fbpx
Mikrofon és fegyvertöltények.

Büntetlenül marad az újságírók elleni gyilkosságok többsége

Idén már legalább 66 újságírót öltek meg a munkájával összefüggésben egy UNESCO-jelentés szerint.

Az újságírók meggyilkolása világszerte az esetek túlnyomó többségében még mindig büntetlenül marad – állapította meg ma, szerdán publikált jelentésében az UNESCO, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete. A jelentésről az MTI nyomán a hvg.hu számolt be.

Az UNESCO felszólította a világ vezetőit, hogy tegyenek lépéseket az ilyen jellegű gyilkosságok felderítéséért is.

A szervezet adatai szerint az újságírók meggyilkolásának büntetlenségi aránya világszerte 86 százalék – ez ugyan 9 százalékpontos csökkenést jelent a tíz évvel korábbi adatokhoz képest, azonban ez az adat még így is tragikus: a csökkenés mértéke az UNESCO szerint nagyon kevés ahhoz, hogy valóban megállítsa az erőszakot.

Csaknem megduplázódott a megölt újságírónők aránya

A 2020-2021-es időszakban 117 újságírót öltek meg a munkájuk miatt, ami a legalacsonyabb szám azóta, hogy az UNESCO 2008-ban először hozta nyilvánosságra a kapcsolódó jelentését. A szervezet adatai szerint 2022-ben szeptember 30-ig bezárólag már 66 újságírót gyilkoltak meg.

Az UNESCO arról is írt, hogy a 2020-2021-ben megölt 117 újságíró közül 91-et nem munkavégzés közben, hanem otthon, vagy az utcán, többeket családtagjaik, köztük gyermekeik szeme láttára gyilkoltak meg.

Emellett tavaly csaknem megduplázódott a nők aránya a megölt újságírók között, az ilyen estek aránya az előző évi 6 százalékról 11 százalékra emelkedett.

„Hiányzik az elszámoltatás és a reform Máltán Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásának ügyében”

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások