róbert utódja az ATV Start című műsorában

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Az ATV székháza Budapesten. Fotó: Sunhillmedia / Media1 (archívum)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások