fbpx
Budapest, 2021. november 11. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én.

Gulyás Gergely beismerte, hogy van a Pegasus-ügyek között olyan, „aminek van valóságalapja”

Példát is hozott, hogy szerinte milyen esetben fordulhat elő valaki megfigyelése.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 444.hu szerint a mai, csütörtöki Kormányinfón a következő választ adta a Telex a Pegasus-ügyet érintő kérdésére:

„Nem sok ügyben tudtam konkrétan utánanézni a sajtóban megfogalmazott vádaknak. Van, ahol sikerült. Ezek egy része teljesen valótlan, és van olyan, ahol van valamilyen valóságalapja. És ahol volt valóságalapja, ott nem arról volt szó, hogy valakit személyében megfigyeltek, hanem valakit a valakivel való kapcsolattartása miatt vontak titkos információgyűjtés alá”.

Gulyás az első kormányzati szereplő, aki nyíltan elismerte, hogy a magyar állam valóban használta a Pegasus kémszoftvert olyan magyar állampolgárok ellen, akik se nem bűnözők, se nem terroristák – pedig az izraeli NSO Group kifejezetten az utóbbi két kategóriába eső személyek ellen fejlesztette a kémprogramot. (Kósa Lajos már múlt héten elismerte azt a tényt, hogy a magyar állam megvásárolta a Pegasust.)

A 444-nek úgy felelt Gulyás, hogy

nem azt figyelik, hogy valaki milyen munkakörben dolgozik, hanem azt, hogy az általa folytatott tevékenységhez, vagy a kapcsolati köréhez kötődően felmerül-e  nemzetbiztonsági kockázat.

A miniszter példaként azt említette, hogy ha egy újságíró kapcsolatban van egy orosz ügynökkel, aki nemzetbiztonságilag kockázatos tevékenységet folytat, akkor őt lehallgathatják.

A Pegasus kémszoftverrel mások mellett több magyar újságírót és médiatulajdonost is lehallgattak. A Media1 témában született valamennyi írását ide kattintva érheti el.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én. MTI/Kovács Attila
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások