fbpx
AP (Associated Press)

Elbocsátott az AP hírügynökség egy újságírót, aki azt írta, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelországban

James LaPorta az eddigi ismeretek szerint tévesnek bizonyuló állítása nemzetközi feszültségeket is szült.

Elbocsátotta James LaPorta 35 éves újságírót az Associated Press (AP) egy november 15-i híre miatt – számol be a Washington Post nyomán a hvg.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy az említett napon az ukrán-lengyel határ lengyel oldalán, Przewodów közelében becsapódott egy rakéta, aminek következtében elhunyt két ember és egy kráter keletkezett. Az AP az erről szóló rendkívüli hírében tényként közölte, hogy a rakétát az oroszok indították. Az értesülés feszült nemzetközi helyzetet eredményezett: a történtek hatására Lengyelország közölte, hogy megemeli a katonai készültségét és a NATO nagyköveteit összehívták. A világsajtó azonnal arról cikkezett, hogy eszkalálódik az orosz-ukrán háború.

Csakhogy kiderült, hogy az információk tévesek bizonyultak, mivela rakéták ugyan tényleg orosz gyártmányúak voltak, de – az eddigi információk szerint – az ukrán légvédelem lőhette ki őket, miközben próbálta elhárítani az orosz támadást.

Az AP újságírója egy magas rangú amerikai titkosszolgálati forrásra hivatkozva küldött üzenetet a szerkesztőjének az értesüléséről, és a Washington Post szerint az AP-nál egy rövid gondolkodás után arra jutottak, hogy az információt nem szükséges más forrásból megerősíteni, mert ahogy egy másik szerkesztő fogalmazott a döntés pillanatában:

„nem tudom elképzelni, hogy egy amerikai titkosszolgálati ember tévedne ebben”.

Egy nappal később azonban az Associated Press mégis kénytelen volt helyreigazítani a hírt, és közölni, hogy a névtelen forrásuk tévedett.

James LaPorta 2020 áprilisától dolgozott az AP-nél több év szabadúszó újságírás után és főleg a hadiipar volt a területe. Az újságírás előtt Afganisztánban szolgált az amerikai haditengerészetnél.

További hírek

Borító: Az AP honlapja. Fotó: stock / Depositphotos.com.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások