fbpx
NSO Group, a Pegasus gyártója

Az ügyészség szerint törvényesen vetette be a kormány a Pegasus-kémszoftvert

A kormány többek között újságírók és médiatulajdonosok, valamint közéleti és más szereplők telefonhívásait is lehallgattatta, megfigyeltette, ám a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség ezt törvényesnek találta.

Bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Pegasus-ügyben – írta a Központi Nyomozó Főügyészség közleményére hivatkozva a Telex.

Nem történt jogosulatlan titkos információgyűjtés, közölte a főügyészség.

Az izraeli kémszoftvert a kormány újságírók és közéleti személyek megfigyelésére használta, a főügyészségre érkezett feljelentés szerint mindezt jogellenesen.

Az ügyészség a közleményében azt írta, nem azt vizsgálta, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, hanem azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e.

A jogszabályok szerint bírói vagy külső engedélyt kell kérniük a megfigyelő szerveknek a lehallgatásokhoz.

A nyomozás során minősített iratokat is megvizsgáltak, de ebben az esetben is azt állapították meg, hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazása nem történt. Hozzátették: lehallgatás nemzetbiztonsági okokból is történhet.

Miután az elmúlt évben több újságíró is jelezte, hogy a megfigyeltek között volt, róluk védelmükben azt írta a főügyészség, hogy nem feltétlenül gyanúsíthatóak bűncselekmény elkövetésével, azért mert titkos információgyűjtés alanyai voltak.

Tavaly a Direkt36 oknyomozó portál írta meg, hogy médiavállalkozókat és újságírókat figyelt meg az Orbán-kormány. Az ügyben az Európai Parlament elítélte a magyar kormányt. Az adatvédelmi hatóság azonban korábban ugyancsak azt állapította meg, hogy az újságírók telefonjára jogszerűen telepítette a kormány a megfigyelőszoftvert.

A Pegasus lehallgatási és megfigyelési üggyel kapcsolatos korábbi tartalmainkat ide kattintva éri el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások