fbpx
NSO Group.

Távozik a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO vezérigazgatója és mintegy 100 fő

Lemondott posztjáról az NSO Group izraeli kémszoftver-gyártó vezérigazgatója. Lapinformáció szerint a dolgozók mintegy 13 százalékát érintő elbocsátásra is sor kerül.

Erről a Times of Israel nyomán a hvg.hu ír.

Felidézték: az NSO Group azután tett szert világhírű ismertségre és vált számos kritika tárgyává, hogy egy nagyszabású nemzetközi oknyomozás során kiderült, az általa fejlesztett Pegasus kémszoftverrel számos vitatható megfigyelést hajtottak végre, például Magyarországon is, ahol újságírók, médiatulajdonosok és más személyek után kémkedtek segítségével. (Az ügyben hazánkban is több büntetőfeljelentés is született, de az ügyészség szerint a megfigyelések törvényesen zajlottak.)

Az izraeli szoftvergyártó tavaly feketelistára került az Egyesült Államokban arra való hivatkozással, hogy az eszközeit elnyomásra használták fel.

A Times of Israel az NSO közleménye nyomán írt Salev Hulio vezérigazgató távozásáról (ő egyben az egyik alapítója is volt a cégnek). Ebben a közleményben jelentették be azt is, hogy a céget Jaron Sohat operatív igazgató irányítása alatt átszervezik.

Az átszervezés során megvizsgálják működésük minden aspektusát, és racionalizálást is végrehajtanak, hogy az NSO a világ egyik vezető kiberhírszerzési cége maradjon, amely a NATO-tagokra fókuszál.

Az izraeli lap meg nem nevezett forrásra hivatkozva írta meg, hogy leépítés is lesz, melynek keretében elbocsátanak 100 embert, ami a munkatársak körülbelül 13 százalékát jelenti.

A Pegasus kémszoftver körüli botrányról szóló írásaink és interjúink ITT találhatók.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: NSO Group. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások