fbpx
Iráni zászló, tüntetés.

Már 18 újságírót vettek őrizetbe a rendőrök az iráni tüntetések kezdete óta

Tizennyolc újságírót vettek őrizetbe a hatóságok Iránban a közel két hete zajló tüntetések alatt – közölte hétfőn a Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű, New-York-i újságíró-jogvédő szervezet.

A témával foglalkozó hvg.hu felidézte, hogy a tüntetéseket az indította el, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muszlim kendőt – a teheráni rendőrség állítása szerint a nő szívelégtelenségben halt meg, és nem az őrizetbe vétel miatt.

A CPJ közlése szerint a tiltakozó akciókhoz kapcsolódóan őrizetbe vett újságíróból többeket is éjszaka, a lakásukról vittek el letartóztatási parancs vagy egyéb magyarázat nélkül.

A CPJ úgy tudja, köztük van Nilufar Hamedi, aki meglátogatta a kórházban kómában fekvő Mahsza Aminit, és fontos szerepe volt abban, hogy az eset napvilágra került. Szintén a letartóztatottak között van Jalda Moajeri, aki egy, a 2019 novemberi demonstrációkról készült emblematikus fotóról vált nemzetközileg ismertté.

A napokban a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet arról adott ki nyilatkozatot, hogy az iráni hatóságok az újságírókat ért támadásokkal egy időben a közösségi médiához való hozzáférést is korlátozták. A szervezet a tüntetők elleni erőszakos fellépés és a médiakorlátozások beszüntetésére szólította fel az iráni rendőrséget.

Emellett a Londonban működő Iran International televízió arról számolt be, hogy szombaton a nekik adott interjú közben, két ügyvédjével együtt tartóztatták le Huszein Ronagi politikai aktivistát.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások