fbpx
Ivan Szafronov orosz újságíró.

Az ügyész által kért 24 év helyett végül 22 év börtönt kapott az az orosz újságíró, aki megpiszkálta egy fegyverbeszerzés és egy vadászgépeladás ügyét

Egy ügyvéd szerint az újságíróknak érdemes ezek után átgondolniuk, megéri-e a szakmájukban maradni.

Az orosz bíróság hétfőn 22 év börtönbüntetésre ítélte Ivan Szafronov újságírót, a Kommerszant és a Vedomosztyi korábbi katonai tudósítóját hazaárulás miatt, miután az ügyészek állítása szerint államtitkokat tárt fel – írta a Reuters hírügynökség nyomán a Telex.

Mint arról a Media1 hétfőn beszámolt, Szafronovnak egy ügyész korábban alkut ajánlott; amennyiben aláírt volna egy beismerő vallomást, az ügyész 24 év helyett „csak” 12 év börtönbüntetést javasolt volna. Szafronov azonban megtagadta az alkut.

Ivan Szafronov orosz újságíró.
Ivan Szafronov orosz újságíró. Fotó: Euronews France / YouTube

Az újságírót 2020-ban tartóztatták le, majd minősített információk nyilvánosságra hozatalával vádolták meg. A tegnapi ítélethirdetés után az újságíró ügyvédei fellebbezést jelentettek be, ugyanis szerintük ez egy megtorlás Szafronovval szemben az orosz fegyverüzletekről szóló írásai miatt. Az egyik ügyvéd, Dmitrij Katcsev a tárgyalóterem előtt elmondta, hogy az ítélet hallatán alig jutott szóhoz.

„Szafronov 22 évet kapott újságírói tevékenységéért. Azt szeretném, ha mindannyian, akik most rám néznek, átgondolnák, hogy megéri-e ebben a szakmában maradni”

– mondta újságírók előtt az egyik ügyvéd.

Az ügyészek szerint Szafronov államtitkokat osztott meg Oroszország közel-keleti fegyvereladásairól Csehország hírszerzésével. A férfi a vádakat tagadta – szerinte azok nyílt, bárki számára hozzáférhető információk voltak.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Ivan Szafronov orosz újságíró. Fotó: Euronews
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások