fbpx
Hann Endre, a Medián vezetője az ATV egyik műsorában

Az ElkXrtuk alkotói szerint a filmben szereplő Endre nem Hann Endre közvéleménykutató

Bár korábban még meghívták Hann Endrét a film díszbemutatójára mint szereplőt, most a gyártócég ügyvédje azzal védekezik a bíróságon, hogy azért nem lehet a filmben szereplő negatív közvélemény-kutató karaktert Hann Endrével azonosítani, mert a szereplő fiatal és jól öltözött. Három csapásra épül Kálomista Gábor cégének védekezése.

Hann Endre, a Medián közvéleménykutató-intézet vezetője még márciusban beperelte az ElkXrtuk készítőit, mivel úgy vélte, hogy hazugságokat közölt róla a film.

A Kálomista Gábor által forgatott ElkXrtuk egyik negatív, csaló karakterét ugyanis Endrének hívják, és szerepe szerint egy közvélemény-kutató cég igazgatója, a film alkotói pedig sosem titkolták, hogy azt szerették volna, ha a nézők Hann személyére asszociálnak róla – ez még a film honlapján is szerepelt.

Hann januárban peren kívüli egyezséget ajánlott Kálomistának, és nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj ellenében eltekintett volna a bírósági eljárástól, ám a producer nem fogadta el ezt. Szeptember 1-jén ezután kamerák előtt kezdődött meg a per, mivel Kálomista dokumentumfilmen kívánja megörökíteni a tárgyalásokat. A perfelvételi tárgyalást ugyanakkor akkor elnapolták, és pontosításra, újabb iratok beadására szólították fel a feleket.

Kálomista Gábor, az ElkXrtuk egyik producere a film díszbemutatóján.
Kálomista Gábor, az ElkXrtuk egyik producere a film díszbemutatóján. Fotó: Facebook / Elkrtuk.

Három csapásra épül Kálomistáék védekezése

A hvg.hu beszámolója szerint a legutóbbi tárgyalás tegnap, kedden volt. Ezen Kálomista ügyvédje három csapáson haladva építette fel a védelmet. Egyrészt arra alapozta, hogy az ElXrtuk egy dokumentarista elemeket tartalmazó, valóságon alapuló, de fikciós film.

Másrészt azt állította, hogy a filmbeli Endre nem azonos Hann Endrével, hanem egy úgynevezett kompozit karakter, akit több emberből gyúrtak össze és csak mint archetípus jelenik meg a vásznon.

Harmadrészt azzal érvelt az ügyvéd, hogy mivel az ismert közvélemény-kutató szerinte közszereplőnek minősül, ezért a filmbeli ábrázolását kritikaként kell értelmezni és azt tűrnie kell.

Hann Endre szerint a gyártócég cinikus

Hann úgy reagált, „Kiborít ez a cinikus szlalomozás aközött, hogy ez a film a tiszta valóság, vagy a tiszta fikció”, mire a bíróság felszólította Kálomista ügyvédjét, hogy döntse el, melyik szálon kívánja felépíteni a védekezést.

A hvg.hu szerint erre Kálomista ügyvédje úgy reagált, ez esetben a filmbeli Endre kompozit karakterségét tekintik védekezésük alapjául, de ha a bíróság megállapítja, hogy a filmben megjelentek tényállításként sérelmezhetőek, akkor a harmadik lehetőség, a kritika tűrésének elvárása felé lépnek tovább.

Az ElkXrtuk című mozifilm egy részlete: autó lángol a Magyar Televízió Szabadság téri székháza előtt a tévé ostromakor
Az ElkXrtuk című mozifilm egy részlete: autó lángol a Magyar Televízió Szabadság téri székháza előtt a tévé ostromakor

Az alperes ügyvédje még egy interjút is felhozott, melyben Hann azt mondta, a filmbeli szerepe kapcsán „annyira abszurd az egész, hogy épeszű ember nem hiheti el”, és ebből az ügyvéd szerint az következik, hogy még maga Hann sem hiszi, hogy bárki vele azonosítaná a filmbeli Endrét.

Kálomistáék szerint annyi mindenben tér el a filmbeli figura Hann Endrétől, hogy senki nem gondolhatja, hogy róla szólnak az események. A filmszereplő ugyanis 20 évvel fiatalabb és divatosan öltözik, fényűző életet él.

Hann Endre nem csak a filmet magát kifogásolja, de a gyártócég kommunikációját is

Hann keresete egyébként már nem csak a filmre, hanem a film körüli kommunikációs megoldásokra is vonatkozik, melyben hivatkoztak Hann fontos szerepére a történtek alakulásában és arra, hogy a főszereplő szerelmespár fiktív karaktereit leszámítva a filmben minden valóságos.

„Reméljük megtekinti a filmet, amelyben Ön is feltűnik”

Érdekesség, hogy mint arról korábban beszámoltunk, Hann Endrét a film alkotói meghívták a díszbemutatóra. Azt írták neki a meghívóba: „Reméljük megtekinti a filmet, amelyben Ön is feltűnik.” Hann Endre ezt a meghívót a bíróságon is bemutatta.

A tárgyalást a bíróság november 17-re halasztotta. Becslések szerint egy éven belül zárulhat le a per.

A teljes beszámoló a tárgyalásról a hvg.hu oldalán, ide kattintva érhető el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Hann Endre, a Medián vezetője az ATV egyik műsorában.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások